Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Liszt-relikviák újra megbecsült helyen

Két évig egy garázsban várták a megmentőjüket az egykori Liszt-szalon relikviái.

– A történet úgy kezdődött, hogy a Kisalföldben olvastam a képekről. Rögtön azon kezdtünk gondolkodni a kollégáimmal, hogy mit tehetünk az értékes gyűjteményért. Amikor már a tulajdonosokkal is sikerült beszélni és láttam is a tablókat, nem maradt kétség: a képeknek itt lesz a helyük – meséli lelkesen Orbán Júlia, a GYIK Rendezvényház vezetője, aki rögtön tovább is gondolta a lehetőségeket.

Az intézményben működő zongoraiskola – Ferencz Éva és tanítványai – koncertjével méltó hátteret is adhatunk a „képavatásnak".

Máris sokan nézegetik a folyosók falán és a lépcsőházban sorakozó képeket – mondja Orbán Júlia. Fotó: Magasi
Máris sokan nézegetik a folyosók falán és a lépcsőházban sorakozó képeket – mondja Orbán Júlia. Fotó: Magasi


– Máris sokan nézegetik a folyosók falán és a lépcsőházban sorakozó képeket – mondja Orbán Júlia, aki pénteken ünnepélyesen is átveszi a tablókat a korábbi tulajdonostól, Gyürüsiné Sipos Klárától.

Egy utazó naplója – vándorkiállítás Liszt Ferenc (1811–1886) emlékére. Ez volt a címe annak az állandó kiállításnak, amit a Szent György utcai Liszt-szalonban tekinthettek meg a betérők.

A belvárosi teaház azonban 2011-ben bezárt, s a korabeli fotók, kotta- és levélmásolatok, kéziratok, rézkarcok kópiái, a Liszt-karikatúrák, plakátok és meghívók egy garázsban porosodtak – eddig.

Téli koncert a GYIK-ban: Február 28-án, pénteken 18 órakor az egyetemi Vadászkürt együttes nyitánya után a GYIK zongoraiskola-növendékei adnak hangversenyt. A belépés díjtalan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron az utazási kiállításon

Az információs kiadványok mellett a friss eseménynaptárral igyekeznek Sopron iránt felkelteni az… Tovább olvasom