Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Levente esélye a gyógyulásra

Levente szép kis buksi feje oldalra csuklik, keze ernyedten lóg, a szeme mégis csillog és rendületlenül mosolyog. Mintha azt üzenné: én bízom bennetek. Az oxigénhiánnyal született soproni kisfiút családja Kínába szeretné vinni őssejtbeültetésre.
Szülés közben elszenvedett oxigénhiányos állapot következményeként önálló életvitelre képtelen. Enni, inni, beszélni, menni, sőt, ülni sem tud az ötéves kisfiú. Tömören és érzelmek nélkül ilyen Bakonyi Levente. Vagyis mégsem. Mert a törékeny kis testhez tartozik egy arc, egy gyönyörű gyermekarc, és egy fekete szem, amiből töretlenül sugárzik mindenkire a bizalom, a szeretet. Ez a csillogó tükör úgy mosolyog a világba, mintha tudna valamit, amit mi nem fogunk soha...

– A legnagyobb probléma, hogy Levikének nincs izomtónusa – magyarázza az anyuka, Orbán Gabriella. – Nem tud fogni, a fejét is nehezen tartja meg. Gondot okoz a nyelés, a rágás, bár az utóbbi időben azért van némi változás. Apró lépésekkel haladunk, nagyon aprókkal...

A szülők a kisfiú megszületése óta számos terápiát kipróbáltak már, nem sajnálva sem időt, sem pénzt a fejlesztésére, s örülnek a legkisebb eredménynek is. De az eltelt öt év lassan kezdi felőrölni belső energiáikat és anyagi lehetőségeiket is. A szellemileg ép, de gyakorlatilag magatehetetlen Levente tavaly tavasz óta a híres Pető-intézet óvodása. De jelentős javulást nem ígérnek itt sem a szakemberek: a módszer nem fogja talpra állítani Levit, legfeljebb biztosabb ülést eredményezhet. Apukája és anyukája ennek ellenére hétfőn reggel viszi, pénteken délben hazahozza a fővárosból, kis mosonmagyaróvári kitérővel, ahol speciális különtornát kap a kisfiú.

Megcsillanó remény

Míg az anyuka mesél, Leventét nézem. Mesél az egész arcával, pedig hang nem hagyja el a torkát. Pillantásaival beszéli el, hogy az oviban süni a jele, és egyébként is gyűjti a kis szúrós állatfigurákat, megtudom, hogy szeret az oviban, de mégiscsak jó hazajönni is, ahol két éve már öcsikéje, Dani is várja. Persze anyuka „fordít" ebben a „beszélgetésben", de a lényeg, hogy társalgunk. És Levi minden megértett üzenetnél szélesen rám mosolyog.

– Magyarországon ugyan nem támogatják ezt az eljárást, de már több pozitív példát is láttunk – terelődik a szó arra a kínai őssejtbeültetésre, amivel Levente egyik csoporttársánál is eredményeket értek el. – Genetikailag megfelelő őssejteket injekcióznak a kicsibe. Minimum négy, de inkább hat hét kinttartózkodás szükséges és persze minden költséget nekünk kell állnunk. Ha a minimumot számolom, akkor is 4,5 millióba fog kerülni. Merthogy kivisszük Leventét, az biztos. Ha kell, a lakást is eladjuk, de sosem bocsátanám meg magamnak, ha kihagynék egy lehetőséget – mondja szenvedélyesen, fiát magához szorítva az édesanya.

Mozgósítás

A megcsillanó reményről szól most Bakonyiéknál az élet, ahol a vendéglátásban dolgozó édesapa és a gyesen lévő anyuka családja is mozgósítja még tartalékait. De hiába az összefogás, ennyit biztosan nem fognak tudni előteremteni. Míg a szülők gondterhelten számolnak, Levente és Dani élik a gyerekek gondtalan hétköznapjait. Csakhogy míg egyiküknek megadatott a szaladgálás, csacsogás, nassolás, rajzolás és még rengeteg jó és érdekes dolog élménye, addig az idősebbik testvér számára mindez elérhetetlen, távoli. Pt egyelőre az ágyához vagy a székéhez kötik engedetlen izmai.

Mindenki segíthet

Bakonyi Levente kínai őssejtbeültetésének támogatására számlát nyitottak a segíteni akarók, így olvasóink is hozzájárulhatnak a kisfiú gyógykezelésének költségeihez. Az OTP soproni fiókjánál vezetett számla száma: 11773377-00393744

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma egyeztetnek a Deák térről

A Deák tér újjáépítésével kapcsolatos problémák megoldására négyoldalú egyeztetésre hívták az… Tovább olvasom