Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Liszt Év 2011: Mire számíthatunk Sopronban?

A soproni Liszt Fesztiválnak nem feladata Párizs, s más nagyvárosok ünnepségeivel versenyezni. Ennek ellenére a rendezvény ott szerepelhet a kulturális térképeken.

A klasszikus zene kiemelt ünnepe 2011-ben Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója. A zeneszerző emlékének ápolása fontos szerepet tölt be Sopron kulturális életében, a város egyik jelentős eseménye a Liszt Fesztivál. A rendezvény idei programja bővelkedik különlegességekben.

- Már egy évvel korábban sikerült elkészítenünk, s utazási irodákban is meghirdetnünk a fesztivál programjait, ez igen fontos lépés volt a népszerűsítésben - kezdte portálunknak Kóczán Péter, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kulturális menedzsere.

- Az esemény az osztrák Kutrowatz-Zongoraduó nyitóhangversenyével kezdődik márciusban. Az ő felkérésük egy diplomáciai üzenetben is összekapcsolódik: Liszt Ferenc Doborjánban (Raiding) született, ahol Liszt-központot és koncerttermet hoztak létre a zeneszerző szülőháza mellett, s őrzik a hagyományokat. Az ottani emlékév programjainak két szervezője a Kutrowatz-fivérek - tudatta Kóczán Péter.

A klasszikus zene kiemelt ünnepe 2011-ben Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója.
A klasszikus zene kiemelt ünnepe 2011-ben Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója.

Különleges élményben lehet része azoknak, akik Balog József zongoraművész és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar koncertjére látogatnak: a zeneszerző összes zongoraversenyét hallhatják az est alatt.

A fesztivált színesíti egy konferencia is, amely a ˝Wunderkind!? – Csodagyerek˝ címet viseli. Moszkvából, Bécsből, Budapestről is érkeznek a beszélgetésre olyan növendékek, akiknek már nagyon korán megmutatkozott zenei tehetségük.

Arra a kérdésünkre, miszerint milyen nemzetközi visszhangra számítanak az eseményekkel kapcsolatban, Kóczán Péter elmondta:

- Ünnepélyek sorozata lesz világszerte. Nekünk nem célunk, s nem is feladatunk Párizzsal, s más nagyvárosokkal versenyezni. Ennek ellenére úgy gondolom, a soproni Liszt Fesztivál szerepelhet a ˝kulturális térképeken˝.

A koncertekre szóló jegyek Ausztriában is ˝kelendőek˝, s az összes programot tekintve mintegy 2000-2500 embert várnak a szervezők.

Liszt Fesztivál 2011

Helyszín : Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ

Január 21. péntek
19.00
Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nemzeti Énekkar, vezényel: Kocsis Zoltán - Jegyek: 2 400 Ft
 
Március 13. vasárnap
19.00
Kutrowatz-Zongoraduó - Eduard és Johannes Kutrowatz nyitóestje  - Jegyek: 3 500 Ft
 
Március 15. kedd
19.00
Balog József és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, vezényel: Dárdai Árpád - Jegyek 3 500 Ft
 
Március 17. csütörtök - Március 20. vasárnap
Wunderkind!? - Csodagyerek konferencia
Helyszín: Best Western Pannonia Hotel

Március 19. szombat
19.00
Bogáni Gergely hangverseny - Jegyek 3 500 Ft

A Liszt Fesztivál időtartama alatt a látogatók a Soproni Múzeum anyagából összeállított Liszt kiállítást is megtekinthetik.

Forrás: lisztfestival.hu

Olvasóink írták

  • 1. bobo 2011. január 18. 23:28
    „"koncertermet"

    "emgtekinthetik"

    Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mária három gyermeke és tíz unokája is karitatív munkát végez

Tamás Józsefné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Soproni Csoportjának vezetője kapta az önkormányzat Humanitás díját. Tovább olvasom