Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Lipót és Sopron a legvirágosabb

A Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt falu kategóriában Lipót, a városokéban pedig Sopron lett a győztes. A jövő évi európai megmérettetésben hazánkat ez a két település képviseli.

Pénteken adták át Sopronban a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny díjait. Idén 345 település vett részt a hazai versengésben. A program célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, a településeken javuljon az életminőség. a közterek, utcák, parkok, intézmények legyenek virágosak, ápolják a zöld felületeket. Emellett szempont még, az oktatás legyen környzettudatos.

A versenyt idén falu kategóriában Lipót, a városokét pedig Sopron nyerte el. Az elismeréseket Forgách Imre, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium adta át. Így a jövő évi európai versenyben hazánkat ez a két települése képviseli.

 A Virágos Magyarországért versenyről

Hazánk először 1990-ben vett részt az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében. Megyénket először 2001-ben Győr képviselte, a megyeszékhely akkor ezüst minősítést kapott. Az idei két hazai résztvevő – Szombathely és Gelse – ugyancsak ezüst díjazásban részesültek.
– Az önkormányzat, a civil szervezetek, valamint a helybéliek eltökélték, és tesznek is azért, hogy minél szebb legyen a településünk – mondta el a Kisalföldnek Tóth József Péter, Lipót polgármestere. – Az, hogy a mi hétszáz lelkes falunk lett a győztes, visszaigazolja, hogy nem volt hiábavaló az eddig törekvésünk. Tudni kell, nálunk az idegenforgalom a meghatározó, ezért sem mindegy, hogy milyen településkép fogadja a hozzánk érkezőket. A szépség, a gondozottság igénye a nálunk élőkben megvan. A társadalmi munkára bárki kapható, ezért sem véletlen, hogy a házak előtti utcák, terek tiszták és gondozottak. Az összefogást jól jellemzi, hogy a buszmegálló előtt virágágyás gondozását az egyik helybéli nagy örömmel vállalta el.

Lipót és Sopron a legvirágosabb - Fotó: Magasi Dávid


A másik díjazott a már említett Sopron lett. Fodor Tamás polgármester elmondta, mostanra érett be az elmúlt években elkezdett munka: a körforgalmak, parkok, közterületek virágosítása, a zöld felületek mind gondosabb ápolása. Ehhez járul még hozzá az évszádos polgári szemlélet. – Az iskolákban nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre, az egyetemünk is zöld egyetem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Sopron korábban már elnyerte a családbarát önkormányzat címet. Mindezek azt jelentik, hogy az önkormányzat mindet megtesz, hogy még jobb legyen Sopronban élni – zárta a polgármester.

Olvasóink írták

 • 18. vitriol2 2009. október 12. 06:06
  „(Fodort dicsérő és szidó reagálok:)Szerintem, pedig a lényeg az, hogy Sopron nyert egy megtisztelő címet, mely mögött valós tevékenység van, és ezért tán először az "alkotókat"- a létrehozókat- vagyis a KERTÉSZEKET illene dicséret”
 • 17. pernyekergető 2009. október 11. 21:11
  „Nos, bele lehet vinni a politikát mindenbe, csak éppen az érdemi munkát végzők személye nem kerül említésre, még a cikkben sem. Ezúton gratulálok Nagy Zsoltnak, városunk főkertészének és kis csapatának ehhez az áldozatos munkához! További sok sikert!”
 • 16. Csabazs 2009. október 11. 06:09
  „Nem akarok a kákán is csomót keresni,de...
  A Petőfi téren a ládákban Kirakott fák és körülötte a növények - már ahol van - borzalmasan néz ki!
  Amúgy gratula minden soproni polgárnak, kik hozzájárultak ahhoz, hogy ezt a címet elnyerjük!”
 • 15. Intel 2009. október 10. 22:13
  „13.
  Így van, 20éve megkellet volna lépni...
  Ez a kormány töketlenkedett, de nagyon bízok benne, hogy majd most Orbán megteszi.
  Persze a politikai karrierje végét is jelenti, de meg kell lépni a nagyon mélyre ható reform lépéseket!
  Nincs más út, mert végleg leszakadunk Európától....”
 • 14. pancser 2009. október 10. 18:07
  „Lipót úgy hirdeti magát a Szigetköz "gyöngyszeme"! Valóban az! Ehhez nem kell más, mint szorgalmas az újat elfogadó lakosság, néhány ügyes vállakozó és megy ez kérem. Hajrá Lipót!”
 • 13. Stefano 2009. október 10. 16:42
  „Na erre még válaszolok, de aztán irány pihi :)
  Persze én megérte ezeket az intézkedéseket, de ezt talán nem most kellene hanem 20 évvel ezelőtt. Talán az emberek "torkán" jobban le lehetett volna nyomni az intézkedéseket. Az viszont tény, összefogás nélkül ez sohasem fog sikerülni.”
 • 12. Intel 2009. október 10. 16:02
  „10.
  Én egyetértek ebben is Veled, de gondolj bele...
  Ki az aki elmeri majd kezdeni azon lépéseket Sopron esetében amik fájnak???
  Pl.
  Önkormányzaton belüli leépítések, korrupció vissza szorítása, bér Stop, új adózók bevonása, jogtalan segély kifizetések, és sorolhatnám...
  Országos szinten pedig az eladósodás megállt.
  Viszont ezen utat járni kell, nagyobb, pontosabb reformok kellenek az ellenzék össze fogásával...
  Ezekre jelen esetben nem látók esélyt csak a tüntetésekre...
  Ami ma is van...”
 • 11. cherry 2009. október 10. 15:58
  „Te Intel neked semmi sem eleg jo??:(( Ne legy mär ennyire letaglozo velemennyel mindig mindenröl!
  Legy optimistäbb!:) Üdv: Cherry”
 • 10. Stefano 2009. október 10. 15:31
  „Intel, ha nem haragszol én nem az önkormányzati hitelről írtam. De ez milyen hozzáállás, hogy nincs jövő? Tenni bármit lehet, csak akarni kell. Én nem látok bele ebbe a hitelbe te lehet jobban a közelében vagy a dolgoknak. De azért egyet ne feledj, van ebben az országban egy kormány ami eurómilliárdokban adósította el azt az országot. Figyelmen kívül, azt se kéne hagyni. És egy kicsit több pozitív szemléletet, mert tényleg nem lesz előrelépés. Szép hétvégét!”
 • 9. Intel 2009. október 10. 13:53
  „5. Stefano
  Kedves itt nincs jövő már...
  Bárki kerül a város élére, nagy dolgokat már nem tud majd csinálni, mert éppen elég lesz majd megszüntetni az eladósodást...
  Teljesen át kell szervezni az Ön kormányzat költség vetését...
  Értsd meg, hogy nincs jövő, főleg nem 20milliárd hitel állomány után...”
 • 8. mitirjak 2009. október 10. 10:38
  „Szép,és dicső a cím elnyerése!
  Azért azt is tudni kell,hogy mennyi pénzt költött a városvezetés sok szépítkezésre.A körforgalmak tulipán-
  hagymáira pl.?A tulipánhagymát kiszedték igaz!Ez szaporodik,és a következő szezonba el lehetne ültetni.
  Szerintem ez nem fog mégegyszer a város parkjaiba,körforgalmára,stb.visszakerülni.Hová tették a hagymát?
  Ezt szeretném tudni,mert én is vettem volna belőle a kertembe!Igy még haszon is származott volna belőle!
  Az elkerülő út balfi elágazásának a körforgalmára került fa létesítményt az előző polgármester saját pénzéből
  építteette!A mostani is feldobhatna valamit,ne más tollával ékeskedjen,vagyis a közpénzen!”
 • 7. Stefano 2009. október 10. 09:42
  „k@rika
  Kákán is csomót? Én egyikkel se szimpatizálok, de a kis öröm is öröm. Viszont igazad van :))”
 • 6. k@rika 2009. október 10. 06:56
  „off.

  #5. Stefano! Fodor Úrék MINDIG gondolnak az előző vezetésre...”
 • 5. Stefano 2009. október 09. 22:15
  „egysoproni_, ha megengeded egy kicsit Fodor úr védelmére kelek. Abba a mondat részre amit te is kiemeltél, bármennyire is hihetetlen az előző vezetésre is gondolt. Az is tény, hogy valamit ők akkor elkezdtek és remélem nagyon sokáig fog így működni. De ahogy elnézem Intelnek még ez a kis öröm is túl savanyú. Nem baj, jövőre egy esetleges mszp-s városvezetésnél aranytömbök lógnak majd a fákról. ;)”
 • 4. Intel 2009. október 09. 21:06
  „Ha minden jól megy, akkor jövőre már narancs fák virágoznak majd...”
 • 3. egysoproni_ 2009. október 09. 16:29
  „"...A másik díjazott a már említett Sopron lett. Fodor Tamás polgármester elmondta, mostanra érett be az elmúlt években elkezdett munka: a körforgalmak, parkok, közterületek virágosítása, a zöld felületek mind gondosabb ápolása..."

  Ne feledje kedves polgármester úr, hogy a Walter Dezső polgármestersége alatt is a már meglévő körforgalmak szépen be voltak ültetve virágokkal ugyan úgy ahogy a parkok, terek és a Várkerület is! Persze a díj elnyeréséhez gondolom hozzájárult a felujított Deáék tér is ami valljuk be a felujítás előtti időkben igen csak csúnyácska volt. Az országban jártam már néhány településen és láttam lakótelepeket is, és be kell, hogy valljam, hogy eddig talán a soproni lakótelepek a leg zöldebbek és leg virágosabbak!”
 • 2. Bokk 2009. október 09. 13:29
  „Gratulálok!
  Sopronban kicsit drágán sikerült a virágosítást megvalósítani, de valóban sok helyütt nagyon szép, virágos lett a város. Sajnos az egyetem csak a szlogenjében zöld, másban ez kevéssé látszik.”
 • 1. Imcsi 2009. október 09. 13:10
  „Gratulálok mindkét településnek! Lehet utánozni őket a többinek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szürke marhák a ˝kifutón˝

Kócsagvár - Immáron harmadik alkalommal tartják meg a szürke szarvasmarha tenyészbikák szemléjét és… Tovább olvasom