Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Lesz pénz a stadionra

Lehet, hogy az országos stadionrekonstrukciós program megbukott, de Sopronban – értesülésünk szerint – mégis teljesen megújulhat a Káposztás utcai pálya.
(illusztráció)
Kérdés persze, hogy mikorra, hiszen a városban néhány hónappal ezelőtt még abban reménykedtek, hogy őszre felépül a stadion, és végre megvalósul a tízéves álom. Aztán kiderült, az eredeti tervek megvalósítására kevés a rendelkezésre álló 535 millió forint, majd bombaként robbant a hír – július ötödikén – , miszerint a Gyermek- és Ifjúsági Minisztérium felfüggeszti az építkezéseket, mert kiürült a kassza, finanszírozhatatlanná vált az Orth György Stadionfejlesztési Program. Ez volt az a pillanat, amikor minden veszni látszott. Sopronban azonban nem adták fel. A háttérben tovább folytatták az egyeztetéseket, finomították a terveket, s kiderült, nem hiába. A legfontosabb, hogy a miniszter határozott ígéretet tett, biztosítják a korábban megígért 355 millió forintot. Az önkormányzat is elkülönítette önrészét, a 180 milliót, így már „ csak " költségeket kellett „ belegyömöszölni " a rendelkezésre álló összegbe.
– Azt természetesen korábban is tudtuk, hogy 535 millió forintból és elvileg plusz húszmillió vállalkozói tőkéből újíthatjuk fel a pályát – mondotta Fábiánkovits Ferenc, a stadion egyik tervezője.

Jövő héten szerződéskötés

– Az azonban csak később vált ismertté – folytatta Fábiánkovics Ferenc – , hogy a tervezett lelátók szerkezetépítését 360 millióért vállalja a Stadion Invest pályázatán nyertes cég. A generálkivitelezés pedig – amelyre külön pályázatot írtak ki – 400 millióba került volna. Ehhez járul a speciális világítás, valamint a beléptető rendszer és a székek beszerzésének költsége, újabb 135 millióért. Akárhogy is számoltunk, közelítettünk az egymilliárd forinthoz. A feladat tehát az volt, hogy a soproni stadion lényeges elemeinek meghagyásával és különböző kivitelezői egyeztetésekkel csökkentsük a költségeket, épp annyira, amennyi a rendelkezésünkre áll, vagyis közel egymilliárdról 535 millióra. Jelenleg ott tartunk, hogy „ csak " néhány millió az eltérés, ezért várhatóan a jövő héten szerződéskötésre is sor kerülhet.

Nem nyilatkoznak

A soproni stadionépítés történetének egyik főszereplője a szegedi központú Kész Kft., amely elnyerte a szerkezetépítés lehetőségét. Természetesen szerettük volna, ha kifejtik véleményüket a jelenlegi helyzetről, de dunántúli igazgatójuk elzárkózott minden nyilatkozattól, mondván, még nem jutottak el a végeredményig.
Az egyeztetések tehát tovább tartanak. Az viszont biztosnak látszik – ha csak valami csoda nem történik – , hogy az eredeti, november végi határidő már nem tartható. A jelenlegi elképzelések szerint először a sportcentrum felőli lelátó épülne fel, majd a keleti, város felőli szektor, várhatóan a következő bajnokság rajtjáig. Bizonytalan még a volt Matáv-pályán mostanság torzóként meredező betonlelátó sorsa. Elképzelhető, hogy az Ikva felőli kapu mögött állítják fel. Ebben az esetben a tervezett 5200 férőhely kétezerrel bővülne. Igen ám, de erre már nincs pénz, illetve az a bizonyos vállalkozói rész elegendő lenne, ha lenne... Persze húszmilliót másra is lehetne fordítani, például az egyik lelátó befedésére, amelyre a tervek szerint csak később kerülhetne sor.
A soproni szurkolók pedig megérdemelnék, hogy tető legyen a fejük felett, de a mostani helyzet szerint annak is örülni kell, ha végre elkezdődik a rekonstrukciós program.


Korábban:

Megvalósul a tízéves álom (2002-03-15) >>
A program leállt, a stadion épül (2002-07-05) >>
Épülhet a stadion (2002-05-07) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábor a barokk művészet jegyében

Ötödik alkalommal rendezi meg a Soproni Képzőművészeti Társaság a Barokk Nemzetközi Képzőművészeti… Tovább olvasom