Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Ma már olcsóbb az osztrák benzin

Klasszikus benzinturizmus még nem alakult ki a nyugati határon, de az ausztriai és a magyar árak közötti különbség folyamatos emelkedésével egyre többen tankolnak a határ túlsó
oldalán.
Különbség: Euróban számolva a „sógoroknál
– A fogyasztási adó növelésével és az áremelkedésekkel megtörtént az a „csoda", hogy immár nemcsak Romániában és Szlovákiában, hanem Ausztriában is olcsóbb a benzin, annak ellenére, hogy a magyar átlagkeresetek jelentősen elmaradnak szomszédaink fizetésétől. A soproni benzinkutak – nagyságuktól függően – megérzik, hogy egyre kevesebb autó gördül be hozzájuk.
– A folyamat lassan már egy éve tart – mondja Németh Károly, a győri úti Agip-benzinkút üzemeltetője –, de a nyáron gyorsult fel, amikor 13 forinttal megemelték az üzemanyagok fogyasztási adóját.

– Mióta a nyáron 13 forinttal megemelték az üzemanyagok fogyasztási adóját, azóta naponta 1500–2000 literrel kevesebb üzemanyagot adunk el. Azok, akik Ausztria felé tartanak, épp csak annyit tankolnak – ez alól a kamionosok sem kivételek –, amennyi szükséges. A dízel ára – kutaktól és az euró árfolyamától függően – 50–60 forinttal is drágább lehet nálunk, mint Ausztriában, de a 95-ös benzinnél is huszonöt-harminc forint a különbség – mondja Németh Károly, a Győri úti Agip-benzinkút üzemeltetője.

Ennyiért már megéri átruccanni a határ másik oldalára, hiszen egy-egy tankolásnál 1500–2000 forintot is spórolhatnak a személyautók tulajdonosai. A távolság pedig elhanyagolható. Azok, akik Ausztriában dolgoznak, természetesen ott is tankolnak. A soproni bécsi úti határtól csak 2–3 kilométer az első benzinkút, a 16-os úton.
– Mi örülünk annak, hogy a magyarok nálunk tankolnak – fogad mosolyogva az egyik kutas.
– Volt olyan időszak, amikor mi jártunk át önökhöz, mert ott volt olcsóbb a benzin. Forgalmunk szépen emelkedik.
Míg beszélgetünk, sorra érkeznek a magyar rendszámú autók. Kiss Gergely egy éve dolgozik Ausztriában. – Rendszeresen itt veszek benzint a Fordomba. Hetente egyszer töltöm fel a tankot és így 2000 forinttal járok jobban. Ez évente mintegy százezer forint. És ez a kút itt nem is a legolcsóbb. Beljebb még alacsonyabbak az árak.
Valóban. Kismarton (Eisenstadt) központjában a 95-ös oktánszámú benzin 0,893 euróba kerül, míg az előbb említett töltőállomáson 0,910 euróba. Az előbbi, átszámítva az euró (tegnapi) 232 forintos árfolyamával, gyakorlatilag 207 forintot jelent. A határ magyar oldalán – a Mol-kútnál – viszont 235,90-be kerül egy liter 95-ös. A különbség tehát 29 forint.
A határ túlsó oldalán néhány kilométeres körzetben nem találtunk olyan kutat, ahol drágább lenne az üzemanyag, mint Sopronban. Ausztriában tehát még a drágább is olcsóbb, mint nálunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valló Péter nem pályázott

Valló Péter, az országos hírű, elismert rendező nem pályázott a soproni Petőfi Színház vezetői… Tovább olvasom