Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Lövérek: Újratárgyalják a rendeletet

Amint az várható volt, az önkormányzat következő ülésén újraalkotja és módosítja a 2004 márciusában hozott „Lövérek-rendeletét".
A Lövérek-rendelet – amelyet a megyei közigazgatási hivatal még az elmúlt évben hatályon kívül helyezett, de a testület mégis érvényben tartott – ismételt tárgyalása ad lehetőséget arra is, hogy lakásokká minősíthessék át a Lövér körúti apartmanház üdülőit, illetve, hogy a Felsőlövér úti egykori élelmiszerbolt helyén üzletek és lakások épülhessenek. Mint ismert, a Sopron Holding megvásárolta azt a kft.-t, amely a Lövér körút 33. szám alatti apartmanház tulajdonosa volt. Az adásvételre – 800 millió forint értékben – azért kerülhetett sor, mert az üdülők gyakorlatilag eladhatatlannak bizonyultak, mindössze tizenkettőt sikerült értékesíteni a hetvenkettőből.


Az önkormányzat ezért úgy döntött, megteremti a jogi lehetőségét, hogy az üdülőkből lakások legyenek és a már jogerős építési engedély birtokában újabbak is épüljenek. Ettől az akciótól mintegy 150-180 millió hasznot remél a város. (Kisalföld 2006. február 11. „Kijátsszák a Lövér-rendeletet?" )

Sokak szerint azonban nem erkölcsös, még ha jogszerű is az önkormányzatnak ez a lépése. Bár ez utóbbi is vita tárgyát képezi, van aki úgy véli, alkotmányjogi kérdés, hogy az önkormányzat saját érdekében úgy módosítja rendeletét, hogy másokat kizár a kedvezményezettek köréből. Mert a rendeletmódosítás csak a fentebb említett két területre vonatkozik majd, ha valóban a képviselők elé kerül. Akad, aki szilárdan hisz abban, hogy az önkormányzatnak ilyen esetekben közbe kell lépnie, s haszonra kell szert tennie, hogy elláthassa közfeladatait, amelyre az államtól a szükségesnél kevesebbet kap. Kérdés persze, hogy valóban realizálható lesz-e a várt nyereség, valóban van-e olyan nagy igény a lövéreki lakásokra, mint amekkorát feltételeznek.

Az általunk megkérdezett ingatlanszakértők sem tudtak egyértelműen állást foglalni. Mint kifejtették, a környék valóban vonzó, de az ár lesz a meghatározó. Előfordulhat, hogy elérhető a tervez ett nyereség, de az sem kizárt, hogy az önkormányzat is „beleragad" ebbe a vállalkozásba.

Egy kicsit más a helyzet a Felsőlövér úton. Ott valóban közérdek, hogy minél előbb legyen élelmiszerboltja és más szolgáltatása a környéken élőknek. Ezt az ingatlant – a valamikori abc-t – is megvásárolta a város és úgy oldja meg a problémát, hogy itt is feloldja a lakásépítési tilalmat. Az újratervezett épület földszintjén lesznek az üzletek, az első szinten és tetőtérben lakásokat alakítanak ki. A pinceszinten pedig mélygarázsok épülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakul Sopron közlekedése

Elkészült Sopron közlekedési koncepciója, amelynek középpontjában a vasút korszerűsítése áll. A terv kidolgozója, Mezei András elmondta, hogy a központi kérdés az volt, és még ma is az, hogy milyen irányt vesz a vasútfejlesztés. A közvélemény előtt ismert, a városvezetés szorgalmazza, hogy a vasút – amely kettészeli a várost – kerüljön föld alá. Tovább olvasom