Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Madárvonulással folytatódik a nyugdíjasegyetem

Égi vándorok: a madárvonulás titkai című előadással folytatódik a Soproni Nyugdíjasegyetem programja a GYIK Rendezvényházban kedden délután 4-kor.
  
– A madárvonulás egyike a leglátványosabb és még ma is sok titkot rejtő természeti jelenségeknek. Amikor egy apró testű énekesmadár folyamatos repüléssel több ezer kilométert tesz meg sivatagokon és tengereken át, az valóban emberfeletti teljesítmény.

Miért és hogyan tesznek meg óriási távolságokat anélkül, hogy eltévednének vagy kimerülnének? Hogyan alakultak ki az útvonalak? Többek között erről is szó lesz az előadáson – közölte témájáról dr. Gyurácz József, a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Kar dékánja.

Dr. Gyurácz József erdész, biológia–földrajz szakos tanár, ornitológus, élővilág-védelmi szakértő. Az egyetemen ökológiát, etológiát, természetvédelmet és állatrendszertant tanít.

Tevékenykedett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos elnökségében, jelenleg a madárgyűrűző és vonuláskutató szakosztály vezetőségében vállal szerepet. Az MME Vas megyei csoportjának elnöke, az Aquila és az Ornis Hungarica nemzetközi jelentőségű tudományos folyóiratok szerkesztőbizottságának, valamint az Európai Ornitológusok Szövetségének is tagja. Alapító szerkesztője a Cinege Vasi Madártani Tájékoztató folyóiratnak.

Madárvárták létrehozása is a nevéhez fűződik, e kutatóállomások a gdanski székhelyű Délkelet-európai Madárvonulás-kutatási Hálózatnak részei. Ő a magyar koordinátor. Kutatási eredményeit több mint 150 tudományos közleményben publikálta, társszerkesztője és társszerzője a hazai madárgyűrűzés eredményeit összefoglaló, 2009-ben megjelent Magyar Madárvonulási Atlasznak.

Tudományos és természetvédelmi tevékenységét számos országos díjjal ismerték el. Tíz éve az MTA Veszprémi Bizottsága „Az év kutatója" címet adományozta részére.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bécsi diplomával könnyebb elhelyezkedni

Sopronban kézenfekvő a választás lehetősége: Bécs közel van, a tanulás ingyenes, osztrák diplomával… Tovább olvasom