Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Luxusadó van, de még sincs

Szakértők szerint Sopronban és környékén több olyan ingatlan is található, amelyre érvényes a luxusadó.
Az Országgyűlés tavaly az adócsomag részeként elfogadta a luxusadóról szóló törvényt. E jogszabály alapján idén a 100 millió forint feletti értékű ingatlanok (telekhányaddal együtt) tulajdonosainak a 100 millió forint feletti érték fél százalékát kell befizetniük az önkormányzatoknak. Ebből pedig Sopronban is akad jó néhány. Egy 120 millió forintos lövéreki ház után 100 ezer forintot kell évente fizetni. (Több tulajdonos esetén az adót tulajdoni hányaduk arányában osztják el.)

– Sopronban a Lövérekben több olyan ingatlan van, amelynek értéke eléri a 100 millió forintot, elég, ha megnézzük a telekárakat – mondta el érdeklődésünkre Németh Zsolt, az Otthon Centrum értékesítési vezetője. – Ez négyzetméterenként 20–25 ezer forint körül mozog, de adott esetben még a 30 ezret is elérheti. Egyelőre azonban mindenki kivár.


– Ajánlataink között most is van 2–3 olyan ingatlan, amely 100 millió felett van. Ezekre azonban elég kicsi a kereslet és adott esetben az alku során az ár 100 millió alá is mehet – mondta Németh Zsolt.
A törvény szerint magánszemély tulajdonában álló lakóingatlanokról van szó. E megfogalmazás máris megnyitja a kiskaput: ha az ingatlan egy cég tulajdonában van – legalábbis papíron –, megúszható az új adó. A törvényben van egy másik kibúvó is: amennyiben társasházról van szó, akkor sem kell luxusadót fizetni.

Az adó az önkormányzatok bevétele, tehát a városházának elvileg érdeke, hogy minél több inagatlanra kivesse. Az más kérdés, hogy a felmérésnek is vannak költségei. Egy 110 millió forintos ingatlan után 50 ezer forinthoz jut az önkormányzat, míg lehet, hogy 100 ezres tételbe kerül egy ingatlan felmérése.

A törvénybe foglalt adóztatási célú értékelési módszertan az egyes lakóingatlan-fajtákhoz eltérő négyzetméterárat ad meg. Ez Sopronban egylakásos ház esetében 150 és 350 ezer forintos négyzetméterenkénti árat ír elő. Többlakásos épület esetén 140 és 320 ezer forint, üdülőingatlan esetében pedig 120 és 220 ezer forint közé kell esni annak az értéknek, amellyel az önkormányzat majd felbecsülteti az ingatlanok értékét.

– A soproni önkormányzat az értékelés megkönnyítésére övezeteket jelöl ki – mondta el érdeklődésünkre Mohay Gábor, a városháza sajtóreferense. – A város a településrészi értékhatárok megállapítása céljából az illetékhivatal segítségét kérte. Ez egyrészről amiatt fontos, mert ha az önkormányzat nem rögzíti a településrészi értékhatárokat, akkor kénytelen egységesen alkalmazni a törvényi átlag értékhatárt, ez pedig nem tesz különbséget egy Ágfalvi úti és egy lövéreki ingatlan között. A megállapított értékhatárok két évig lesznek érvényesek. A témát előreláthatólag március végén tárgyalja a közgyűlés, azt megelőzően jogi kontrollra küldik az előterjesztést.

A lakóingatlanok értékelésénél figyelembe vehető különbségeket is felsorolja a törvény. Ilyen például, hogy mikor és milyen anyagból készült az épület. Fontos a komfortfokozat, szobák száma, a tájolás, hogy mikor volt a legutolsó felújítás és milyen a lakás épületen belüli elhelyezkedése.
– A törvény végrehajtásával kapcsolatban az egyik gondot az okozza, hogy ki fogja felértékelni az ingatlanokat, és ki fogja ellenőrizni az adózást – tette fel a kérdést Kiss János, az Alpesi Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezetője. – Egyébként nemcsak Sopronban, hanem a környező településeken, például Fertőrákoson is vannak olyan házak, amelyek 100 milliót érnek, kérdés, hogy az ottani önkormányzatnak van-e kapacitása és pénze felbecsültetni a nagyobb értékű ingatlanokat. Problémát jelent az is, hogy rengeteg olyan ház van, amelyben 2–3 család él, de az ingatlan osztatlan közös tulajdonban van, így az értéke a luxuskategóriába esik.

Akinek viszont valóban luxusértékű ingatlana van, gyorsan társasházzá minősítheti és így akár ki is bújhat az adófizetés alól. Ráadásul nem létezik egységes ingatlan-nyilvántartás sem, amely adott esetben megkönnyítené egy ház vagy lakóépület besorolását.
A szakértők szerint a luxusadó azért nagy jelentőségű, mert megalapozhatja egy későbbi ingatlan vagy vagyonadó bevezetését. Az unió több országában ugyanis létezik már ilyen típusú adó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert a kandallónál

Különleges program helyszíne lesz Valentin-napon a röjtökmuzsaji Szidónia kastélyszálloda: Koncert a… Tovább olvasom