Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Lezárták a nézők elől a színházi balkont

A soproni Petőfi Színház épületén hajszálrepedések keletkeztek a mélygarázs földmunkái nyomán.

A soproni Petőfi téri mélygarázs építése során a színházépület közelében végzett földmunkálatok, földkitermelések érintették a színház épületét is. Mint azt Nyerges Ferenctől, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatójától megtudtuk: hajszálrepedések keletkeztek a színházépületen, s az erkélyt tartó oszlopsor alapzatát is meg kellett erősíteni.

– A mélygarázs kivitelezője arra kért bennünket, az esetleges balesetveszély miatt zárjuk le az erkélyt, így a nézők az emeleten immár nem mehetnek ki a felvonások közötti szünetekben a szabad levegőre – tette hozzá Nyerges Ferenc. – Az épület állagában bekövetkezett változásokról tájékoztattuk Sopron főmérnökét, Kerekes Attilát is.
„ A mélygarázs építése során ügyelünk a környező épületekben bekövetkező legkisebb változásokra is. Előre tudtuk, hogy a színház erkélyénél alapzatmegerősítésre lesz szükség a földmunkák miatt."

– Kijelenthetem, hogy sem a színház és annak erkélye, sem a környező házak nincsenek semmiféle veszélyben – nyilatkozta Ács Imre, a Petőfi téri mélygarázs projektmenedzsere. – Az építkezést megelőzően a tér épületein mindenre kiterjedő állapotfelmérést végeztünk, innen tudjuk, hogy a színházépületen a munkákat megelőzően is voltak hajszálrepedések.

A környező házakat, tömböket mérőcsapokkal láttuk el, köztük a színházerkély oszlopait is. Ezzel az épületek esetleges süllyedését állapíthatjuk meg, viszont az eddig eltelt idő alatt semmiféle ilyen jellegű eltérést nem tapasztaltunk. A munkagödör szélét mindenütt betonnal erősítettük meg, az erkély alapzatát pedig U alakú, nyolcszor ötméteres acélkerettel horgonyoztuk vissza a színház pincefalához. E kétnapos munka idejére kértük csak az erkély lezárását, de ezek szerint a Pro Kultúra vezetése úgy határozott, elővigyázatosságból továbbra is elkordonozza a balkont a nézők elől.

Ács Imre elmondta még: a téren jelenleg a közbenső munkaszinten a munkatér résfalas körbehatárolását végzik a szakemberek, ezt követően több ütemben termelik ki a földet a járda szintjétől egészen tizennégy méter mélységig. Terveik szerint a mélygarázs legmélyebb pontját még idén elérik, hogy aztán hozzáfogjanak a tényleges építkezéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágfalván főzött Dávid Ibolya

Az ágfalvi gesztenyefesztiválon főzött Dávid Ibolya, az MDF elnöke, közben válaszolt a sajtó… Tovább olvasom