Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Levásárolható lesz a szelektív szemét

Sopron - Sopronba tavasszal érkezik az a palackvisszaváltó automata, aminek térhódításától nem csak egy nyereséges üzletet remél a Tesco. A legnagyobb hipermarketlánc környezettudatos magatartásra szeretné szoktatni a vásárlóit.
Az üzletlánc 37 üzletébe kerül majd abból az automatából, melyet pénteken mutattak be a sajtó képviselőinek a fővárosban. A környezetvédelmi tárcával karöltve ugyanis a legrégebbi és legnagyobb itthoni hipermarketlánc vezetői is úgy döntöttek, hozzájárulnak a lakosság környezettudatos szemléletének formálásához. A most debütáló szerkezet levásárolható blokkot kiadva váltja vissza az egyébként nem betétdíjas PET-palackokat és alumíniumdobozokat. Öt műanyag flakonért 5, öt fémdobozért pedig 10 forintos blokkot adnak.

Szabó Imre miniszter mutatta be az érdeklődőknek a palackvisszaváltó szerkezetet, amivel egyelőre még csak a győri és mosonmagyaróvári üzletekben találkozhatunk.
Szabó Imre miniszter mutatta be az érdeklődőknek a palackvisszaváltó szerkezetet, amivel egyelőre még csak a győri és mosonmagyaróvári üzletekben találkozhatunk.

Hackl Mónika, az üzletlánc kommunikációs szakembere elmondta, a rendszer Sopronban tavasztól működik majd, a palackvisszaváltás eme formáját egyelőre még csak a győri, mosonmagyaróvári és szombathelyi üzletekben vehetik igénybe a környékbeli vásárlók.

Szemét Záhonytól Hegyeshalomig

Magyarországon jelenleg évente közel 1 milliárd darab alumíniumdobozt és mintegy 1,5 milliárd darab PET-palackot hoznak forgalomba. A 1,5 milliárd darab, mintegy 60 ezer tonna súlyú PET-palackkal 30 ezer darab 60 köbméteres kamiont lehetne megtölteni, melyeket egymás mögé állítva a kamionsor mintegy 475 km lenne, azaz Záhonytól Hegyeshalomig érne.


Olvasóink írták

 • 7. Imcsi 2009. január 26. 15:20
  „Más országban ez úgy működik, hogy betétdíjas a PET-palack és az alumíniumdoboz is! Úgy már van értelme a dolognak!”
 • 6. zotya975 2009. január 26. 11:21
  „Én eddíg is elvittem az utca végére a flakonokat a gyüjtöbe, de sokszor hoztam is vissza mert csurig volt. Pedig össze voltak lapítva a flakonok. Csak olyan ügyesen van elhelyezve a gyüjtőedény, hogy a tulsó nyiláshoz nem férni hozzá. Namármost ha vki elviszi a TESCO-hoz a kát zacskó flakont, és ott nem fér bele a gépbe, az hótziher hogy többet nem próbálkozik. Szóval nem csak a lakosságnál kéne szemléletváltás.”
 • 5. bunda 2009. január 25. 18:44
  „Ezzel is a multi jár jól, igaza van az előző hozzászólóknak.
  Figyelnünk kellene arra, hogy ahol lehet- (van elég választék)- csak visszaváltható flakonos terméket vegyünk.”
 • 4. Kiskovács 2009. január 25. 14:34
  „Szép, szép, de a blokkot a Tescóban lehet levásárolni. Namár most 5 Ft-ért nem adnak semmit, tehát több mindent kell venni, hogy le tudja vásárolni a polgár. Ki jár jól? A Tescó. A Tescó forgalma majd emelkedni fog.Lássunk már tovább az orrunk hegyénél!! Itt szó sincs semmiféle környezettudatosságról.Pénz, pénz és pénz!”
 • 3. Egysoproni 2009. január 24. 22:19
  „Hmm, szépen hangzik, hogy: "Öt műanyag flakonért 5, öt fémdobozért pedig 10 forintos blokkot adnak."
  De... az automata üzemeltetése gondolom a villanyáramot is igényel... a papir amit kiad, arról a pár Ftról az is pénzbe kerül (előállítási ktg és egyebek) Vajon a soproni emberek majd a nagy Tescoba viszik ki az ilyen hulladékaikat? Vagy egyszerűbb lemenni az utcára és sétálni vagy 30 m-t és beledobni az erre rendszeresített kukába...?!”
 • 2. zsuzsa63 2009. január 24. 18:57
  „SZOMORÚ, HOGY MÉG CSAK ITT TARTUNK, DE JÓ KÖZMONDÁS, "JOBB KÉSÓBB, MINT SOHA"”
 • 1. Armador 2009. január 24. 11:00
  „Fúúúha... Ez rengeteg pénz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős soproni siker

Sopron–Budapest - Kettős soproni siker született a Magyar Kézműves Remek elnevezésű… Tovább olvasom