Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Lemondott három képviselő

Három önkormányzati képviselő adta be lemondását bizalomvesztésre hivatkozva.

Nagycenken még mindig nincs vége a Gyári kerti fakivágás ügyének.  A hétvégén három önkormányzati képviselő adta be lemondását bizalomvesztésre hivatkozva. 

Véleményük szerint a lakosságot tájékoztatni kell az ügy részleteiről is.  A kilenctagú nagycenki önkormányzati képviselő-testületből hárman léptek ki a Gyári kerti fakivágás eredményeként. Csigó Szilveszter, Csorba János és Nagy László arra hivatkozva, hogy megingott a bizalmuk a település polgármesterében és így nem tudnak vele a továbbiakban együtt dolgozni, beadták lemondásukat. 

– A lemondás a beadás pillanatában érvénybe lépett és vissza sem vonható.  Ettől kezdve mi már nem vagyunk képviselők – mondja Csorba János, akit megviseltek az utóbbi néhány hónap történései.  „A hitünk megingott"

– A képviselői tisztségnek hittel és bizalommal lehet csak megfelelni, de a hitünk megingott.  A polgármestert teljes bizalommal felhatalmaztuk, hogy a közvagyon jó gazdájaként járjon el a településsel kapcsolatos ügyekben.  A Gyári kertnél gondatlan gazdának bizonyult, ezért további bizalmunkról nem biztosíthatjuk – magyarázza a lemondás okait Csorba János. 

– Elvesztettem a hitem abban, hogy képviselőként bármit is tehetek.  – Én ott voltam a békaváriakkal a fák mellett, a fűrészek elé álltam, mégsem tudtam megakadályozni a jogtalan favágást – veszi át a szót Nagy László

– A fákkal kapcsolatos szakértői véleményből a polgármester asszony csak a neki tetsző részeket ismertette, a húszmilliós kárról hallgatott.  Hit és bizalom nélkül nem lehet ezt a munkát folytatni.  Lemondásukban az önkormányzati törvényből is idéztek a képviselők: „A helyi önkormányzat (. . . ) helyi közügyekben demokratikus módon, széles körű nyilvánosságot teremtve kifejezi és megvalósítja a helyi közakaratot. " Ugyancsak erre a törvényre hivatkozva a Gyári kerti fakivágás ügyét tisztázó bizottság meghallgatása zárt ülés keretében történt.  Ki kell mondani, ki a felelős

– Én úgy gondolom, ki kell mondani, ki is a felelős az ügyben, hiszen a nyilvánosság, a felelősségre vonás elől a törvény adta lehetőséget kihasználva el lehet menekülni, lehet, hogy még szabályos is, de erkölcsileg elítélendő – véli Csorba János.  Közvagyon gondatlan kezelése

A három lemondott képviselő közül ketten, Nagy László és Csorba János úgy látják, felelős volt az ügyben a vállalkozó, mert kivágta az akkor még a község tulajdonában lévő fákat, és felelős mind a polgármester, mind a jegyző, mert nem tudták, amit hivatalból tudniuk kellett volna, pedig úgy megakadályozhatták volna a fák kivágását. 

– Ők közvagyon gondatlan kezelésében vétkesek – mondja Csorba János, aki hozzáteszi, sajnos Nagycenken is beigazolódott, hogy az emberek véleményére négyévente van csak szükség. 

– A Gyári kert helyi védettségét kérelmező 75 ember véleménye most nem számít, csak akkor, ha a szavazatuk kell.  A megszólalás lehetőségét Nagycenk polgármesterének, Udvardi Imrénének is felajánlottuk, de ő elzárkózott ez elől.  Azt mondta, nem tartja érdemesnek ezzel az üggyel tovább foglalkozni.  Úgy fogalmazott: a falu jóérzésű polgárai felháborodottak már az eddigiek miatt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégtétel Bozsvárinak

Tiszta lappal kezdheti az évet Fertőszéplak vesztegetéssel gyanúsított polgármestere. Tovább olvasom