Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Magánkézbe kerül a Hotel Maróni

Sopronban a a legismertebb 13 szálloda, köztük a soproni Hotel Maróni is magántulajdonba kerül.

Hotel Maróni
A valamikori SZOT-hoz tartozó üdülővagyon sorsáról döntött legutóbbi ülésén a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriuma. Eladják részvényeiket az Arago Rt.-nek, a tulajdonukban lévő szállodákat pedig apportálják egy ugyancsak Arago-érdekeltségű cégbe, a Hunguest Hotels Rt.-be, amely eddig üzemeltette az alapít vány szállodáit, így a soproni Hotel Marónit is.

A döntés következménye, hogy az állam gyakorlatilag „megszabadul" olyan korábbi tulajdonától, amely eredetileg a szakszervezeteké volt, és a szociális üdültetést szolgálta. Az egykori SZOT-vagyon hasznosítására a kormány és a hat szakszervezeti szövetség 1992-ben hozta létre a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt. Egy évvel később alakult meg a vagyonkezelő szervezet, amely eredetileg 364 ingatlant működtetett, de később eladták a kevésbé használható szállodákat, és ebből teremtették meg a működés feltételeit.

A leglátogatottabb és legszebb helyeken lévők hasznosításából támogatták volna a szociális üdültetést. Az induló vagyon tehát az elmúlt években folyamatosan csökkent, meghatározó hányada kikerült az alapítvány közvetlen irányítása alól. A tervezett megállapodás része, hogy a Hunguest Hotels Rt. osztalékot fizet majd az alapítványnak, évente minimum 350 millió forintot. Ha nincs osztalék, akkor 416 milliós támogatást biztosít. Amennyiben erre sincs mód, az alapítvány, illetve a Hunguest Rt. jelzálogjogot jegyeztethet be az ingatlanokra. Az alapítványé lesz a szavazatelsőségi és az osztalékelsőségi részvény is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszautasították Kránitz jelentkezését

Visszautasította Kránitz László nyilvántartásba vételét a soproni egyéni választókerületi választási… Tovább olvasom