Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Magyar címkével csak magyar mézet árulnak

Térségünkben egy hét alatt elvirágzott a méhészeti szempontból legfontosabb virág, az akác.
A piac is bizonytalan, az átvételi árak ugyanis még nem ismertek. A méhészek közös vállalkozást hoznának létre.
Átlagos hozamra számítanak térségünkben a méhészek. Az akác például egy hét alatt elvirágzott, ezért jó, ha meglesz a családonkénti 20 kilogrammos hozam. A szezon a repcével kezdődött, de néhány héttel ezelőtt mínusz egy Celsius-fok is előfordult, így a méhek nemhogy virágport nem gyűjtöttek, hanem inkább a kaptárba kitett mézből éltek. Folytatásként jött az akác, most a facélia és a gesztenye van soron, és legvégül a napraforgó következik. Az olajos növényből sem számítanak sok mézre. Sőt, van, aki ki sem viszi a méheket ezekre a területekre.

Nem lesz rekordtermés

– Pergetem az akácmézet, az utóbbi néhány nap harminc fokos melege azonban leperzselte a virágokat – mondja a kétszáz méhcsaláddal foglalkozó Koloszár Gábor. – A facélia vetésterülete a felére csökkent, ezért onnan sem várható nagy mennyiségű méz, a napraforgó esetében pedig a növényvédő szerek csökkentik a hozamokat. Így maradna az akác, de mint látható, ebből sem lesz rekordtermés. Sajnos jelenleg nem ismert, hogy mennyiért veszik át tőlünk a mézet. Úgy tudom, indulóárként 470 forintot kínálnak kilogrammonként.
A vételárak még valóban nem ismertek, ám úgy tudjuk, a nagy felvásárlók a napokban ismertetik áraikat. Az sem elképzelhetetlen, hogy egy kilogramm vegyesmézért mindössze 230–245 forintot adnak majd a felvásárlók. Összehasonlításképpen: egy liter gázolaj is ugyanennyibe kerül.

Siker Brüszelben

– A nyugat-európai országoktól függ, hogy mennyiért lehet értékesíteni a mézet – teszi hozzá Csonka István, a térség méhész egészségügyi felügyelője. – Tavasszal Brüsszelben sikerült elérnünk, hogy magyar címke alatt csak a hazai méz legyen az európai boltokban. A vásárlók így tudhatják, hogy az olcsó áru honnan származik, és eldönthetik, melyiket teszik a kosarukba. Az olcsó argentin, kínai, román termék már elkülönül, és nem lehet összekeverni a jobb minőségű itthonival.


Közös vállalkozást hoznának létre

A méhészek körében felmerült, hogy a legnagyobb hazai felvásárlóval együtt közös vállalkozást hoznak létre. Saját címkével értékesíthetnék így a mézet, és hatékonyabban léphetnének fel az ártárgyalások során. A hazai méz jó minőségű ugyan, de nem ismerik eléggé a nyugati országokban. Közösen azonban a marketing és a reklám is kevesebbe kerülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri győzelmek Szegeden

Az 1000 m-es finálék során a férfi kajak egyest magabiztosan nyerte Vereckei Ákos Kammerer Zoltán (Győri VSE) előtt. A párosoknál a Kökény Roland, Kucsera Gábor kettős volt a leggyorsabb, de a Horváth Gábor, Storcz Botond duó második helye is ígéretes, elsősorban a négyesre gondolva. Tovább olvasom