Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Lesz- e menedéke mindenkinek?

Készülnek a téli telt házra a soproni éjjeli menedékhely, a győri segítőház és a megyei menedékszállók dolgozói. Remélik, sikerül megmenteni azokat a fedél nélkülieket, akiket már most fenyeget a hajnali időjárás.

Kétszázhetvenen élnek a győri segítőház falai között, amely megóv a téltől. Rajtuk kívül viszont jelenleg százötven ember neve szerepel az önkormányzati rendszerben, s egészen biztos, hogy ennél jóval több „láthatat lan ember" él padokon, bokrok alatt, romos épületekben vagy panelházak tetején.
Sütő Csaba, a győr-likócsi segítőház igazgatója szerint feltehetően húsz-harminc százalékos a la tencia, vagyis harminc-negyven ember nem szerepel a rendszerben. Az igazgató elmondta, november elején, de talán még e hónap végén elkezdődik a téli ellátás, a város másfél milliójából és a minisztériumtól remélt három és fél millió forintból megszervezik mintegy hatvan rászoruló egészségügyi és szociális gondozását a Stromfeld utcában.

Kevés a konfliktus
A segítőházban telt ház van. Még nyáron is csaknem százszázalékos a telítettség. Sütő Csaba szerint két-háromszor fordul elő egy évben, hogy notórius verekedőnek vagy alkoholistának kiadja az útját az intézmény.
Győrben hatvanan járják forró levessel, teával a várost, így segítve a fedél nélkül maradtakon.
Az a tapasztalat, hogy a tél összeboronálja a hajléktalanokat, konfliktusokra nem kerül sor a hideg hónapokban. A meleg falakon kívül pedig hatvanan járják levessel, teával a várost, a találkozókat általában délután szervezik. Van azonban, akit nem találnak a szociális munkások. Talán ez is hozzájárult két éve a két emlékezetes tragédiához: az egyik férfi egy romépületben rejtőzött, ott végzett vele a januári hideg. A másik a vidéki pályaudvar fényképező automatájánál fagyott meg.

A tavalyi tél szerencsére nem követelt emberéletet, s arról sem tudni, hogy állapotos nő padon vészelte volna át az évszakot. Jelenleg két terhes asszonyt gondoz a szálló, ők már fűtött helyen várják a babát. A Kisalföld információi szerint azonban van egy állapotos, vélhetően huszonegy éves hölgy, aki hol a Bem téren, hol a pályaudvaron tölti napjait. Sütő Csaba lapunknak elmondta, nem találják a hölgyet. Csak biztatni tudjuk a névtelen fiatalasszonyt: kérjen segítséget.

Írásban kérvényezik
Sopronban csaknem száz hajléktalant tartanak nyilván – mondta el Palotai Rita, a Soproni Családsegítő Intézet igazga tóhelyettese. – Ebből harmincan laknak a családsegítő intézet éjjeli menedékhelyén és az átmeneti szálláson. Legalább hatvanan a város különböző helyein húzzák meg magukat. Az átmeneti szállásra azok juthatnak be, akik azt írásban kérvényezik. Az éjjeli menedékhelyre bárki bemehet. Tavaly télen a Deák tér egyik padján megfagyott egy hajléktalan férfi. Az utcán és közterületeken élőket szociális munkások segítik. Részükre gyógyszert, takarót, esetenként élelmiszert juttatnak el.

Két ember hajthatatlan
A Mosonmagyaróvári Hajléktalan Ellátó Szolgálat egy nappali melegedőt és szállót tartalmazó épületegyüttes a Barátság utcában. A komplexum vezetője, SzépeIst ván elmondta: a szálló 28 férő hellyel működik és jelenleg nincs szabad helyük. Az elmúlt évben 90–100 százalékos volt a kihasználtsága. Az intézményvezető úgy ítéli meg, hogy télen helyhiánnyal fognak küzdeni. Hozzátette még: a városban jelenleg két olyan hajléktalan ember van, akit eddig nem tudtak rábeszélni arra, hogy az utca helyett inkább a meleg szállót válasszák maguknak éjszakára és a hideg évszakra. Százötven hajléktalan ember neve szerepel a győri önkormányzati rendszerben, de ennél jóval többen élnek padokon, bokrok alatt, romos épületekben vagy panelházak tetején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ping - Szving

A tartalmas, zenés darab nagy sikert aratott. Eszenyi Enikő ezúttal érzékeny pinvinglányként… Tovább olvasom