Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Lisztet festi szenvedéllyel

Sopron - Liszt egyedülálló zseni volt, zenészként és emberként egyaránt hatalmas egyéniség – véli Tárnoki Ildikó festőművész, akinek a halhatatlan zeneóriásról készült képeiből pénteken nyílik kiállítás a Liszt Szalonban.

Már soproni gyermekévei alatt nagy jövőt jósoltak Tárnoki Ildikónak. Csak azt nem tudták megmondani az őt körülvevő felnőttek, hogy sportolóként, zenészként vagy képzőművészként alkot-e majd maradandót. Ildikó viszont tudta: már a zenetagozatos általános iskolából is rajzpályázatokra jelentkezett, s persze sorra nyerte az országos versenyeket. A pécsi művészeti gimnáziumból egyenes út vezetett a Budapesti Képzőművészeti Főiskolára, majd a kiállítótermek, galériák világába. A fővárosi és kecskeméti évek után 1996-ban hazaköltözött művésznő képei számos hazai és külföldi gyűjtőnél megbecsült alkotások.

Tárnoki Ildikó most Lisztet festi szenvedéllyel. Több ezer oldalnyit olvasott a nagy zeneszerzőről.
Fotó: M. D.


A soproniak utoljára az Erdélyi Házban láthatták Tárnoki Ildikó önálló kiállítását. Akkor lovakat festett, hihetetlen lendülettel, mégis aprólékos precizitással. Aztán a sopronkőhidai fegyházban egy Pilinszky-esthez vitte el illusztrációit – lévén híres Pilinszky-rajongó. Most Lisztet festi szenvedéllyel. Több ezer oldalnyit olvasott a nagy zeneszerzőről, műtermében lépten-nyomon Liszt-portrékba, lenyomatokba és kottákba botlani. Ha Liszt élne, minden bizonnyal lelki társra, barátra találna festőjében és viszont. Tárnoki Ildikó a pénteki kiállítás után sem hagy fel Lisztnek és életművének megörökítésével, vászonra vitt újragondolásával. Emellett nagy terve, hogy a XX. század nőegyéniségeit ábrázolja  női szemmel. Megy tovább szenvedélyes útján...
Kiállítás a Liszt-szalonban

A Liszt Szalonban (Szent György utca 12.) pénteken 17.30 órakor Taschner Tamás és Abdai Géza alpolgármester nyitják meg a tárlatot, közreműködik Temesi Mária Liszt-díjas operaénekes, Lugosi Anna zongoraművész és Laklóth Aladár színművész. A kiállítás naponta 10 és 21 óra között tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Habzott az Ikva patak vize

Petőháza - A petőházi cukorgyár területén, egy leengedésre váró tározóból került 2000–4000… Tovább olvasom