Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Madárfajok százai vonulnak

A madárvonulási időszak derekán több faj már elhagyta a Fertő tó vidékét. Ezekben a napokban a pityerekből, seregélyekből és barázdabillegetőkből látni a legtöbbet.
Illusztráció: Vörösbegy
Szeptember utolsó napjaira a költöző madarak jelentős része elhagyta térségünket: augusztusban még tömegesen vonultak el a bugyborékoló hangjukról jellegzetes gyurgyalagok, a kakukkok és a sárgarigók. – Környékünkön most talán a pityerekből, seregélyekből és barázdabillegetőkből látni a legtöbbet.

Az énekesmadarak ezekben a napokban keresnek megfelelő életkörülményeket a melegebb tájakon – tudtuk meg Pellinger Attila zoológustól, aki hozzátette, a szén- és a kékcinegék csak a komoly lehűlés után hagyják el környékünket.

A madarak költözése elsősorban táplálkozásukkal függ össze, ugyanis a hűvös idő miatt rovarokat már nem találnak ezen a környéken, és a növényzet sem biztosít táplálékot. Ezt az időszakot a madarak vonulásának hívjuk, az állatok évről évre, ősszel dél irányába szállnak, majd tavasszal ismét visszatérnek költőhelyeikre. A feketerigó a földközi tenger partvidékén és szigetén telel, míg a fehér gólyák akár Dél-Afrikáig is eljutnak.

A hideg hónapokban több áttelelő madárfaj is felbukkan a régióban. A vadlúdfajok közül például a vetési lúd és a nagylilik fogja nálunk tölteni a telet, de a fehérorosz területekről érkeznek még vetési varjúk is. Pellinger Attila hozzátette, akadnak madarak, többek között a partfutók, amelyek többezer kilométer megtételével a Fertő tónál „tankolnak", vagyis táplálkoznak, majd továbbrepülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapsvihar az első bemutatón

Igazi nagy neveket, a Nemzet Színészeit, továbbá szokatlan módon, erősen direkt reklámbetétet is… Tovább olvasom