Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Magyar és osztrák nyomozás a gázoló rendőr ügyében

Magyarország–Ausztria - A magyar rendőrség nyomoz abban a balesetben, melynek során egy 19 éves fiú vesztette életét, miután egy osztrák rendőr elgázolta. Ugyanakkor az osztrák ügyészség is vizsgálatot indított.
Találtak alkoholt a 33 éves osztrák rendőr vérében, aki autójával vasárnapra virradóra elgázolt egy 19 éves fiatalt a 85-ös számú főúton – legalábbis ez derült ki érdeklődésünkre az osztrák ügyészségen.

Mint ismeretes, a burgenlandi férfi halálos közúti balesetet okozott a 85-ös főúton, Pereszteg és Fertőszentmiklós között. Áldozatának, egy 19 éves nagycenki fiatalnak nem nyújtott segítséget, sőt, elhajtott a helyszínről, míg végül vasárnap reggel feladta magát a felsőpulyai rendőrőrsön.

Alexandra Maruna, az ügyészség szóvivője a Kisalföldnek azt is elmondta, mivel rendőrről van szó, a magyar nyomozással egy időben Ausztriában is megindult a vizsgálati eljárás, de azt, hogy a férfi melyik országban áll majd bíróság elé, az ügynek ezen szakaszában még nem lehet megállapítani.

– Egyelőre várjuk a magyar rendőrség szakértői véleményét az esetről – tette hozzá Alexandra Maruna, aki azt is hozzátette, a nemzetközi jogi gyakorlat alapján a legmagasabb kiszabható büntetés a férfi ellen három év szabadságvesztés. A gyanú gondatlanságból elkövetett emberölés.
– Az elvégzett vérvizsgálat megerősítette az alkoholfogyasztás gyanúját, de a vezető elmondta, hogy otthon, a pánik miatt fogyasztott alkoholt – tudatta Werner Fasching a Burgenlandi Tartományi Rendőrkapitányságtól. – A rendőrt ideiglenesen felfüggesztették, de a fegyelmi bizottság dönt majd a végleges elbocsátásról.

Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányág sajtószóvivője a Kisalföld érdeklődésére elmondta, egyelőre folyik az ügy részleteinek kivizsgálása. A boncolási és a műszaki szakértői vélemények még nem készültek el, így nem tisztázott, kit milyen mértékben terhel felelősség a baleset bekövetkeztéért. A szóvivő azt is hozzátette, bíznak abban, hogy a burgenlandi férfi együttműködést tanúsít a nyomozás során.


Három évet kaphat a gázoló osztrák rendőr (Előzmények)
Nagycenk-Ausztria - A magyar rendőrség nyomoz abban a balesetben, melynek során egy 19 éves fiú vesztette életét, miután egy osztrák rendőr elgázolta. Ugyanakkor az osztrák ügyészség is vizsgálatot indított. A rendőrt ideiglenesen felfüggesztettek.

Találtak alkoholt a 33 éves osztrák rendőr vérében, aki autójával vasárnapra virradóra elgázolt egy 19 éves fiatalt a 85-ös számú főúton – legalábbis ez derült ki érdeklődésünkre az osztrák ügyészségen. Mint ismeretes, a burgenlandi férfi halálos közúti balesetet okozott a 85-ös főúton, Pereszteg és Fertőszentmiklós között. Áldozatának, egy 19 éves nagycenki fiatalnak nem nyújtott segítséget, sőt, elhajtott a helyszínről, míg végül vasárnap reggel feladta magát a felsőpulyai rendőrőrsön.

Alexandra Maruna, az ügyészség szóvivője a Kisalföldnek azt is elmondta, mivel rendőrről van szó, a magyar nyomozással egyidőban Ausztriában is megindult a vizsgálati eljárás, de azt, hogy a férfi melyik országban áll majd bíróság elé, az ügynek ezen szakaszában még nem lehet megállapítani.

– Egyelőre várjuk a magyar rendőrség szakértői véleményét az esetről – tette hozzá Alexandra Maruna, aki azt is hozzátette, a nemzetközi jogi gyakorlat alapján a legmagasabb kiszabható büntetés a férfi ellen három év szabadságvesztés. A gyanú gondatlanságból elkövetett emberölés.
– Az elvégzett vérvizsgálat megerősítette az alkoholfogyasztás gyanúját, de a vezető elmondta, hogy otthon, a pánik miatt fogyasztott alkoholt – tudatta Werner Fasching a Burgenlandi Tartományi Rendőrkapitányságtól. – A rendőrt ideiglenesen felfüggesztették, de a fegyelmi bizottság dönt majd a végleges elbocsátásról.

Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányág sajtószóvivője a Kisalföld érdeklődésére elmondta, egyelőre folyik az ügy részleteinek kivizsgálása. A boncolási és a műszaki szakértői vélemények még nem készültek el, így nem tisztázott, kit milyen mértékben terhel felelősség a baleset bekövetkeztében. A szóvivő azt is hozzátette, bíznak abban, hogy a burgenlandi férfi együttműködést tanúsít a nyomozás során.

 85-ös főút, Burgenland - Osztrák rendőr okozott halálos közúti balesetet a 85-ös számú főúton vasárnap hajnalban. Az osztrák az áldozatának, egy 19 éves nagycenki fiatalnak nem nyújtott segítséget, sőt elhajtott a helyszínről és meg sem állt Ausztriáig. Végül vasárnap reggel feladta megát a felsőpulyai rendőrörsön.


Tragédiával végződő gázolás történt vasárnap, kora hajnalban a 85-ös főút Nagycenk és Fertőszentmiklós közötti szakaszán. A baleset szálai rendkívül kuszák és egészen Ausztriáig vezetnek. Sok a tisztázatlan közülmény, a későbbiekben az is kiderül, miért, annyi azonban bizonyos, egy osztrák rendszámú VW Passat a főúton 1 óra 20 perckor elgázolt egy gyalogosan közlekedő 19 éves férfit.

– Kiderült, hogy az autót egy 33 éves burgenlandi rendőr vezette – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrkapitányság (MRFK) sajtószóvivője. – Az ütközéstől a gyalogos felcsapódott a kocsi motorháztetejére, betörte a szélvédőt majd az út menti árokba esett. Az osztrák megállt, kiszállt az autójából, de addigra egy magyar autós is megállt a helyszínen és megkérdezte, hogy mi történt. Az osztrák csak annyit mondott: „probleme, probleme...", majd visszaült az autójába és elhajtott.

A magyar autós – észlelve a történteket – rögtön értesítette a mentőket és a rendőrséget, ezalatt egy másik magyar autós is megállt a helyszínen. Néhány percre rá összetört autójával kisvártatva ismét felbukkant a burgenlandi, ám ekkor már nem szállt ki, csak a kocsiból beszélt valamit. Amikor a két magyar elindult felé, hogy „kiszedje" a kocsiból, az osztrák sebességbe kapcsolt és rögtön elmenekült. – Az egyik magyar, és az időközben a helyszínre érkező rendőrök együttesen indultak a balesetben részes osztrák nyomába, egy ideig nyomában hajtottak, ám az őrült sebességgel hajtott, így nem tudták utolérni – tette hozzá Kocsis Tünde. – Az üldözés során végül Sopronkövesdre hajtott, ahol Fülesnél (Nikitsch) áthajtott Ausztriába.

Az osztrák hatóságok még éjszaka Fülesnél megtalálták az összetört kocsit – amelynek első rendszámtáblája egyébként a baleset helyszínén maradt, így nem okozott volna nehézséget a kocsi azonosítása. Mint kiderült, az osztráknak reggelre megszólalt lelkiismerete, még vasárnap reggel bement a felsőpulyai (Oberpullendorf) rendőrörsre, ahol feladta magát.

– Az MRFK segítségnyújtás elmulasztása miatt indított eljárást az illető ellen, ám még nagyon sok részlet vár tisztázásra, többek között az, hogy ha segítséget nyújtott volna az autós, azzal megmenthető lett-e volna a fiatal élete, illetve hogy egyáltalán kinek milyen szerepe volt a gázolás bekövetkeztében – zárta Kocsis Tünde.

A Kisalföld megtudta, amikor vasárnap reggel a férfi feladta magát a rendőrségen, vérében alkoholt mutattak ki. Ám ő elmondta, csak a baleset után fogyasztott italt.Olvasóink írták

113 hozzászólás
 • 113. egy barát 2008. szeptember 21. 15:22
  „szia ismerőős! képzeld van neki egy pici fia balázsnak hívják mint az apját! ahhoz képest hogy az ismerőse voltál ezt nem tudtad! külön gratulálok hozzá! Üdv”
 • 112. anonimus 2008. augusztus 15. 17:27
  „Uraim és hölgyeim!
  Itt egy fiatal 19 éves fiatalemberről van szó. Kit értedekl hogy ki mit mond, inkább az emberi érzésekre kellene gondolni, mert ugye a fiatal ember halála után egy hat hetes kisfiú maradt. Önök szerint hogyan fog felnőni az a gyerek? Én szerintem ember-ember ismerek egy külföldi férfit érdekes módon Ő is ember és Ő is vérzik, nem különbözik senkitől sem, Kedves ARPADKA maga lehet hogy hazafinek tartja magát, de lehet hogy sokaknak a véleménye az hogy maga nem hazafi. Az lenne a kérdésem hogy maga hogyan elemzi a "hazafi" szót? Mert a hazafi nem azt jelenti hogy minden külföldi ember elüldözök Magyarföldről vagy egyáltalán gyűlöli a külföldieket. Ha maga hazafi lenne akkor ha háborúról lenne szó vagy menni kéne háborúba akkor azt hiszem maga lenne az első aki futna le a pincébe... Köszönöm Szépen. Nagyon jó barátom volt a Balázs, ugyhogy azt kérem vagy a tiszteletüket adják és ha az osztrák rendőrről van szó kérem irják meg az osztrák hírlapnak... Nyugodj Békében Balázs!!!”
 • 111. üdv RO 2008. augusztus 07. 06:40
  „Kedves Arpadka ! megnyugtatom önt , hogy jartam es rengeteget jarok a vikagban , amennyit 1 honap alatt utazom , ön azt nem teszi meg 10 ev alatt ! Talalkoztam igazi hazafiakkal akik nemcsak pofaztak , hanem tettekben is hazafiak voltak ! Hazafiassag es raszista erzelmek között külömbsag van , es sajnos az ilyen szelsöseges semmihaziak szamara masok hazaarulok !
  Tett ön valaha is valamit a magyarsagert ?
  Ezen kerdest jogtalanul tennem , ha en sem tettem volna semmit, de megnyugtatom , hogy tettem es rengeteget teszek most is !
  Es kerem önt , ha egy kulturalt egy ember , hogy itt ne tegezzen !”
 • 110. ARPADKA 2008. augusztus 05. 18:39
  „UDV RO ! Szerintem ahogy neked ugy masoknak is velemenyt szabad formalni ! Ha utazott mas orszagokban , akkor tudhatnad hogy minden orszagban elnek hazafiak !! Egeszseges ontudattal, hazaszeretettel!! De a te velemenyeidbol latva eladnad a hazadat egy nagy adag fagyiert !!! Te itt a magyarokat gyalazod !! Akkor miert vagy itt !! Bomlasztasbol !!! Ki fizet teged !!! LIBSI VAGY !! HAZAARULO PATKANY !!!!! TAKARODJ A MAGYAR FOLDROL !!!”
 • 109. üdv Ro 2008. július 31. 13:16
  „Lehelke ! Maga hijaba bujdosik Bulcsu alnev alatt , irasmodjarol föllehet ismerni önt ! Kerem önt nem hasznalja ezen ertekes ösi magyar neveket mocskos , radikalis ,demegog hozzaszolasaiban alnevkent ! Ne mocskolja be oket !!!
  Önhöz hasonlo gondolkodasu emberek rengeteget artottak es artanak a tarsadalomnak , emberisegnek (pl Karadzic) !
  sajnalatra meltoak az ilyenek !!!
  Egy ember szerentcsetlensegeröl van itt szo es nem masrol !”
 • 108. Evaa 2008. július 31. 13:04
  „Igazad van orgona!”
 • 107. orgona 2008. július 31. 07:30
  „PARDUC! A Temahoz szoltam hozza ugyanugy mint ön is,de latom a lenyeget kevesen ertelmezik.Tiszteletem.”
 • 106. PARDUC 2008. július 31. 05:09
  „ORGONA !! NEM HAZAARULO MAGA VELETLEN?? AZ IDIOTA TAMADASAI AZT MUTATJAK A MAGYAROKKAL SZEMBEN!!!!”
 • 105. PARDUC 2008. július 31. 05:06
  „BULCSU SZERINTEM ELTEVESZTETTE A HAZSZAMOT !!! FOGLALKOZZON MAGAVAL AZ ILYEN SZENNY ALAK !!!”
 • 104. orgona 2008. július 30. 22:15
  „BULCSU! A temahoz visszaterve azthiszem itt halalos balaset törtent,es ehhez probalunk hozzaszolni.Maga nemzetet gyülöl,embereket mocskol be ismeretlenül szegyelheti magat! Több mint valoszinü magat megszallta az ördög,amin nem is csodalkozom.”
 • 103. BULCSU 2008. július 30. 20:40
  „AVATAR! KURUC! LEHELKE !!! Maximalissan eggyet ertek a hozzaszolasotokkal ! A hulye sok agymosott mint(UDV RO) nyalja a 400 evig parazitakent elo labancok segget ezerrel !! ELADTAK A LELKUKET AZ ORDOGNEK !!!!”
 • 102. BULCSU 2008. július 30. 20:30
  „UDV RO !! A MAGA MEGNYILVANULASA AZ OSZTRAK TALPNYALASANAK HATARTALAN !!! MAGA EGY TUSKO !!!! HA NEM TETSZIK A MAGYAR FOLD, AKKOR TAVOZZON INNEN !!! SOHA NE IS NEZZEN VISSZA !! AKI A MAGYAR FOLDET MEGVETI VAGY ELARULJA AZ LEGYEN ELETE VEGEIG ATKOZOTT !!!!!”
 • 101. Zsuzsi20 2008. július 30. 18:09
  „Evaa! Ez szép volt! Tökéletesen egyetértek! Mindenben! Jó, hogy nem csak én láttam így Balázst. Tény, néha ivott. Viszont rengeteg fiatallal ellentétben ő meg is dolgozott érte! És nem volt részeges! Reggeltől estig dolgozott! ismerem a munkaadóját is, tudom, hogy így volt! Aki ismerte, az mind tudja!”
 • 100. Evaa 2008. július 30. 16:01
  „Másik cikkbőli ócsárolásra irtam ezt:
  (Gondolom ide is illik vmilyen szinten)
  Szintén egy ismerős, aki ismerte a fiút!
  Mondja meg valaki ki visz egy bálba magával láthatósági mellényt?
  Sok oka lehetett annak is, hogy miért nem élt együtt az anyával és kisfiával!
  Ha bárki is aki itt ítélkezik, ismerte volna Balázs szüleit nem mondta volna, hogy miért nem költözött az anyához!(Hajnihoz)
  Balázs apukája hát mit ne mondjak kicsit részeges típús volt!
  Nem lehet, hogy az anyukája védelme érdekében maradt a szüleivel?
  Vagy nem akarta, hogy a kis Balázst bántsa az apukája és azért nem mondta a Hajninak, hogy költözzön Nagycenkre?
  Sajnálattal közlöm, de nem a Balázs a hibás!
  Ittas rendőr?
  Elítélni!
  Kártérítés????
  Mit ér vele szegény anya?
  Semmi sem pótol egy apukát akár 19 éves akár 39....
  Azok után ítéljetek/ítéljenek miután tisztában vannak a családi hátterével a Balázsnak!
  Igaz a Balázs is ivott néha, de akkor is tudta teljes mértékben, hogy nem az út közepén kell sétálnia!
  És nekem ne mondja senki, hogy nem tud egy 19 éves férfi komoly felfogást készíteni a világról!
  Várom a további "ócsároló" véleményt, esetleg egyet értést!”
 • 99. lilli 2008. július 30. 12:08
  „Sunshine777, más osztrák honlapokon is írtak az esetröl, több hozzászólással.”
 • 98. Marica49 2008. július 30. 10:56
  „Nem kell védeni a magyar soföröket sem,70% nak elvenném a jogsiját,Amikor zöldlámpánál ráhajtanak a gyalogosra?5cm-en mult az életem,nem osztrák volt hanam magyar,aki mobilozott vezetés közben és nem figyelte a lámpát,hogy neki piros,nem egy van ilyen,”
 • 97. sunshine7777 2008. július 29. 22:36
  „Az osztrak Österreich ujsag honlapjan lehet olvasni a balesetröl. Az viszont elgondolkodtato, hogy csak egyetlenegy(!) hozzaszolas erkezett!!!
  Bezzeg forditott esetben nagyobb vihart kavart volna!!!”
 • 96. lilli 2008. július 29. 20:51
  „Kedves Tatárlaki !

  Erre az a válaszom, hogy nem biztos, hogy abban a kocsiban osztrák ült, mivel sok magyar , aki kinnt dolgozik, nem magyar rendszámú autóval vezet. Persze, hogy kinnt is vannak, akik nem normálisan vezetnek, de azért van különbség.”
 • 95. Vili 2008. július 29. 20:32
  „A három év a maximum, amit ebben az esetben biztosan nem fognak kiszabni. Maximum másfél évet kap majd, néhány évre felfüggesztve. De végülis mindegy, hogy mire ítélik, mert az osztrákok nekünk a saját állampolgárukat soha nem fogják kiadni.”
 • 94. Egy ismerős 2008. július 29. 20:17
  „Őszinte részvétem a családnak, nagyon sajnálom a történteket....
  Elég szomorú tragédia, ami nagyon sok embert megrázott....
  Remélem megkapja a megfelelő büntetést!!!!!!!!”
113 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem engedik a műanyag ablakot

Sopron - Fa alapanyagú ablakra kellene cserélnie márciusban berakott műanyag ablakát Egresits… Tovább olvasom