Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Lépcsők, akadályok a soproni városházán

Figyelmet kértek maguknak pénteken, a fogyatékkal élők világnapján az érintettek Sopronban. Delegációjuk átküzdötte magát a hóbuckákon, és a városházán két irodát kerestek fel. Nem volt egyszerű az útjuk.

A szociális és a műszaki csoportot kereste fel pénteken, a fogyatékkal élők világnapján a soproni érintettek egy kisebb csoportja. Nem voltak könnyű helyzetben, amikor a síkos utcán kellett megközelíteniük a városházát, bár az épületben sem volt egyszerű az előrejutás. A bejárati zsiliprendszer ellensége a kerekes székesnek, vakoknak, babakocsis kismamáknak egyaránt. A lépcsőn feljutni mozgássérültnek csak ölben vagy fokonként felemelt székkel, azaz segítséggel lehetséges. Siket és vak egyaránt segítségre szorul, ha tájékozódni akar. A kerekes szék pedig nem fér be az ajtón, csak ha mindkét szárnyát kitárja valaki...

A lépcső minden kerekes székes ellensége. Csak segítséggel leküzdhető akadály. Fotó: Magasi
A lépcső minden kerekes székes ellensége. Csak segítséggel leküzdhető akadály. Fotó: Magasi

Akadály Sopron első számú közintézményében. Pedig december 31-én lejár a törvényi határidő, s minden egészségügyi, oktatási és szociális intézménynek akadálymentessé kell válnia. Varga Ferenc, a szociális csoport vezetője és kollégái ismerik a problémákat, mégis volt miről beszélgetni a forró tea mellett. A fogyatékkal élők delegációja és Palotai Rita, a támogató szolgálat vezetője el is ismerte a szakemberek igyekvését, de mint már oly sokszor megfogalmazták: jobb lenne az életük, ha nem mások segítségével boldogulhatnának csak, hanem a megfelelő segédeszközökkel ugyan, de egyedül. Ez volna az önrendelkezés, az akadálymentesítés lényege.

Jó hír, hogy az önkormányzatnál tervezik az egyablakos ügyintézést a vármegyeháza földszintjén, s ott külön figyelmet fordítanak a fogyatékkal élők igényeire is. Kozma Ferenc a vakok és gyengénlátók képviseletében felhívta a figyelmet arra, hogy a gombnyomásos ügyfélszolgálat meggyorsítja az ügyintézést – de csak a látók számára. Bárdossy Ernő, a támogató szolgálat személyi segítője az érdeklődőknek megmutatta, hogyan kell biztonságosan lépcsőztetni a kerekes széket, a vállalkozó kedvű újságírók pedig kipróbálhatták, milyen érzés a székben ülni.

Varga Katalin mozgássérült versben mondta el világnapi gondolatait, ebből idézünk: „Ne forduljatok el, ki se gúnyoljatok. Tolószékben ülve ti is megtudjátok. Kihívás így minden nap, ugye már érzitek? Mi is itt vagyunk, s ti megtehetitek. Kérve vagy kérés nélkül, segítsetek nekünk. Ígérjük, mi mindig hálásak leszünk."

Olvasóink írták

 • 11. Hozzászóló 2010. december 09. 21:04
  „Kedves BsBe! Ez nem bőr a képen kérdése, egyszerűen tényleg vannak olyan épületek, ahol nem lehet megoldani az akadálymentesítést, szakember ide vagy oda. Ilyenkor nyilván több megoldás van. Egyfelől ugye el lehet költözni máshová vagy meg lehet tenni, amit a város is tervez, hogy átfogó ügyfélszolgálatot alakít ki, ahogy a cikkben írják. A másik dolog, hogy minden közhivatalt stb. stb. akadálymentessé kellene tenni a jogszabály szerint, holott bőven van közöttük olyan, ahol eleve alacsony a személyes ügyfélforgalom és bocsánat érte, de felettébb nagy marhaság a szökőévben egyszer megjelenő kerekesszékes miatt több tízmillós átalakításokat végezni. Akkor már házhoz menni is jobban megérné az esélyegyenlőség jegyében. Igen, megint előkeveredett valahonnan ez a forgóajtó dolog. Személy szerint nekem nem tetszik, de nem tudom, hogy ki ültette el a köztudatban azt a marhaságot, hogy ez 40 millió volt. Ebben az összegben benne volt a lépcsőházak restaurálása és a földszinti kerámialapok teljes helyreállítása, amelyből egyik sem éppen olcsó műfaj. Nyitott szem és némi gondolkodás, ez a javaslatom.”
 • 10. BsBe 2010. december 05. 16:19
  „Hozzászóló 2010.12.03. 21:39 a megoldást talán nem az érintettektől kellene kérni. Vagy ebben a városban nincs olyan szakember aki tud megoldást. Vicc, hogy az érintetteknek van bőr a képükön azzal érvelni, hogy ilyen és hasonló épületekben nehéz, vagy nem lehet megoldani. Ha nincs városunkban olyan szakember, aki tud megoldást, talán keresni kellene.
  Talán a pénzt az elmúlt években nem pereskedésekre, nem 40 millás forgóajtóra kellett volna el..költeni.
  Nem vagyok érintett (hál istennek) de felháborít, amikor egy-egy kerekesszékest látok, aki pl. postára, vagy a polgármesteri hivatalba és még sorolhatnám szeretne bejutni.”
 • 9. loner 2010. december 04. 20:47
  „Az akadálymentesítés is csak egy igéret! Abból van bőven de megvalósítás...... már megszoktuk!”
 • 8. Nanu 2010. december 04. 19:15
  „LIFTET IS KÉNE CSERÉLNI MERT KATINAK NEM FÉR BE A LÁBA, DE A 10 EN KELL LAKNI A ROKKANT ANYJÁVAL EGGYÜTT !!!”
 • 7. Kuvasz 2010. december 04. 18:12
  „Ezeken felül még a sok elvesztett per költségére is kell a pénz. De legalább elmondhatják, hogy feljelentettek!!!
  Ez a fontos, a mocskolódás, az áskálódás.”
 • 6. SzImike 2010. december 04. 08:35
  „Mivel sérültként érintett vagyok és nem egyszer beszéltem - többed magammal - már önkormányzati vezetőkkel az ügyről, csak ígéret maradt. Kb 3 éve téma. HÁROM!
  Tisztelettel:
  Szakonyi Imre”
 • 5. egysoproni_ 2010. december 04. 00:39
  „Ejj, ejj, ezt sem tudjátok? Hát ennek is az MSZP és a Walter féle városvezetés az oka, hogy nem akadálymentes (többek közt) a Városháza...”
 • 4. Miértmagyar? 2010. december 03. 22:58
  „Majd a "bólogatójancsi perkirály" (fodor Úr uff) a félig csődölt, önkormányzattól bérelt ingatlanban tevékenykedő, megélhetési vállalkozóktól szerez rá pénzt... ...”
 • 3. Filtec 2010. december 03. 22:34
  „Nem baj! De van 40 millióért forgóajtónk!
  Ez a lényeg.”
 • 2. Hozzászóló 2010. december 03. 21:39
  „Kíváncsian várom, hogy az új ügyfélszolgálat létrehozásán kívül milyen akadálymentesítési megoldásokat javasolna az ilyen és hasonló épületekben...”
 • 1. edriana 2010. december 03. 19:52
  „Hát igen! Vérlázító, hogy mennyi pénzt elköltöttek a felújításra és az akadálymentesítés még csak eszükbe sem jutott! Sopronban van egy bank is amelyiknek olyan volt a bejárata, hogy be tudott jutni egy mozgássérült is, erre máshol csináltak új ajtót lépcsővel a régit pedig befalazták! Ez szerintem nagyon szigorúan büntetni kellene!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tél Sopronban - Eddig 40 centiméter hó hullott

A Sopronban, és a város térségében a főbb útvonalakat folyamatosan szózzák és hóekezézik a közút… Tovább olvasom