Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Lepkészek a nemzeti parkban

Nemzeti park - Angol önkéntesek egy csoportja saját szerszámaikkal, saját költségen természetvédelmi célú fizikai munkát végzett a nemzeti parkban. A lepkék számára építettek ki átjárókat.
Szokatlan megkeresés érkezett a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságához. Nigel Spring vezetésével tizenöt fős angol csoport jelentkezett munkára. Az amatőr természetvédők Ambrus András irányításával fizikai munkát végeztek. Ennek során saját költségükön és felszerelésükkel Fertőhomok és Hidegség között készítettek átjárókat a lepkék számára.

Fotó: Fertő–Hanság Nemzeti Park
Fotó: Fertő–Hanság Nemzeti Park

– Az önkéntesek átvágták a lepkéknek átjárhatatlan fasorokat, cserjéket – mondta el Ambrus András, a nemzeti park zoológusa. – A szabad mozgással elkerülhető a genetikai elszegényedés, valamint a beltenyészet veszélye. Emellett a rétek vízgazdálkodásához szükséges védművek építésében, valamint a fészkelőrészek takarításában is részt vettek. A munkához természetesen magyar oldalról is csatlakoztak önkéntesek a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói közül és a nemzeti park dolgozói sem maradtak ki.

A jól végzett munka után még egy fénycsapdás lepkemegfigyelésre is volt kedve a csapatnak. Bár az időjárás nem volt túl kedvező, így nagy lepkemozgás nem volt.

Ilyen lepkét most keveset láttak...
Ilyen lepkét most keveset láttak...

Utazási és szállási költségeiket az Európai Unió Leonardo da Vinci-programja fedezi. Hasonló jellegű munkákat Franciaországban, Lengyelországban és Csehországban, Magyarországon pedig az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén is végeztek az angolok. A lepkék megmentésén túl céljuk, hogy a programban részt vevők európai kitekintést szerezzenek és tapasztalatot cseréljenek.

Az angol önkéntesek Fertőhomok és Hidegség között a fás, cserjés részt takarították ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Serleggel díjazták az extravaganciát

Sopron - A Handler Nándor Szakképző Iskola divatiskolás tanulói nagy sikert arattak az Aranyolló… Tovább olvasom