Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Liszt-szimfonikusok: nem regisztráltatták magukat

Mivel a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar alapítványi formában működik, regisztrálnia kellett volna az előadóművészeti irodánál, így pénzt is kaphattak volna.

Az Emmi közölte: információi szerint a soproni zenekar alapítványi formában működik, tehát regisztrálnia kellett volna,  hogy részt vehessen az Emmi által kiírt pályázatokon a Nemzeti  Kulturális Alap pályázatai mellett. "A Soproni Zenekar ezt nem tette  meg, így nem is indult a pályázaton" - olvasható a közleményben.   

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a nemzeti előadóművészeti  szervezeteket az állam tartja fenn, vagy az állammal kötött  közszolgáltatási szerződéssel rendelkeznek, a kiemelt szervezeteket  az önkormányzat finanszírozza, vagy az önkormányzattal kötött  közszolgáltatási szerződéssel rendelkeznek.

"A nemzeti vagy kiemelt minősítéssel nem rendelkező szervezetek a központi költségvetésből pályázati úton nyerhetnek támogatást, amelynek előfeltétele, hogy ezek a társulások nyilvántartásba vetessék magukat az  előadóművészeti irodánál" - áll a közleményben, amely kitér arra is,  hogy a kormány 2012-ben csaknem 4,1 milliárd, 2013-ban több mint 4,5  milliárd forinttal járult hozzá 11 fővárosi és 12 vidéki együttes  működéséhez és szakmai programjához a központi költségvetésből.

Mivel a  Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar alapítványi formában  működik, regisztrálnia kellett volna az előadóművészeti irodánál, hogy részt vehessen az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi)  pályázatain - közölte szerdán a tárca az MTI-vel.  
 
A minisztérium közleményében arra reagált, hogy az önmagát  az ország legrégebbi szimfonikus zenekarának tartó, 1829-ben  alapított soproni Liszt-zenekar teljes vezetése lemondott kedden  pénzhiányra hivatkozva.

Korábban:

– Legyűrt bennünket a kilátástalanság. A zenekar működési feltételei katasztrofálissá váltak, ezért a vezetés lemondott – közölte a Kisalfölddel Dárdai Árpád karmester. Ő harminchárom évig volt dirigense az ország legrégebben, 1829-ben alapított szimfonikus zenekarának.

– A három évtized során egyre csak rosszabb helyzetbe sodródtunk. Nem tudtunk próbapénzt fizetni, s a város részéről sem éreztünk különösebb atyai gondoskodást. Kaptunk ugyan dicséreteket, de mégsem volt igazi gazdánk, aki komolyan törődött volna velünk, egyengette volna útjainkat, szervezte volna fellépéseinket, s biztosította volna művészeti munkánkhoz a megfelelő feltételeket. (Előzmény: Tízmillió helyett százezerből muzsikálnak, Kisalföld, 2012. december 10.) Megsínylette ezt a zenekari tagok lelkesedése, nem volt motiváló erő. Mindezek miatt lemondott a titkár, a koncertmester és az alapítvány elnöke. Jómagam is ekképpen cselekedtem.

Dárdai Árpád a legutóbbi soproni Filharmónia-bérletes koncerten már nem a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart, hanem a szombathelyi Savariát vezényelte.

– A városvezetés fontosnak tartja hazánk legrégebbi szimfonikus zenekarának jelenlétét a város kulturális életében – fogalmazott Fodor Tamás polgármester. – Tart az egyeztetés, hogy megtaláljuk a további működéshez szükséges feltételeket. A válságmenedzselés egyik lehetséges résztvevőjének tekintjük a Pro Kultúrát, de a megoldás mindenképpen a zenekar kezében van.

– Zajlanak a megbeszélések. Szeretnénk elérni, hogy az eddigieknél nagyobb anyagi támogatásban részesüljön a Liszt-zenekar – tájékoztatott Kóczán Péter zenekari tag, a Pro Kultúra zenei referense. – Elkezdődött a 2013/14-es zenei évad szervezése, s mind a Filharmónia-, mind a kora esti hangversenybérletben számítunk a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésére. Reméljük, hogy májusban már összehívhatjuk a zenekart, és addigra a jövőkép részletei is kikristályosodnak – mondta Kóczán Péter.

Olvasóink írták

 • 19. sogorferenc 2013. április 06. 00:13
  „Mindig figyelemmel kísértem városunk kulturális/művelődési tevékenységét, volt amikor aktívan is részese voltam! Mára a technika segítségével(bár kissé zavar a névtelenség mögötti bátorság!) elolvasom a véleményeket, meg kell állapítanom, hogy csak a felszínen "tapogatózunk". Aktív döntéshozó, döntéseket befolyásoló, -előkészítő sohasem szól hozzá, mert vagy nem érdekli, vagy joggal félti az állását, és mint politikus/ a közélet iránt érdeklő/ a hatalmat megszerző egyén már másként ítéli meg a rábízott területet. Ez nemcsak az újkori történet huszonhárom évére jellemző, hanem az általam figyelemmel kísért/ aktív részvétellel bíró ´60-as-´70-es évektől napjainkig! ( történetileg az előtte lévő évtizedekben is mostoha volt a kultúra területe!) Sopron mindenkori vezetése,szólamként mindig megfogalmazta az évszázadok kiemelkedő kultúráját, de a látványos cselekvésen túl (felújítás,vörös szőnyeg, ünnepélyes átadás..majd cserbenhagyása...) sok minden nem történt. Tessék végig gondolni?, melyik területen volt tartós fejlődés: irodalom?,színház?, képzőművészet?, a sokrétű zenei?, talán az utóbbi időben a mozgásművészet (néptánc),de meddig?, vagy a filmkultúra?, Amiben többek között kiemelkedők lehettünk volna, a Barlangszínház, vagy az Éremmúzeum, de tíz évig városunkban volt Szentendre után a vidéki Magyarország legnagyobb kortárs képzőművészeti anyaga, de a Liszt gyűjtemény, Széchenyi hagyaték, ...minden olyan amiért érdemes Sopronba jönni! Talán az olvasók között vannak olyanok akik tudják, hogy ki volt Gustáv Klimt, a szecesszió kiemelt művésze, az elmúlt évben Bécsben a születésének 150-dik évfordulójára 9 kiállítással tisztelegtek, és csoda, itthon a Várkerület közepén (s ez itt a reklám helye!!) a Börzsei boltban sokféle művészeti terméket lehet vásárolni rá emlékezve! Nekünk pedig volt/van egy Liszt Ferenc! Csak az én tudatlanságom, hogy hazánkon kívül többen ismerik/szeretik/kedvelik?! Egyedül vagyok ezzel a véleménnyel??”
 • 18. kisskari1967 2013. április 04. 17:14
  „Balajobb, csak részigazságod van, mert a fúvósok műsorpolitikája és a különféle rendezvényeken feltűnő könnyed, szórakoztató, akár könnyűzenének is tekinthető sokszínű harsánysága nyilvánvaló előnyt (és több fellépést, bevételt, szponzort) jelent számukra a halkabb, vonósokon alapuló (vonós-fúvós-ütős) szimf. komolyzene kényesen összetett, nagy felkészültséget igénylő, ezért utánpótlásgondokkal is kűzdő, de értékmegőrző, nagyrészt beltérre korlátozott, de nagy körültekintést igénylő, finom megnyilvánulásaival szemben. Reméljük, e hírek kapcsán nem csak kritikusaink, hanem segítőink száma is nőni fog! (üdv. 1 szimf. tag)”
 • 17. Balajobb 2013. április 04. 14:43
  „Vajon a fúvósok miért működnek példaszerűen, pályázatokon ( is ) gyűjtik a pénzt? Talán a Varosvezetes mellett némi alkalmatlanságot hordoztak a vezetők is. Nem elég siránkozni, menedzselni is kell(ene) az együttest!”
 • 16. jandesbatyu 2013. április 04. 11:31
  „Egy ilyen szerencsétlen városvezetéstől mit is várhatunk? 184 éve működő zenekar ellehetetlenítésével újból bekerülhetnek az országos médiába, a díszoklevelek és a lovasszobor után. Ügyes! Viszik a város "jó hírét" az országba!”
 • 15. S.Soproni 2013. április 04. 09:49
  „A félresikerült Húsvéti kirakodó,és az egyéb Fő téri rendezvények összegeinek töredékéből működhetne a zenekar 10-20 évig!”
 • 14. Fertői 2013. április 04. 09:36
  „Kérdésem: "soma művésznő" legutóbbi s azelőtti fellépése ott , ahol a Zenekar is játszik, mennybe került és ez hogy viszonyul az évi 100000 Ft zenekari apanázshoz?”
 • 13. Fertői 2013. április 04. 09:08
  „Ezt a regisztrációt vajon nem a "felelős" (és jólfizetett) vezetőknek kellett volna intézni?
  Szerintem NEM a zenészek a hibásak!”
 • 12. eperke52 2013. április 03. 16:41
  „Úgy "hallottam", hogy a Diszokleveleket az ogy. képviselők - halaszthatatlan közfeladataik ellátására hivatkozva - nem érnek rá átvenni. Igaz lehet a hír?”
 • 11. reális 2013. április 03. 11:06
  „Díszoklevelek,helyett Polgármester Úr, szíveskedjen a zenekart támogatni! Ellenzék mit tehet? Hallgatni tudja a papagáj kommandót -"emutnyocév".”
 • 10. öröksoproni 2013. április 03. 08:59
  „Szégyen. Minden sz.ra van pénz, de színvonalas kultúrára nincs.”
 • 9. plaane 2013. április 03. 07:34
  „Erre a problémára a tökéletes megoldás minden szempontból Bencsik Erzsébet!”
 • 8. Balajobb 2013. április 03. 06:46
  „Az ellenzék hallgat és hagyja megszűnni a Liszt Zenekart? Ébresztő Kalmár, Bebesi, Göbl urak!”
 • 7. fcsoproni 2013. április 03. 06:20
  „Firt Mátyás 25 milliós tisztelet díjából jutna a zenekarra is. Nem gondolkodtak el még ezen? Ha helikopterrel járna akkor is kirívó lenne ez az összeg.

  Ide írom mert a közlekedésnél nem lehet. Miért nem lehet a menetrendhez hozzászólni. Ez a téma sok embert érint, sokan hozzá szólnának érdekes ez fórumozási szabályuk. Ha nincs rá lehetőség, hogyan közöljék az emberek a véleményüket???”
 • 6. Fertői 2013. április 02. 23:32
  „olajfa14. Igazad van: 1829 óta most tönkretehetik ezt IS!
  A Pro Kultura bizonyítottan alkalmatlan - jólfizetett menedzsereivel - a város kulturális életének színvonalas vezetésére!
  a zenekar eddig is ingyen játszott , (szilveszteri /újévi + bérleti koncertek...) miközben a nézőkkel fizettetek. "Kohn bácsi" szerint : ez üzletileg ügyes....”
 • 5. Olajfa14 2013. április 02. 21:52
  „Sopronnak jobban figyelnie kellene a kulturalis ertekeire, melyek kozott ott van a Liszt Szimfónikus Zenekar. Működtetni kell az együttest, a sokmilliardos városi költségvetésben *porszem* 10-20 millió forint. A mediára, tv-k, rádiók, helyi téma jut kb. 100 millió... Fogjunk össze a zenekarért!”
 • 4. Olajfa14 2013. április 02. 21:44
  „Ezt is tönkretették. Pro kultura? Ott majd bérbeadják a zenekart mint a gyikot, vagy bezarjak, mint barlangszinhazat. Mi van a b.szinhazzal, néma csend. Idén nyitnia kellett volna. A s
  zinhaz is felig ures, pardon félig tele van. Vadásszák féláron a nézőket.”
 • 3. kisskari1967 2013. április 02. 16:36
  „amúgy még 2013. jan. 24-én történtek a lemondások, tehát a márc. végi hangversenyen már NEM a (számomra is megtévesztő módon közben kiplakátolt) szimfonikus zenekar, hanem ´csak´ egy, a zenekar tagjaiból álló kisebb (de elegendő létszámú) vonósegyüttes lépett fel. Üdv. 1 fúvós zen. tag”
 • 2. kisskari1967 2013. április 02. 16:03
  „Tisztelt Bali4! 10 milliót sosem kaptunk (3-at se), ez az adat arra vonatkozhat, hogy más zenekarok ennyiből, mi pedig százezrekből működtünk ÉVENTE! - csak, hogy tisztán lássanak az olvasók... A jelenleginél pedig bármilyen megoldás csak jobb lehet a zenekar számára. üdv.kk”
 • 1. bali00004 2013. április 02. 13:17
  „ha a Pro Kultúrához kerülnek...... tuti lesz pénz. ezt hívják burkolt kényszerítésnek. gondolom ez már rég le van "zsírozva":-) nem hinném, hogy a Sopron városának ne lenne 10-20milliója a zenekarra. ez nevetséges kifogás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önbíráskodás: sértetté vált a gyanúsított

Az érintettek felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így az ítélet még nem jogerős. Tovább olvasom