Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Leváltják a SIP vezetőjét

A városházi sajtótájékoztatón – amelyen részt vett dr. Kertész Zoltán, az ipari park felügyelő bizottságának elnöke és dr. Lang Miklós intézetigazgató egyetemi tanár is – a polgármester bejelentette, elégedetlen az ipari park kft. vezetésével, ezért hamarosan lecserélik a menedzsmentet.
Walter Dezső kiemelte, a tervezett innovációs és inkubátorház 2,5 millió eurós támogatása mellé a városnak 300 millió forint önrészt kell biztosítani, amelyet elkülönítettek a költségvetésben, de konkrét ígéretet kapott a város, hogy 150 milliót a gazdasági minisztérium, 100 milliót az informatikai minisztérium biztosít. A maradék 50 milliót pedig megpróbálják különböző pályázatok útján előteremteni. Szólt arról is, hogy az új koncepció kidolgozásáért kifizetett hárommillió forintot a gazdasági minisztérium támogatásából vonják le. Az innovációs és inkubátorházban – amely a következő évben elkészül – kapnak helyet – az egyetemi informatikai oktatáson és a laborokon túl – várhatóan a szakközépiskolák tanműhelyei, a szociális foglalkoztató, az ÉDÁSZ és az Égáz irodái, az ingatlanfenntartó kft. és műhelyei is, megteremtve a Magyar utcai tömbbelső rehabilitációjának feltételét. A szociális foglalkoztató helyére a járóbeteg-ellátás költözik majd.
Kertész Zoltán hangsúlyozta, az ipari és innovációs park történetében most készült el egy olyan átfogó, hosszú távú fejlesztési koncepció, amely lépésről lépésre határozza meg a feladatokat, és amelyet Brüsszelben már régóta hiányoltak.

Tehát nem arról van szó, hogy felelevenítettek egy régebbi elképzelést, hanem új alapokra helyezték a park jövőjét. Annál is inkább, mert az új elképzelés szerint az ipari park a városé marad, és öt–hat évvel később sem kerül magántulajdonba. A tervekről részletesen szólt Lang Miklós, középpontba helyezve az innovációs és inkubátorház megépítését. (A Phare-támogatás azonban csak akkor hívható le, ha az új koncepciót elfogadják Brüsszelben, és már az idén kiírják megvalósítására a tendert.) Az egyetem és a város ezen a területen is új alapokra helyezi együttműködését, és ha az inkubátorház megvalósul, akkor az egyetem informatikai oktatásának is helyszíne lesz. Már csak azért is, mert két komoly számítástechnikai cég kötelezte el magát, hogy fejlesztő laborjait ide telepíti, számítva az egyetem tudományos hátterére.

Az ipari park rövid története

A soproni aranyhegyi ipari park létesítéséről még az 1994–98. közötti városvezetés döntött. A különböző támogatók elnyerésének feltétele volt egy önálló gazdasági társaság megalapítása. Az önkormányzat 1997 októberében hozta létre a Soproni Ipari Park Kft.-t. A munkálatok 2000 márciusában kezdődtek, és kilenc hónapig tartottak. A város területvásárlásra, tervezésre és a kft. működésére eddig közel 150 milliót költött. A beruházás – az infrastruktúra kiépítése – 720 millió forintból valósult meg. Ebből 600 Phare-támogatás volt, 120 milliót pedig az önkormányzat biztosított. A legfrissebb adatok szerint eddig öt cég jelezte, hogy az ipari parkba települne.


Kapcsolódó cikkek >>

Mégis lesz ipari park (2003-02-20) >>
Öt cég vásárolt már területet (2002-09-19) >>
Ipari park, hogyan tovább? (2002-07-16) >>
Búcsú az ausztrál kapcsolattól (2002-12-29) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtett játékok a Petőfiben

A vágyakozás sokszor boldogabbá tesz, mint maga a beteljesülés – ezt üzeni Lillian Hellman… Tovább olvasom