Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Lúdtollak, páncélok és illatos fűszerek

Fraknó - Kalandos vártúrán vehettek részt családjukkal együtt azok a gyerekek, akik a Kisalföld várakkal kapcsolatos rajzpályázatán a legügyesebbnek bizonyultak. A 6–12 éves nyertesek madártollal írhattak, páncélokat emelhettek és sast is simogathattak a burgenlandi Fraknó várában.
Az izgatott gyerekek verőfényes napsütésben várták, hogy Völgyi Balázs idegenvezető megmutassa a vár titkait. Bár ez a történelmi kalandozás elsősorban a lurkókat célozta, ám szüleik legalább olyan izgalmasnak találták a múltutazást. A Rozália-hegység egyik nyúlványán magasodó, Soprontól mindössze néhány kilométerre található erődítmény a magyar turisták körében is az egyik legkedveltebb ausztriai úti cél. Akad, akit a hátborzongató éjszakai teliholdas vártúra vonz, amelyen Drakula gróf is tiszteletét teszi, a gyerekeknek pedig a vár mindennapjait bemutató program a legérdekesebb. Ezt bizonyította a Kisalföld nyertes csapatának is a kalandozása, melynek során megismerhették a vár egykori lakóinak életét, különleges szokásait, felfedezhették a fegyvertár megannyi kincsét, számos kalandos próbatételen vehettek részt. A túra végén megosztották egymással a legemlékezetesebb pillanatokat.

– Nekem leginkább az tetszett, amikor lúdtollal írhattunk, bár a kezem még mindig maszatos – mesélte a hatéves Petővári Bíbor Anna, aki Mosonmagyaróvárról érkezett testvérével, a nyolcéves Bencével, akinek fantáziáját a súlyos páncélok és az óriás ágyúk mozgatták meg. A győrszemerei ikerpáros, a 10 éves Koós Natália és Nikolett a várkonyhában kalandozott legszívesebben, ahol az óriásteknőben a pékek lábbal dagasztották a kenyeret, és ahol különleges fűszereket ismerhettek meg, amelyekkel egykoron a húst tartósították. A lányok el is készíthették saját fűszeres zacskójukat. A fertőszéplaki Honyák Tamara a 150 méter mély kutat találta a legérdekesebbnek, no és a kútba való kiabálást. Mint mondja: olyan sok élményt gyűjtött a túrán, hogy otthon rajzban örökíti majd meg a látottakat.

A Kisalföld várakkal kapcsolatos rajzpályázatának nyertesei kipróbálhatták, milyen lehetett egykor madártollal is írni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres soproni zenekarok

Sopron és környéke - A különböző stílusú helyi zenekarok számára jól telik a nyár, egymást érik a… Tovább olvasom