Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Lesz önálló társulata Sopronnak

A következő évadban öt nagyszínházi bemutató lesz a Petőfi-színházban. A városnak lesz önálló társulata és tánctagozata is.

Sajtótájékoztatón mutatták be szerdán a soproni Petőfi-színház új vezetőit, a következő évadot, s a legfontosabb változásokat.

- Egy korszak lezárult, a következő huszonegyedik évad, már önálló társulattal kezdődhet el - jegyezte meg elöljáróban Horváth Zoltánné. A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a rövid bevezető után Pataki Andrásnak, az új színházigazgató- főrendezőnek adta át a szót.

– A 2012-13-as évadban öt nagyszínházi bemutató lesz – kezdte az új vezető. – A Petőfi Színház színpadán stúdió előadásokat, a Liszt-központban pódiumbérletes előadásokat is tartunk majd, miként gyermekszínházi darabokat is műsorra tűztünk. Hiszem azt, hogy Sopronban egy népszerű, populáris, de mégis művészi értékeket közvetítő színház jön létre. A próbák Sopronban lesznek, miként az is bizonyos, hogy az itt bemutatandó darabokat máshol még nem láthatta közönség.

Horváth Zoltánné (Pro Kultúra Nonprofit Kft., igazgató), Pataki András (színházigazgató-főrendező), Katona Imre (rendező, vezető dramaturg), Demcsák Ottó (tánctagozat vezető). Fotó: Magasi.
Horváth Zoltánné (Pro Kultúra Nonprofit Kft., igazgató), Fodor Tamás (Sopron polgármestere), Pataki András (színházigazgató-főrendező), Katona Imre (rendező, vezető dramaturg), Demcsák Ottó (tánctagozat vezető). Fotó: Magasi.


Pataki András, néhány szóval bemutatta a leendő színészeket. a lista még nem végleges, ugyanis folyamatosak a szerződéskötések. Az előző társulat tagjai közül egyedül Koncz Gábor alakítását láthatja majd a soproni közönség. Ulmann Mónika is színpadra lép majd. A társulat magját, a fiatal, de rendkívül tehetséges színészek adják majd. Olyan színészekkel is megállapodtak már mint például Bánsági Ildikó, Kézdy György, Horváth Zsuzsa, Kovács Frigyes.

- Nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúsági, iskolai nevelésre - folytatta Pataki András. - Ki kell lépnünk a színház keretei közül, ezért egészen biztosan lesznek drámafoglalkozások. Az óvodás, alsó tagozatos tanulók mellett a felsős diákokat meg kell nyernünk. Miként az egyetemistákat is, hiszen ők az a csoport, amelyik tudatosan készül az értelmiségi létre.

Mint elhangzott egy nyolctagú egy tánctagozat is megalakul, amelynek vezetője Demcsák Ottó lesz. A zenei vezetői feladatokat Oberfrank Péter látja el, Katona Imre pedig rendező-vezető dramaturgként dolgozik. Július 3-5-e között nyílt napot tartanak, s ennek keretében választják ki azt a négy-négy lányt és fiút, akik a táncegyüttest alkotják, valamint leendő színészeket, színésznőket is meghallgatnak, de jelentkezni lehet szinitanodásnak is.

Demcsák Ottó elmondta: az első évadban a zenés darabokban lépnek fel a táncosok. Jövőre pedig önálló produkciók bemutatására is képesek lesznek. Fontos szerepet kaphat a fertőrákosi barlangszínház is.

Várhatóan 2014-ben befejeződik a felújítás, ettől kezdve már saját, vagy kooprodukcióban készülő operett, zenés, színházi előadásokat is tartanak.

Újságírói kérdésre válaszolva Pataki András elmondta, hogy megbízatása határozatlan időre szól, az önkormányzati támogatás az állami támogatás mellett, pedig 100 millió forint körül alakul. A cél az, hogy fenntartsák a kiemelt színház státuszt.

Fodor Tamás polgármester végszóként kifejtette: a városvezetés minden bizalmat megad az új társulatnak. Így ők nyugodt körülmények között tudnak dolgozni.

Olvasóink írták

 • 7. RábaViktor 2012. május 27. 21:50
  „Frenk1 !
  Így igaz. De a Nemcsákné javára. Ugyanis ővele jött a társulat és mivel Nyergest ki nem állhatták, így hát vele is mentek amikor az igazgatónő távozott. Még az is, aki egyébként soproni. Még az sem akart maradni Nyergessel. Ugye micsoda különbség?”
 • 6. harmathj 2012. május 25. 19:55
  „" az is bizonyos, hogy az itt bemutatandó darabokat máshol még nem láthatta a közönség " Ez mekkora kamu!
  Csak fel kell menni a Forrás színház honlapjára. Ugyanazok lesznek itt is.A vezetők meg mind onnan jöttek szintén. A Katona mint dramaturg, a Demcsák mint koreográfus, a Pataki mint igazgató...stb.... Egyáltalán honnan lesz ennyi igazgatóra, vezető beosztású mukira itt pénz? Eddig azért sírtak, hogy nincs, most honnan lesz? Honnan veszik el rá?”
 • 5. Delwen 2012. május 24. 17:36
  „Ugye ők sem hiszik komolyan, hogy jobbak lehetnek, mint a régi csapat? Ugye nem gondolják komolyan, hogy überelhetik Mikó Istvánt, Sövegjártó Áront, Viczián Ottót, Győri Pétert, és a ,,nagy öregeket" Zsolnay Andrást, Nagy Gábort, Penkő Pétert???
  Ami pedig azt illeti, hogy ők olyan darabokat mutattak be, amivel már Pesten felléptek... És??? Ettől még a soproni közönségnek új volt, és a darab élvezeti értékén semmit nem rontott, hogy ezt a pesti közönség már látta. Én legalábbis nagyon élveztem őket, és a vastapsokból ítélve a többi néző is.
  Nem értem a városnak ezt a döntését (több mást sem), de igazán kíváncsi lennék, hogy mi indokolta a váltást a sok mondvacsinált buta indokon kívül.
  A magam nevében azt mondom, hogy adok nekik egy próba évet, (de csak azért mert tíz éve vagyok lelkes látogatója a soproni színháznak), de ha nem lesznek olyan jók, mint a régiek, ami szerintem eleve reménytelen, akkor biztos, hogy nem fogok több bérletet venni.
  Amúgy pedig eddig hat előadás volt egy évadban, most miért csak öt lesz? És gondolom ugyanannyi, ha nem több pénzért!”
 • 4. Csabazs 2012. május 24. 09:43
  „No, de honnan veszik el a 100 millát?”
 • 3. Frenk1 2012. május 24. 06:38
  „Nemcsákné-Demcsák. Micsoda különbség!”
 • 2. nága 2012. május 23. 21:52
  „Remélem, meg is valósulnak a tervezett elképzelések és a fertőrákosi Barlangszínház is megújul.”
 • 1. kiss.vera.anna 2012. május 23. 21:49
  „Pataki András feltalálta a fából vaskarikát! Eddig is népszerű darabokat mutattak be, a művészi színvonalra meg biztosíték volt Huszti Péter, Mikó István, Bencze Ilona, Hüvösvölgyi Ildikó, Bregyán Péter, Koncz Gáb or, Piros Ildikó, Pásztor Erzsi, Boros Zoltán vagy az a társulati névsor amit már le is vettek a Prokultura honlapjáról.
  Az ifjúság nevelésével sem lehetett gond! Mi imádtunk odajárni a klubba is, a színházba is.
  A gyerekdarabok meg egyenesen szuperek voltak.
  Akkor most mi lesz jobb? Más az lehet, de jobb biztos nem!
  Semmi más nem történt csak nyerges ferenc megint új igazgatót akart a színházba. Utálta Huszti Pétert és Darvasi Ilonát is. Ezért van mindez. Most majd nem a régi színészek fognak itt játszani, hanem a Forrás színház tagjai egy-két veszprémi színésszel vendégségben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni gyilkosság - Rekonstruálták a történteket - képgaléria

Új fejleményként, a soproni lőtéren szerdán délelőtt elkezdődött az áprilisban lezajlott gyilkosság… Tovább olvasom