Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Leválik a távhőről az Ibolya út?

Sopron - A távhőszolgáltatóról való leválás lehetőségéről tartottak tájékoztatót az Ibolya út három tízemeletes tömbjének lakói részére.
– A távhőszolgáltatóról való leválás után létrehozott egyedi fűtéssel nyerhető, több mint 28 százalékos megtakarítási lehetőségeket ismertettük a lakóközösségeknek – mondta Schneider István, annak a szakipari magáncégnek a kereskedelmi igazgatója, amely az Ibolya úti háztömbök leválását kivitelezné.

– Az egyéni fűtéstechnológia megvalósításánál a legfontosabb, hogy az kevesebbe fog kerülni, mint amit eddig fizettek a lakók, s az így keletkezett megtakarításból utófinanszírozással rendezik a beruházást. A kivitelezés költsége – jelenlegi számításaink szerint – a három tízemeletes háztömbnél összesen áfával együtt 60 millió forintba kerülne. Az üzemeltetés alig harmada a távhő alapdíjának, az 5–8 év közötti megtérülési idő után pedig változatlan feltételekkel biztosítanánk a további működtetést. Több olyan rendszerünk is van, amelyet napkollektorral együtt is telepítünk. Ez utóbbi az éves melegvíz-felhasználás mintegy hatvan százalékát biztosítja.

– Amennyiben a lakóközösségek úgy határoznak, leválnak a távhőről és új fűtési rendszert alkalmaznak, akkor egy jogi procedúra veszi kezdetét – folytatta Schneider István. – A leválást törvény szabályozza, továbbá szükség van építési, környezetvédelmi engedélyre. A hatósági engedélyezési eljárás és a kivitelezés optimális esetben hat-nyolc hónapot venne igénybe.

A háztömbök közös képviselői, Kirschner Attiláné és Nagy Józsefné elmondták: vegyes fogadtatásra talált a leválás gondolata. Ennek oka, hogy mindhárom háztömb részesült a panelprogram önkormányzati támogatásából, a szerződésben pedig az is szerepel, öt évig nem változtathatnak a fűtési rendszerükön. Ettől függetlenül napokon belül lakógyűlést tartanak a témáról.

Szerettük volna megismerni a távhőszolgáltató véleményét is. A Sopron Holding Zrt.-nél közölték, tanulmányozzák a témát, s június elején a városvezetéssel tekintik át az ezzel kapcsolatos kérdéseket.
Schneider István szerint a háztömbök egyedi fűtése nem terhelné a lakók zsebét, a megtakarításból finanszíroznák a projektet.

Olvasóink írták

 • 3. Farkas Zsolt 2008. június 19. 10:15
  „Tisztelt Hné U. Zsuzsanna!

  Cégünk szinte a legrégebbi a Távfűtésről való leválásnál megoldást kínáló cégek közül. Mindent megtudhat rólunk, ha felkeresi a www.tavholevalas.hu oldalt

  Farkas Zsolt”
 • 2. egy lakos 2008. május 27. 14:28
  „Kedves Hné U. Zs., fáradjon el az Ibolya útra, s keresse meg a közös képviselőket. Ez talán a legegyszerűbb megoldás.”
 • 1. Hné U. Zsuzsanna 2008. május 26. 13:38
  „Elárulná vki, hogy hol és hogyan lehet ezt a céget, projektet megtalálni, elérni? Jereváni lakók vagyunk, a távfűtés jelen pillanatban nekem spec a fizetésem 75%-t teszi ki! Örömmel váltanánk szolgáltatót, ráadásul mi még a támogatott pályázaton sem vettünk részt, így kizáró ok sincs.... Makó u. 21. lakóközösség”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határtalan tisztiorvosi együttműködés

Sopron - A magyar–osztrák együttműködés kialakítása is napirenden volt a Sopronban rendezett… Tovább olvasom