Kisalföld logö

2016. 10. 20. csütörtök - Vendel 6°C | 9°C

Levéltárba kerül Széchenyi halotti jegyzőkönyve

Méltó helyére, a Magyar Országos Levéltárba kerül gróf Széchenyi István Oberdöblingben 1860. április 8-án kelt halotti jegyzőkönyve.
 – Gróf Széchenyi István halotti jegyzőkönyvét szerdán 11 órakor mutatjuk be a nyilvánosságnak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) tanácstermében, ekkor adjuk át megőrzésre a történelmi dokumentumot a Magyar Országos Levéltárnak – tájékoztatta a Kisalföldet d r. Varga Kálmán, a KÖH elnöke. –

A négy darab gépelt, tintával kitöltött és immár restaurált folio levélből álló jegyzőkönyv a gróf hagyatéki ügyei szempontjából jelentős forrás, egyúttal a „legnagyobb magyarhoz" kapcsolódó személyes vonatkozása miatt különösen fontos ereklye.

– Az irat hivatalosan felvett, német nyelvű jegyzőkönyv, levéltári irategyüttes részét képezte – utalt a dokumentum előtörténetére dr. Varga Kálmán. – A korabeli szabályozások szerint a dokumentum valószínűleg a Soproni Levéltárba került, bár ezt adatok nem igazolják: Széchenyi halotti jegyzőkönyvét már az 1900 körüli években sem találták. – Az azóta eltelt időszakban nem tudjuk, hol lapult, mint ahogy az eredeti levéltári környezetből történt kikerülés körülményei sem deríthetők fel. A KÖH „nyomozása" szerint az irat 1998 tájékán bukkant elő, magánszemélytől került egy budapesti antikvárium tulajdonába. A jegyzőkönyvet az antikvárium restauráltatta és áruba bocsátotta.

Az iratot ez alapján a KÖH 2004-ben védetté nyilvánította. Így vált lehetővé, hogy azt a Magyar Országos Levéltár behatóbban tanulmányozhassa és másolatot is készítsen róla. Az eladásra kínált dokumentumra az antikvárium idén januárban magángyűjtői ajánlatot kapott, ekkor lépett közbe a KÖH, élve az állami elővásárlás törvényben rögzített jogával. Végül 1,95 millió forintért sikerült megszerezni a felbecsülhetetlen értékű történelmi ereklyét, közgyűjteményi elhelyezés céljára.

Gosztonyi Miklós
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műhiba okozta a halált?

S. Gy. 78 éves soproni férfi május 9-én halt meg. Egyértelműen nem állítható, hogy a betegben felejtett törlőkendő nem játszott közre halálában, de az ellenkezője sem – jelentette ki dr. Dubecz Sándor, a soproni Erzsébet-kórház osztályvezető főorvosa. Tovább olvasom