Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Lerombolt szobor fotója a síron

Statáriális módon végezték ki a vörösök 1919-ben Szántó Róbertet, Vörös Ákos néhai rokonát. A kommunizmus áldozatainak emléknapjára, február 25-re összefogással újítanák fel a mártír soproni sírját.

A Vörös és a Szántó család Szántó Róbert sírjának megszépítésével, s a városvezetés által 1948-ban szétveretett emlékmű nagyméretű, időálló fotójának kihelyezésével készül a kommunizmus áldozatainak közelgő emléknapjára.

– Több éve már, hogy Sopron tragikus sorsú rokonunk, Szántó Róbert sírjánál tartja a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Szántó Róbert a nagymamámnak volt a testvére, akit 21 éves korában a Szent Mihály-temetőben csak azért lőttek agyon társával, Fennesz Rezsővel együtt mindenféle bírósági ítélet nélkül, mert nem volt hajlandó együttműködni a vörös terrorral – emlékezett rokona halálának körülményeire Vörös Ákos, az egyetem nyelvtanára. – Az utókor azonban nem felejtett: ahol a kivégzés történt, a katolikus konvent díszsírhelyet adományozott, s a tragédia helyszínén 1922-ben kétalakos szobrot állítottak fel a temetőben.

Az idei emlékünnepségre a Vörös és a Szántó család kezdeményezte a sír felújítását, továbbá a valamikori emlékmű kétdimenziós képének elhelyezését. Felvételünkön Vörös Ákos. Fotó: Magasi
Az idei emlékünnepségre a Vörös és a Szántó család kezdeményezte a sír felújítását, továbbá a valamikori emlékmű kétdimenziós képének elhelyezését. Felvételünkön Vörös Ákos. Fotó: Magasi

Ezt az emlékművet 1948-ban az akkori kommunista városvezetés kirendelt munkásokkal leromboltatta. Helyreállítása számítások szerint 7–8 millió forintba kerülne, ez pedig meghaladja anyagi erőinket.

Archív fotó az egykori, 1948-ban megsemmisített emlékműről.
Archív fotó az egykori, 1948-ban megsemmisített emlékműről.

– A levéltárban ifj. Sarkady Sándor nemrég ráakadt egy 1930-ban készített diára, amelyen az eredeti síremlék látható – folytatta Vörös Ákos. – Ez a dia digitalizálható, kinagyítható. Speciális technikával nagyméretű, időálló kép készülhet belőle. Szántó Róbert sírjának felújítása mellett ezt a fotót szeretnénk felavatni az idei emlékünnepség keretében. A kivitelezést Tóth Kálmán elnök-vezérigazgató felügyelete mellett a Scarbantia Zrt. vállalta. A költségek ugyanakkor meghaladják a kétszázezer forintot. Dr. Józan Tibor, a városszépítő egyesület elnöke segítő kezet nyújtott: elkülönített egy számlaszámot (Szántó Róbert sírfelújítása: 11737083-20121273), amelyre e célra a város lakói összefoghatnak, felajánlásokat tehetnek. Amennyiben az adományok meghaladják a sírral kapcsolatos munka értékét, a városszépítő egyesület a fennmaradó pénzt egyéb más közösségi feladatokra fordítja.

Olvasóink írták

 • 13. Je.Ta. 2010. február 09. 14:23
  „A Munkasör zaszloalj pedig Kellner Sandorrol volt elnevezve!!!”
 • 12. Je.Ta. 2010. február 09. 13:18
  „10.hz!
  A nyolcas hozzaszolo edesapja- tehat az enyem- volt a mö.pk. Sopronban!”
 • 11. vitriol2 2010. február 06. 18:24
  „SZILAJ 2010.02.06. 13:29! ne szilajkodj már. Horthy, Pronay és bandájuk saját magukat nevezte FEHÉRELLENFORRADALMI-nak, és tudod ha nem tudod elfogadni a 7-es által leirtakat, tán cáfold meg .és amit még irtál: ha valaki rá-mer-kérdezni egy "full" cyborghungaristát a történelmi ismereteire , miért is "full"komcsi?Tudod kedves(nek)nem mondhato fullszilajkodo én e témában a 9-es reagálásomban egyszoval sem foglaltam állást.tudod én azt irtam :
  1, a "baradlay" félék" soha nem válaszolnak a 7-es féle reagálásokra
  2, megkérdeztem "csetnekyt", hogy ismerie a fehérellenforradalmárok történetét.
  hát kedves "szilajkodo" mond már meg azt, hogy a fenti két sorban mi az a "fullkomcsi"? ja és tudod munkásőr sem voltam”
 • 10. SZILAJ 2010. február 06. 13:29
  „Én nem értek egyet sem a 7 sem a 8 , de a 9-es fullkomcsival meg a legfőképp nem...
  Szerintem te munkásőr voltál vagy ilyesmi...”
 • 9. vitriol2 2010. február 06. 08:07
  „a 7-es reagálásokra nem szoktak válaszolni a "baradlay" féle akárkik. "csetneky" ugye Te ismered a történetüket a fehérellenforradalmároknak????”
 • 8. Je.Ta. 2010. február 04. 08:07
  „Az elözö hozzaszoloval egyettertek!”
 • 7. Korvin Ottó 2010. február 03. 14:09
  „Az illető fegyveres felkelés szervezésében vett részt (ezt lényegében az összes szélsőjobboldali portál is elismeri) az ország határaiért élethalálharcot vívó Tanácsköztársasággal szemben, nem azért végezte ki a statáriális bíróság, mert "nem akart együttműködni a hatalommal". Az ítélet ennek ellenére lehet, hogy eltúlzott volt, s megértem az érintettek fájdalmát, bár 90 év múltán ez már inkább a családi legendárium része.

  Nekem nincs gondom az emlékművel, de akkor a fehérterror számos - ítélet nélkül - kivégzett, soproni áldozatának is kijár az időközben eltávolított emlékmű.”
 • 6. Csetneky 2010. február 03. 10:51
  „A tipikus "szocislista" értékrend. Gyilkolás, rombolás, hazugság. Ennek kellene - örökre - véget vetni.”
 • 5. Baradlay 2010. február 02. 22:57
  „<moderálva> A mai kormanyra!!!!!!!!
  Nyugi WEB elvtars! En csak a hazaarulokat gyulolom! Imadom a hazamat!!!!!!!!!MAGYAR vagyok!!!”
 • 4. BLA 2010. február 02. 22:57
  „Lassan itt az ido, hogy <moderálva> az elvtarsak seggebe! Elg volt!!”
 • 3. SZILAJ 2010. február 02. 19:31
  „Lassan, de biztosan ébredezik már a magyarság....
  Omladoznak már a kommunista bástyák....”
 • 2. 13.István 2010. február 02. 13:05
  „1948 a múltat végképp eltörölni,még véletlenül se láthassa, emlékezzen rájuk senki,és az
  idő lassan lassan megoldja föltárja, azt amit láthatatlanná tettek!”
 • 1. taktam 2010. február 02. 11:30
  „To Szántó Róbert sírja.
  Üdvözlöm, hogy felújítják a kommunizmus 1919-es áldozatának síremlékét. Megkérdezem: miért csak mostan kerülhetett erre sor? Nem ismerem, hogy voltak-e más mártírjai az akkori időszakból, vagy 1945-től hasonló áldozatai a felsőbbrendűséget/osztálygyűlöletet hirdető kommunizmusnak. Bezzeg maradtak/vannak még kommunista mártírokról utcanevek és emléktáblák városunkban. Ezek között is rendet lehetne/kellene tenni...
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntethet a versenyhivatal

Soproni olvasónk jelezte, vele többször is előfordult, hogy egy akciós áru miatt utazott csak el a… Tovább olvasom