Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Magától javult meg a Fehér-híd?

Nem értik a harkaiak, hogyan lett a 10 tonnás Fehér-hídból 20 tonnás egyik napról a másikra, felújítás nélkül.
– Furcsállom, hogy miközben 20 éven át hozzá sem nyúltak a hídhoz – még egy téglát se fugáztak ki rajta –, most hirtelen megjavult, és már 20 tonnás járművek is ráhajthatnak – bosszankodik a harkai híd közvetlen szomszédságában lakó Stróbel Ödön. – Murphy törvényei szerint, ha ez a híd felmondja a szolgálatot, akkor nem egy többtonnás teherautó alatt fog beszakadni, hanem egy személykocsi alatt. Mi lesz akkor? Ki lesz a felelős, és honnan lesz Harkának pénze egy új hídra?
– Aggodalomra nincsen ok, mert az elvégzett ellenőrző teherbírás-számítás alapján a híd a 20 tonnás korlátozásnak biztonsággal megfelel – tudtuk meg Takácsné Lehner Marianntól, a Győr-Moson-Sopron megyei Közútkezelő Kht. munkatársától.

– Egy híd teherbírását a tervezésekor érvényben lévő méretezési szabályzat alapján számított érték, a híd nyílásmérete, valamint a vizsgálat időpontjában a híd állapota együttesen befolyásolja – mondta el Takácsné Lehner Mariann.

Néhány éve ellenőrizték

– A múlt században épült boltozat teherbírását a Közútkezelő néhány évvel ezelőtt számítógépes ellenőrző programmal felülvizsgálta, és a hidat 20 tonnás terhelésre is alkalmasnak találta – tette hozzá a közútkezelő munkatársa. – A probléma oka, hogy az idei ellenőrzéskor kiderült, nem a megfelelő súlykorlátozás szerepel a táblán.

Nem épült buszforduló

A helyiek szerint 30 évvel ezelőtt volt már egy olyan időszak, amikor 20 tonnás járművel is rá lehetett hajtani a hídra, később – a 80-as években – azonban 10 tonnára csökkentették a határt. Harka akkoriban buszfordulót szeretett volna építeni a hídon túl, most aztán duplán sajnálják, akkor sehogysem sikerült elérni, hogy a mára már biztonságosnak ítélt hídon áthaladhassanak az autóbuszok. A faluban azt is beszélik, hogy a táblacsere nagy könnyebbséget jelent a település határában építkezőknek, mivel így a többtonnás teherautóknak nem kell kerülniük.

Megsüllyedt a burkolat

Amikor a közútkezelőt a híd rossz állapotáról kérdeztük, elmondták, tavasszal a híd előtti burkolat egy része megsüllyedt, amit a fertőszentmiklósi üzemmérnökség kijavított. Az építmény állapotát is felmérték, és tervbe vették a további – nem létfontosságú – javításokat, melyeket az anyagi források függvényében kezdenek majd el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulás a hűség városában

Már csak szűk két hét áll a pályázó városok – Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és természetesen Sopron – rendelkezésére, hogy véglegesítsék pályázatukat, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa címre nyújtanak be. Sopronban új koncepció alapján készítették el a pályázatot, amelynek mottója: Sopron a polgári hagyományok és a megújulás városa. Tovább olvasom