Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Lépések a rendezés felé

Immár két hete csend honol a soproni Templom utcai idősek házának építkezésénél. A kivitelezők a több tíz millió forintra duzzadt adósság miatt vonultak le a munkaterületről.
A építkezés legkorábban is csak április közepén indulhat újra.
A rendszerváltozás után, 1996-ban a bencés rend igen lelakott állapotban kapta vissza egykori soproni tulajdonát, a Templom utcai rendházat, amely után a város 120 millió forintot kapott kárpótlásként az államtól.

Hasznosítására különböző elképzelések születtek, végül a Szent Benedek Idősek Házaának megvalósítása mellett döntött a rend. A munkálatok 1998-ban kezdődtek el, a tervezett átadási határidő – 2002 decembere – azonban egyre csak csúszott.

Adósságok terhei

– A soproni Szent Benedek Idősek Háza közcélokat ellátó, több mint félmilliárdos projekt, sikerült elnyernünk hozzá a Széchenyi-terv támogatását – utalt az építkezés előzményeire Venesz Ernő, a bencések rendi megbízottja. – Az építkezés finanszírozása során eddig több mint százmillió forint önrészt fizettünk ki, ehhez közel százhetvenmillió forintot hívhattunk le a Széchenyi-terv forrásaiból. A további önrészek biztosításában azonban átmeneti zavar keletkezett, az idősek otthonában zajló munkákkal összefüggésben így több tíz millió forint adósság halmozódott fel. A kivitelező mintegy két hete közölte velünk, törlesztés, illetve számlarendezés híján levonul az építkezésről, amelynek készültségi foka már elérte a kilencven százalékot. A probléma kezelésére a napokban megbeszélést hívtunk össze, amelyen részt vett a beruházó és a kivitelező cég, illetve a pannonhalmi bencés rend gazdasági vezetése is.

Egy lépéssel előrébb

– Kényszerlépésről volt szó, hogy levonultunk, hiszen a több tíz millió forintos tartozás mindenképpen óvatosságra intett bennünket – mondta a kivitelező cég ügyvezetője, Kerekes Attila. – Ettől függetlenül jó szándékkal közelítettük meg a kérdést: nem szerződésbontásra, csak a munka átmeneti szüneteltetésére került sor. A pénzügyi gondok áthidalását célzó tárgyalások pedig sikerrel jártak, az adósságnak valamivel kevesebb, mint felét, negyvenkétmillió forintot már számlánkra is utalt a bencés rend. A főapát gazdasági helyettesétől, Hortobágyi Cirill perjeltől faxon kapott levél szerint a még fennmaradó adósságot két héten belül rendezik. Amennyiben április 14-ig megtörténik a számla rendezése, továbbá a soron következő kifizetésekre is biztosítékot – bankgaranciát, illetve kezességvállalást – kapunk a rendtől, akkor április 14-én ismét felvehetjük a munkát. Terveink szerint a Szent Benedek Idősek Háza május végén akár meg is nyithatja kapuit.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bányatóba fulladtak

Két kisgyermek fulladt kedd este az egyik elhagyott soproni téglagyári bányatóba. A mentőket 19… Tovább olvasom