Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Letarolta a termést a jégeső Sopronkövesden - fotók, videó

Hatalmas jégverés zúdult Sopronkövesdre. A kertekben, a veteményekben és a földeken komoly kár keletkezett. Még vasárnap délben is tömbbé összeállt jeget láthattunk az árokparton...

- Fekete felhők érkeztek Sopron felől, ugyanakkor Füles (Nikitsch) irányából fehér jégesőfelhő tartott felénk – mesélte a szombat esti vihar előzmé-
nyét a sopronkövesdi Borza Ottó.

– Sejtettük, ebből nem fog semmi jó kisülni. Épp a tyúkokat etettem, amikor elkezdődött a vihar. A negyedórán át tartó jégverés annyira erős volt, hogy nem is tudtam a házba befutni, menedéket kellett keresnem a pincében...

– A veteményesben mindent letarolt a jég. Kötve hiszem, hogy lesz almánk, körténk, borsónk, sóskánk, spenótunk, a virágjainkról nem is szólva – mondta Borza Ottó. – Utoljára 2008-ban volt ehhez hasonló óriási vihar a faluban – tette hozzá.

– Akkora eső esett, hogy a víz befolyt a műhelyekbe – mondta Horváth Zoltán, az egyik helyi kft. ügyvezetője. – A díszcserjéinket is megtépázta a vihar.

– A csárda falát alaposan megcsapta a jég, festethetem újra az egészet – mutatta az épület foltos nyugati homlokzatát Balics József vendéglős. – A közeli Agg-hegyen lévő szőlőmért aggódom, lesz-e egyáltalán termés.

– Sok növény kikelt, jobban tették volna, ha várnak. A gyümölcstermésnek biztosan vége az idén. A napokban kaptam meg és ültettem el az új csemetéket. Hát amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is „mentek". Vannak más gyümölcsfáink is, a jég egészen a gyümölcsök magjáig hatolt, például a baracknál – közölte Kardos Gábor helyi lakos.

– A jég pillanatok alatt beborította az utakat, a járdákat. Szombaton este mindenki hólapáttal a kezében sürgölődött, a másnap reggelt meg a helyiek a szél által letépett levelek seprésével kezdték – mondta Fülöp Zoltán sopronkövesdi polgármester a vízelvezető árok mellett állva, ahol tömbbé összeállt a jég. – A jégeső kidöntötte a falu egyik májusfáját és megrongálta az iskola tetőzetét, reggel cserepeztünk. A festett hungarocell homlokzat is úgy néz ki, mintha golyószóróval lőtték volna.

A falu határában lévő egybefüggő repcetáblának is vége. Sokan szombaton délelőtt ültették ki a házak ablakába a muskátlikat meg más virágokat. Mind odalettek. A faluban többen termesztenek epret, a jég azt is elverte. Júniusban akarjuk megnyitni a helyi piacot, most az a kérdés, lesz-e valahol felesleges termény. A jegyzőnk Röjtökmuzsajon él, tőle tudjuk, ott is erős jégverés volt.

A polgármester elmondta: mindig felhívják a figyelmet arra, a lakók tartsák rendben a házak előtti átereszeket. Most bebizonyosodott, milyen fontos, hogy akadálytalanul elfolyhasson a hirtelen lezúduló csapadék...

Előzmények:

Nem tornádó volt

A szombaton észlelt, felhőtölcsérre hasonlító alakzat vélhetőennem tornádó volt szakértői szemek szerint, hanem egy úgynevezett forgó falfehő/farokfelhő. Ilyen felhőképződmények leginkább szupercellás zivataroknál fordulhatnak elő - közölte Pintér András, aki újabb fotót küldött a nem mindennapi jelenségről.

Fotó: Pintér András
Fotó: Pintér András


Előrejelzés:

Vasárnapra mind a várható heves zivatarok, mind felhőszakadás miatt négy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint vasárnap Baranya, Somogy, Vas és Zala megyében várhatók olyan heves zivatarok, amelyeket károkozó szél, illetve nagyméretű jégdarabok kísérhetnek.

Ugyanezekben a megyékben arra is készülni kell, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: az ország délnyugati megyéiben fordulhat elő zivatar, amelyet felhőszakadás, jégeső, kisebb eséllyel akár 90 kilométer per óránál erősebb széllökések is kísérhetnek.

Az esti, késő esti óráktól viszont a Dunántúl többi részén is lehetnek zivatarok. Vasárnap a hőmérséklet délután 21 és 27, késő este 14 és 19 Celsius-fok között alakul.

Szombaton történt:

22. 30 - Vizsgálják, hogy tornádó volt-e

Vélhetően tonádót is produkált a sok helyen jeget okozó szupercella szombaton. A képeket szakemberek vizsgálják, vajon tényleg az volt-e, de én szinte biztos vagyok benne, hisz saját szememmel láttam a forgó mozgást - írta Pintér András, Mihályiból. 

(A képek 19.30 körül készültek)

Fotó: Pintér András
Fotó: Pintér András


Korábban:

Az északnyugati határon, Sopron térségében egy erős reflektivitást mutató zivatartömb lépett be országunkba szombaton este - írta az idokep.hu.

Jellegzetes képződményei, radaron megfigyelhető forgó mozgása és a műholdképek alapján feltételezhetően szupercelláról beszélhetünk. A cella elkerülte Sopron belvárosát, az intenzív rész mellette haladt el - olvasható a portálon.

A szombat esti helyzetet jól jellemzi, hogy Sopronkövesden hólapáttal kellett elszórni a jeget.

Azt hihettük, nem kell már a hólapát. Fotó: Tudósító
Azt hihettük, nem kell már a hólapát. Fotó: Tudósító


- Az elvetett növények kikeltek, hát úgy fogalmazom jobban tették volna, ha még vártak volna ezzel. Fák illetve azok terméseinek biztosan vége, főleg idén. Pont múlt héten kaptam meg, és ültettem el új gyümölcsfáimat, amik amilyen gyorsan jöttek, úgy "mentek" is - írta olvasó-tudósítónk, utalva arra, hogy ezen fék biztosn tönkrementek.

Vihar Sopronkövesden - 2013. május

A világhálóra felkerült videó, a sopronkövesdi jégesőrőlSopronkövesden szombat este 19 óra pár perckor érkezett a vihar, széllel, esővel és nagy mennyiségű jéggel - írta egy másik helybéli olvasó-tudósítónk.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


A 84-es főút is csupa sár volt, illetve úszott rajta a víz.

Fotó: Lankovits Bernadett
Fotó: Lankovits Bernadett

Fotó: Lankovits Bernadett
Fotó: Lankovits Bernadett

Olvasóink írták

 • 6. NoH 2013. május 10. 09:59
  „Pozitivan kell nézni ! Ingyen jégkocka !”
 • 5. józanparaszt 2013. május 06. 09:29
  „babráljunk csak tovább az Anyatermészettel, lesz ez még olyanabb is...”
 • 4. tutti 2013. május 05. 17:36
  „Mindjárt jönnek a hangoskodók, hogy

  a szupercellákat osszák újra
  meg hogy
  biztos a Fidesz.....”
 • 3. Olajfa14 2013. május 05. 13:32
  „Szupercella... és ez belefér a NER-be, a Főnök tudott róla?”
 • 2. oxana 2013. május 05. 09:07
  „A természettel jóba kell lenni.”
 • 1. 1x2=? 2013. május 05. 08:48
  „"Kiráz a hideg"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyümölcsök bárkája - újabb látogatásunk élményei

Küldetésünk, az életmódváltó-étkekhez szükséges alapanyagok további beszerzése volt. (x) Tovább olvasom