Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Macséta és vipera a soproni rendőrség páncéljában

Macsétát, az igazihoz hasonló géppisztolyokat és különböző teleszkópos botokat – viperákat – rejt a Soproni Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának páncélszekrénye.

Igazi arzenál gyűlik össze időről időre a rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán.

A közre veszélyes tárgyakat közterületeken, szórakozóhelyeken vagy éppen az autók belső tereiből foglalták le az egyenruhások. Baseballütők, különböző viperák – teleszkópos ólmosbotok –, rugós kések, külalakjukban az igazihoz megszólalásig hasonló, megtévesztésre alkalmas géppisztolyok, de még macséta – bozótvágó kés – is megsemmisítésre vár.

– A macsétát attól a kerékpáros férfitől vettük el, aki szilveszter tájékán több autó visszapillantó tükrét rongálta meg. Az illető a méretes bozótvágó kést a biciklijére szerelte fel, ám mivel az nem volt becsomagolva, szabálysértést követett el, pénzbírsággal sújtottuk – részletezte Dobsa Jánosszázados, a rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője.

Dobsa János a lefoglalt macsétával, valamint a közre veszélyes és elkobzott tárgyak egy részével.
Dobsa János a lefoglalt macsétával, valamint a közre veszélyes és elkobzott tárgyak egy részével.


 – De ugyanígy azok is bírságra számíthatnak, akik például nem a szokásos módon becsomagolt állapotú baseballütőket, egyéb veszélyes sporteszközöket visznek magukkal, akár autók belső tereiben.

A nálunk lévő lefoglalt és elkobzott tárgyakat többségében közúti ellenőrzések során megállított járművekben találtuk. A viperákat különösen veszélyesnek tartjuk. Tapasztalat, hogy akiknél ilyet találunk – például szórakozóhelyeken kitört balhé, intézkedés során, ruházat átvizsgálásakor –, arra hivatkoznak, hogy önvédelemből hordják maguknál.

A jogszabály szerint vipera közterületen, nyilvános helyen – ideértve a járművek belső tereit is –, valamint közforgalmú közlekedési eszközön nem tartható. Ezeket mind lefoglaljuk, elkobozzuk, s a szabálysértési eljárás után a megyei főkapitányságra szállítjuk, ahol gondoskodnak a megsemmisítésükről.

Az igazihoz hasonló gépkarabélyokkal tinédzserek sétálgattak az utcán. Mivel megtévesztő a külseje, kapott is a rendőrség telefonhívásokat, s azonnal intézkedtek. Kiderült, úgynevezett air-soft, kisgolyókat kilövő játék fegyverek voltak, amelyeket csak odahaza használhattak volna.

Mivel riadalmat okoztak, szabálysértési ügy lett belőle. „Intézkedéseinkkel a közrendet védjük, ezzel együtt esetleges bűncselekményeket előzünk meg" – hangsúlyozta Dobsa János százados.

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovas zarándokok kerülik körbe a Kárpát-medencét - Sopronban is megpihennek

A soproni megálló után a Pozsony-Zsolna-Eperjes útvonalon járják be az egykori Magyar Királyság… Tovább olvasom