Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Magyar–osztrák autópálya: 2016-ban érhet össze

Soproni régió - Magyarországon 2013-ra, osztrák oldalon azonban csak 2016-ban épülhet meg a kelénpataki (Klingenbach) határátkelőig tartó autópálya. Négy osztrák falu ugyanis leszavazta az A3-as autópálya meghosszabbításának ügyét.
A KÖZOP-programban szerepel, de a 2009–10-es programok közül kikerült az M85-ös autópálya projektje, így vélhetően csak 2013 nevezhető meg céldátumként – tudtuk meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél. Az út első szakasza Peresztegtől Sopron keleti csomópontjáig (a Győri úti körforgalomig) tart, a második pedig ettől az államhatárig. Mindkettő 12–12 kilométer hosszú. Az első szakasznál már megkezdődött a területek felvásárlása, itt már a kiviteli tervek is elkészültek. A régészeti feltárás még idén elkezdődik. „Politika és pénz függvénye, de a remények szerint 2013-ra befejeződhet az M85-ös említett szakaszainak megépítése" – mondta el informátorunk.

Ausztriában ettől is messzebb vannak a céltól, ott ugyanis négy falu polgárai megvétózták a terveket. Jó néhány éve Kelénpatak (Klingenbach), Cinfalva (Siegendorf), Zárány (Zagersdorf) és Vulkapordány (Wulkaprodersdorf) népszavazást tartott azért, hogy ne épülhessen meg az A3-as autópálya államhatárig (vagyis a soproni határátkelőig) tartó szakasza.

– A lakók szerint így is óriási a település határában bonyolódó forgalom, az új szakasz pedig tovább növelné a zajt és végleg odalenne a falu nyugalma – mondta el Margarethe Krojer, az osztrák „Zöldek" parlamenti képviselője. – A Burgenlandi Tartományi Parlament egyelőre nem dolgoztatott ki új nyomvonalat, ezért optimista számítások szerint is csak 2016-ra épülhet meg az A3-as folytatása.

Olvasóink írták

  • 2. FREDDY/S 2009. március 13. 20:28
    „Ha az elkerülő 1993-ban valóban elkészült volna a tehermentesítő helyett, akkor most kevesebb probléma lenne, nemde...”
  • 1. Totyis 2009. március 13. 17:33
    „Bohócok, járdára sincs pénze ennek a csóró országnak nemhogy autópályára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszakot kíséreltek meg a 80 éves nénin

Fertőrákos - Erőszakot kísérelt meg egy 80 éves nénin a 28 éves fertőrákosi férfi. A gyanúsítottat a… Tovább olvasom