Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Magas vízállás: leengedik a Fertőt

A magyar hatóságokkal egyeztetve a megnyitották az egyes csatorna zsilipét.

Az elmúlt két hónap során a Fertő tó vízgyűjtőjén is a sokévi átlagot jelentősen meghaladó csapadék hullott.

A regionálsi vízügyi igazgatóság közleménye szerint ennek hatására a tó vízszintje az idei évben már több mint 20 centimétert emelkedett és március elejére meghaladta a szabályozási szintet.

Ezért az érvényes üzemeltetési engedély alapján az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Fertőszéli- zsilipet kinyitotta. A vízeresztés mértéke a szabályzatban előírt minimális vízhozam

(2 m3/sec). Tekintettel arra, hogy a tó legnagyobb táplálójának, a Wulka pataknak a vízhozama még mindig több mint 3 m3/sec, a vízeresztés azt a célt szolgálja, hogy tartani tudják a szabályozási szintet.

A Fertőszéli- zsilipen leengedett vízhozam nem okozza a belvíz helyzet romlását, újabb szivattyú telepeket emiatt nem kell elindítani, a Hanság főcsatorna vízszintje olyan, hogy az érkező vizeket gravitációsan tudja fogadni. 

Nincs szó a Fertő-tó leengedéséről, csak a 2011-ben elfogadott megemelt szabályozási szintet igyekszik a vízügyi igazgatóság tartani.

Előzmény:

A hosszú és csapadékban gazdag télnek, a sok hónak köszönhetően magas, 115,76 méter tengerszint felett a Fertő tó vízállása. A magyar hatóságokkal egyeztetve a napokban megnyitják az egyes csatorna zsilipét.

Ilyen magas már régóta nem volt a Fertő vízállása. Ez egyrészt öröm a vitorlázóknak, másrészt újabb csapadékmennyiség már problémákhoz vezetne. Utoljára 1996-ban öntötte el a keleti oldal kerékpáros útjait a víz.

A magyar hatóságokkal egyeztetve az egyes csatornán át lassan vizet engednek le a tóból, tájékoztatott Gerald Hüller, a tartományi tanács szakértője. "A zsilipen át másodpercenként két köbméter vizet engedünk le. De ez nem azt jelenti, hogy nyáron kevés víz lenne a tóban", tette hozzá Hüller.

Az esőzések és havazások nem csak a tó vízszintjére voltak pozitív hatással, a sok csapadéknak köszönhetően a talajvíz szintje is nőtt.

Forrás: burgenland.orf.at.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Nyugdíjasegyetem: jelentkezés péntekig

A Soproni Nyugdíjasegyetem tavaszi szemeszterére március 8-ig, péntekig fogadjuk a jelentkezéseket… Tovább olvasom