Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Lépések a borhamisítás ellen

Augusztus elsején lép életbe a jövedéki törvény, de a vendéglátósok máris támadják a napi készletnyilvántartást előíró passzusa miatt. A borászok azt mondják, a hamisítást nem lehet csak adminisztratív eszközökkel megakadályozni.
A már elfogadott és augusztus elsején hatályba lépő jövedéki törvény előírása szerint az éttermekben, kocsmákban napi készletnyilvántartást kell vezetni, így (is) segítve például a borhamisítás visszaszorítását. Ez a passzus elvben a borászoknak kedvez, viszont óriási adminisztrációs terhet ró a vendéglátósokra, akik szeretnék elérni, hogy ez a rendelkezés kerüljön ki a törvényből.

– Ilyen előírás sehol a világon nincs – válaszolja kissé indulatosan Baranyai György, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség élelmiszerbiztonsági szekciójának elnöke, szállodaigazgató. – Megint átestünk a ló másik oldalára.

– Természetesen nem arról van szó, hogy a vendéglátósok ne lennének érdekeltek a borhamisítás meggátolásában, de meggyőződésem, hogy nem az éttermekben, hanem a termelőknél kell szigorúan fellépni – folytatja Baranyai György. – Mert hiába vezetünk mindent előírás szerint, ha már eleve hamis bort kaptunk. Abban az esetben, ha a törvényen nem változtatnak, akkor a nagyobb éttermekben két–három órát is igénybe vesz a napi pontos készletnyilvántartás elkészítése. Szerintem nem is a hamis bor kiszűrésére szolgál a törvény e rendelkezése, hanem a „feketén" bevitt különböző márkás italok és az eladásukból származó eltitkolt jövedelem ellen született. Ha így van, akkor ezt kell szigorúan büntetni.

Azt a borászok is elismerik, hogy akad finomítani való a törvényen, például a palackozott borok esetében nem tartják szükségesnek a standolást, de akad olyan vélemény is, amely a jövedéki törvény eme paragrafusát ugyancsak feleslegesnek tartja.

– A borhamisítást legegyszerűbben valóban a „végfelhasználónál", vagyis fogyasztáskor lehetne tetten érni – mondja Magyar Dezső, az egyik legnagyobb soproni pincészet társtulajdonosa –, de nem, vagy nem csak adminisztratív eszközökkel. A legbiztosabb módszer a mintavétel és az analitikai vizsgálat, amely az állam kötelezettsége lenne. Ez azonban sajnos több mint százezer forintba kerül. Az Országos Borminősítő Intézetnek összesen tizenkét ellenőre van. Kérdezem: akkor mit akarunk? Pedig jó példáért nem kellene messzire menni. Ausztriában az emlékezetes borhamisítási botrány után példásan megoldották ezt a problémát. Egyrészt a szigorú nyilvántartási rendszerrel, másrészt pedig a laboratóriumi vizsgálatokkal. Az időt rabló adminisztrációval nem megyünk semmire sem.

A napi készletnyilvántartást előíró paragrafus annak idején a mezőgazdasági bizottság egyhangú javaslatára került a törvénybe. Az elmúlt hetekben viszont az idegenforgalmi bizottság döntött úgy, hogy át kell gondolni az említett passzust, így a jövedéki törvény várhatóan ismét napirendre kerül az Országgyűlésben.

„ Meggyőződésem, hogy nem az éttermekben, hanem a termelőknél kell szigorúan fellépni. Mert hiába vezetünk mindent előírás szerint, ha már eleve hamis bort kaptunk."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágta Európába

Magyarország uniós csatlakozását méltóképpen ünnepli a Magyar Lovas Szövetség. Megrendezik a… Tovább olvasom