Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Luxusadó-rendelet: ellentmondások

A luxusadóval kapcsolatosan a közigazgatási hivatal és a Belügyminisztérium állásfoglalását kéri a soproni adóiroda, mivel visszásságokat tapasztaltak a végrehajtásban.
Társasházra nem vonatkozik a luxusadó-rendelet, mondja ki a jogszabály. Igen ám, de mi a helyzet azokkal a százmilliós összértékű lakóházakkal, amelyek társasházzá nyilvánítása nem történt meg, így az épület és annak helyiségei osztatlan közös tulajdonban vannak? Sopronban jó néhány ilyen épületet lehet találni. Olyan eset is volt, hogy a társasházi alapító okirat megszületését egyetlen lakó akarata hiúsította meg.

A Várkerületen és annak közelében lévő, egykori önkormányzati tulajdonú házak lakói, miután megvásárolták a lakásokat – idő- vagy költségtakarékossági megfontolásból – nem kérelmezték az épület társasházzá minősítését.

– A Balfi utcában például akad olyan többlakásos épületegyüttes, amely nem társasház és a százmillió forintot meghaladja az értéke, így a törvény betűi szerint a lakók kötelezettek az adó bevallására és megfizetésére – mondta el dr. Bertha Árpád, az ingatlankezelő kft. jogtanácsosa.

„ Ezek a lakók azonban életkörülményeik miatt nagyrészt szociális segélyt igénylők, és az épületről sem feltétlen a luxus jutna elsőként eszünkbe."
Azonban ha egy százmilliós villa tulajdonosa családtagjaira íratja a ház lakrészeit, szintén „osztatlan közös tulajdonná" teszi az épületet. Erre viszont már vonatkoznia kell a luxusadó-törvénynek, holott ugyanaz a jogi helyzet áll fenn, mint a Balfi utcai lakóház esetében. – A közelmúltban ülésezett az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottsága, amikor is megfogalmazódtak ezen alkotmányossági aggályok a rendelet végrehajtásával kapcsolatban – folytatta a jogtanácsos. – Bizottságunk felkérte a városháza adóirodáját, hogy az anomáliák tisztázása érdekében kérje a Belügyminisztérium és a közigazgatási hivatal mint felettes szerv állásfoglalását.

A jogalkotó valószínűleg nem vizsgálta a rendelet összes lehetséges vetületét, ami a jogalkalmazónál „ütközött ki". Addig, amíg a közigazgatási hivatal vagy a minisztérium nem tájékoztatja az önkormányzatokat, valószínűleg nem kerül sor szankcionálásra.
– Az adóiroda feladata, hogy az adótárgyakat felmérje és a fizetést kikényszerítse – tette hozzá a jogtanácsos.

– Ennek érdekében – a családi házas övezetekből indulva – vizsgálat kezdődik, ami alapján világossá válik, hogy mely épületek tartoznak a valóságban is a luxuskategóriába és melyek nem. A probléma egyébként nem egyedi, az adótörvények nagy százalékában a jogalkalmazás során derül fény ellentmondásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a hal a Fertő tóban

Ebben ez évben nyolc őstermelő halász kapott engedélyt a Fertő tavi halászatra. A tóban jelentősen lecsökkent a vitatott honosságú angolna mennyisége, miközben ez jelentette a halászok fő megélhetését. – A legnagyobb gondunk az, hogy alig van már angolna a Fertő tóban és nem is lehet újakat telepíteni – jegyezte meg egykedvűen Liedtke Alfonz halász. Az indok: ez a hal tájidegen. Tovább olvasom