Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Magyar–osztrák együttműködés a Haydn-évben

Kismarton (Eisenstadt) - Magyarország 400 millió forintos, Ausztria 10 millió eurós (mintegy 2,5 milliárd forintos) költségvetéssel rendezi meg a 2009-es Haydn-emlékév eseményeit – derült ki a magyar–osztrák kulturális együttműködésről Kismartonban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.
Több mint három éve kezdték el a Joseph Haydn (1732–1809) halálának kétszázadik évfordulója tiszteletére rendezendő Haydn-emlékév osztrák és magyar eseményeinek szervezését, koordinálását.

– Az Osztrák–Magyar Haydn Filharmonikus Zenekart a magyar dirigens, Fischer Ádám javaslatára 1987-ben, a Nemzetközi Haydn Napokkal egyidejűleg alapították. Mindez alapjául szolgál a mostani együttműködésnek is. Haydn szülőföldje az alsó-ausztriai Rohrau, kötődött Bécshez, az Esterházyak fertődi és kismartoni kastélyához. 2009-ben e térségek még inkább össze fognak nőni – mondta Helmut Bieler, Burgenland tartományi tanácsosa az osztrák–magyar együttműködésről tartott sajtótájékoztatón.

Részletezte: a Phänomen Haydn című osztrák kiállításokhoz – kölcsönalkotások révén – számos neves magyar múzeum és az Országos Levéltár is hozzájárul. Osztrák részről is rendelkezésre bocsátanak a magyaroknak Haydnnal kapcsolatos tárgyi emlékeket. A Kismartoni Haydn Ünnepi Játékok nemzetközi projektje a World Creation, amely részvételre szólítja fel a világ zenekarait és kórusait 2009. május 31-én, Haydn Die Schöpfung (A teremtés) című oratóriumának közös megszólaltatására. Sopron, Budapest és Esztergom révén Magyarország is részese e különleges megemlékezésnek. A Haydn-év gazdag hangversenysorozataira utalva – a koncerteket a tévék is sugározzák – Helmut Bieler reményét fejezte ki, hogy „Burgenland a jövőben Haydn-centrummá válik".

Helmut Bieler (jobbra) Haydn Armida című operájának eredeti partitúráját nyújtotta át Csák Ferencnek. A relikviát Budapesten fogják kiállítani, korabeli hangszerek mellett.
Helmut Bieler (jobbra) Haydn Armida című operájának eredeti partitúráját nyújtotta át Csák Ferencnek. A relikviát Budapesten fogják kiállítani, korabeli hangszerek mellett.

– Örülünk, hogy kiterjedt együttműködés valósul meg a magyar, illetve az osztrák Haydn-régiók között. Különösen a rendelkezésre bocsátott személyes relikviák révén válik majd láthatóvá Haydn munkássága és jelenléte az Esterházyak kismartoni és fertődi rezidenciáján – fogalmazott Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, aki kifejtette: a magyar fél Budapesten november 26-án, koncerttel egybekötött program keretében hozza nyilvánosságra a 2009-es Haydn-év véglegesített eseménysorát. A kormányzat négyszázmillió forinttal támogatja az eseménysort. (Az osztrákok büdzséje 10 millió euró – mintegy 2,5 milliárd forint –, igaz, annak egy részét az együttműködésre fogják költeni.)

Csák Ferenc bejelentette: hamarosan a fertődi Esterházy-kastély rehabilitációja újabb ütemére kötnek támogatási szerződést, hogy a Haydn-évben is folytatódhasson az átfogó munka.

Lapunk érdeklődésére elmondta: a 2009-re biztosítandó több mint hárommilliárd forintból a műemlékegyüttes külső-belső helyreállítása történik meg, 2011-es befejezési határidővel. Ugyanakkor az úgynevezett fogadóépület több százmillióba kerülő modern egységét csak ezt követően hozzák létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülnek a vadak téli etetésére

Soproni kistérség - A Taeg Zrt.-nél is felkészülnek a vadak téli etetésére. A gímbikák vadászata… Tovább olvasom