Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Lisztomania, avagy Liszt egy éven át

Liszt Ferenc (1811–1886) születésének közelgő kétszázadik évfordulója alkalmából Lisztomania 2011 elnevezéssel programsorozatot indítanak Burgenlandban.

A Lisztomania 2011 keretében Liszt szülőfalujában, Doborjánban (Raiding) 140 Liszt-kompozíció csendül fel. Az emlékévre felújították Liszt szülőházát és kibővítették a zeneszerző-zongoravirtuóz gyermekkorát bemutató kiállítást is. A 2006-ban épített hangversenyterem programjának irányítására a burgenlandi születésű neves zongoraművész testvérpárt, Eduard és Johannes Kutrowatzot kérték fel. Ők 2011-et az évszakokhoz igazítva négy rövid szakaszra tagolják. A bevezető szakasz január 27-én indul a Kutrowatz fivérek ünnepi koncertjével, amely előtt Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök emlékezik meg Liszt Ferencről.

Az ünnepi nyitánynak szánt második részben március 17–20. között Liszt zongoraműveit adják elő neves művészek. A Határátlépők című sorozatban június 12–16. között vokális alkotások szólalnak meg. Az emlékév Ünnepi hangoknak elnevezett záró részét október 19. és 20. között rendezik. Liszt születésének 200. évfordulóján, 2011. október 22-én Daniel Barenboim zongorázik a zeneszerző szülőháza melletti koncertteremben. Emellett egész Burgenland készül a bicentenáriumra. A Gidon Kremer alapította Lockenhausi Kamarazenei Fesztivált is Liszt életművének szentelik. Mivel itt van a tartomány legnagyobb orgonája, 12 részes orgonasorozatot is szerveznek. Több kiállítás is megidézi a zeneszerző alakját, ezekhez magyar közgyűjtemények is kölcsönöztek anyagokat. A kismartoni (Eisenstadt) Haydn-házban összevetik a két muzsikus zenekar-vezetői tevékenységét, míg a Tartományi Múzeumban olyan személyes relikviákat és dokumentumokat állítanak ki, amelyek bemutatják, hogy alakult ki a Heinétől kölcsönzött Lisztomania fogalom, s miképpen vált szupersztárrá Liszt Ferenc. Az évfordulóra megjelenik Liszt egyetlen, fiatalkori operája, a Don Sanche kottája; CD, emlékérem, sőt, bor- és borpárlat is készül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontották a soproni átjárót

A Frankenburg úti aluljáró közelében elbontották a Csengery utcára merőleges járdaszakaszt. Tovább olvasom