Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Lelőtték a kutyáját a vadászok - a gazda szerint szándékosan

Lövő - Szándékosan lőtték le tanyája mellett egyik nagy testű kuvasz kutyáját a vadászok, állítja Szedenics Sándor gazdálkodó, aki rendőrségi feljelentést tett. A vadászok szerint szabályosan jártak el.

– Öregapám 1918-ban vásárolta a tanyát, jómagam tíz éve gazdálkodom ötven hektáron. Kutyákat is tartok, nagy testű kuvaszokat és kaukázusi juhászokat. Nem hittem volna, hogy éppen vadászok fogják lelőni az egyik kuvaszomat, a Hunort, amelyet pár hetes korában vettem 80 ezer forintért – kezdi történetét Szedenics Sándor.

Ma 250 ezer forintot érne

– Felneveltem, szófogadó, kiváló házőrző lett belőle. Semmi szín alatt nem váltam volna meg tőle, pedig most, kétévesen legalább 250 ezer forintot érne a piacon. Már hárman is jelentkeztek, hogy fedeztetnék vele kutyáikat.

A gazdálkodó részletezte: a tanyáról a kutyákat mindig kettesével ereszti ki a szabadba estefelé, hogy természetes mozgásigényüket kiélhessék. Egy ilyen alkalommal hallott puskalövést a tanyától mintegy háromszáz méterre és döbbenettel tapasztalta, hogy lelőtték egyik kuvaszát.

Szedenics Sándor: „A vadászok egy ilyen nagy testű, ötvenkilós kuvaszt lőttek le.
Szedenics Sándor: ˝A vadászok egy ilyen nagy testű, ötvenkilós kuvaszt lőttek le.˝  Fotó: Magasi

Nem talált őzszőrt a szájában

– A vadászok azt állították, hogy az eb vadat támadott meg, ezért pusztították el. Ezt kétlem, mivel a kutyáimat jól tartom, s ilyen még sosem fordult elő. Nem messze tőlünk hónapokkal ezelőtt elejtettek egy szarvasbikát, levágták a fejét, a tetemet otthagyták. Akkor sem nyúltak hozzá a kutyáim – folytatta a gazdálkodó.

– A lelőtt eb szájában sem találtunk szőrt és sérült állatot sem láttam. Bejelentést tettem a rendőrségen, térítsék meg a káromat. Másrészt azt olvastam, hogy egy fajtiszta kutyát nem lehet csak úgy lelőni, meg kell próbálni előbb elérni a gazdáját. Az eben nyakörv volt, rajta a címem és telefonszámom. ˝Vigyél haza, jutalmat kapsz˝ – még ez is szerepel a kis medálon. Sajnálom a kutyámat.


˝Kötelességünk védeni a vadat˝

Az egyik érintett vadász elmondta: azt vette észre, hogy vadásztársaságuk területéhez nem messze kuvasz támadott meg egy őzbakot. Az állat védekezett, agancsával többször is megdöfte az ebet. – Szolgálati kötelességünk, hogy mindenütt óvjuk a vadállományt, ezért öt méterre megközelítettem őket egy bottal, mindhiába: a kutya nem hagyta abba a támadást. Mivel mindez egy másik társaság vadászterületén zajlott, hívtam az illetékes kollégát, jöjjön ide és vessen véget a szörnyű epizódnak. Hamarosan meg is érkezett, és mivel látta, a kutya egyre inkább marcangolja a vadat, lelőtte az ebet. Véleményem szerint jogosan tette, ugyanis ha egy kutya egyszer rákap a vadászatra, soha nem fogja abbahagyni. Az őzbak elinalt, hiába kerestük később. A történteket beírtuk a szolgálati könyvbe, s jelentettük az esetet szolgálati feletteseinknek – mondta a vadász.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól megtudtuk: a vadgazdálkodásról szóló törvény szerint vadászterületen a vadállomány védelme érdekében a vadász elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, vagy ha a tulajdonos felderítésére nincs közvetlen lehetőség. Mindez nem vonatkozik a felismerhető jellel ellátott, rendeltetésüknek megfelelően alkalmazott vadászkutyára, valamint a vakvezető kutyára.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. icalicoh 2010. november 30. 16:39
  „Apróság : Sokorópátkán (szintén földesúr ) kuvasza rendszeresen szabadon bolyong a temető környékén ...

  Fél tőle a postás , minden buszról hazafelé tartó gyerek , nő de még a férfiak jó része is ...

  De ugye bántani nem szabad mert a gazdája régen politikai rendőr volt , majd benzinkutas ,
  most meg százhektár feletti földesúr ... az előző kutyája is kuvasz volt , az is szabadon bolyongott ...

  Kutyát magunknak tartunk kerítés mögött !!!

  A kutya az utcán , erdőben veszélyes ragadozó .. épp a napokban volt több hír szétmarcangolt emberekről ....

  Az állatvédők meg sétáljanak arra bátran sötétedés után ..”
 • 75. drxtr 2010. november 26. 16:23
  „Kiegészítve annyival, hogy nem küldünk párban kuvaszokat, hogy sétáltassák meg magukat”
 • 74. drxtr 2010. november 26. 15:47
  „" Igaz, hogy ahhoz, hogy valaki kutyát lőjön, inkább sintérnek kell lennie, mint vadásznak." Idézet Csathó Kálmán Tavasztól tavaszig című könyvéből Ragadozók irtása fejezet - aki tette olvassa el bátran tanulságos

  Eddig nem volt olyan kutya amit nem tudtam volna kipenderíteni”
 • 73. defg 2010. május 07. 21:41
  „Kedves MSR!
  Szerintem te egyszerűen paranoid vagy, a kutyákról pedig halványlila fogalmad sincsen. Fogadjunk, hogy soha nem volt kutyád! Ennyi ésszel szerintem ne is legyen soha!”
 • 72. figyelő666 2010. május 04. 20:49
  „Kedves MSR és a többi rosszindulatú kétkedő!!!Ha azt a szegény őzet úgy megmarcangolta az a kutya akkor hol az őz,és miért nem találtak a rendőrök vérnyomokat,arról nem is beszélve,hogy hogyan jutott át az őz a 2m 20cm-es vadkerítésen.Ne törjenek pálcát olyan ember felett akit nem ismernek,lehet menni és meglátogatni!Még,hogy csak pénzt akar?Az utcánkba lakó idős házaspárnak akiknek elpusztult a kuvaszuk és nem nagyon tellett volna nekik kutyára,meglátogatták a tanyán és a néni rögtön beleszeretett egy 3 éves kan kutyába aki törzskönyvel mindennel rendelkezik.A Szedenik úr pedig ingyen oda adta nekik a kutyát akik boldogok és nem győznek hálálkodni,mikor tavaly a vadásztársaság a hajtóvadászaton elvesztette a vérebeit akik a vérszag után kikeveredtek a fő útra ő volt aki befogta és vissza vitte a hálás gazdiknak.Nevelt már őzet,vadmalacot és sok más állatot.A rendőri helyszínelés is az ő igazát bizonyította..ÉS VÉGÜL KEDVES MSR! A VADÁSZOK MA BEISMERTÉK VÉTKÜKET,BEISMERTÉK HOGY NEM VOLT ŐZ,NEM GONDOLKOZTAK,BOCSÁNATOT KÉRTEK,ÉS MEGTÉRÍTETTÉK A SZEDENIK ÚR KÁRÁT ÉS MÉG ÜGYVÉDRE SEM VOLT SZÜKSÉG.Hát ennyit a kétkedőknek!Ma este meglátogattam,örültem,hogy kiderült az igazság de ő nem látszott boldognak.Azért kérte a kártérítést,hogy ilyen emberek legközelebb meg gondolják háromszor is,hogy elsütik e a puskájukat ez az egy ami boldogítja.Nyugtattam és mondtam neki,hogy látod azért van igazság a földön.Amire azt felelte,hogy igen barátom de a kutya....az a szép kutya,azt ki a adja vissza mond,mert a pénz nem boldogít........................”
 • 71. bogote 2010. május 04. 20:23
  „Ahogy elnézem vadászaink hol egymást lövik le, hol pedig kutyáinkat. Talán inkább vadat kellene lőniük.! Vagy??”
 • 70. MSR 2010. május 03. 20:25
  „Sok pórul járt kutya gazdája jött már sokféle történettel. Néhányszor részt vettem egy lelőtt kutya esetnél, mint kárszakértő. Egyszer az ügyvéd úr bőszen biztatta a gazdát, hogy miket mondjon a rendőrségen. Amikor viszont egy gyermekes család bejelentést tett, hogy a később lelőtt kutya megtámadta őket, a gazda azt is letagadta, hogy az övé volt a kutya, amit a vadászterületen lelőttek. A gazda lódít, az újság kiszínezi a történetet, hogy eladhatóbb legyen. Az ilyen történetek leggyakrabban már a nyomozati szakaszban lezárulnak, mert a gazda rájön, hogy sokat kaphat hamis vád és rágalmazás miatt.”
 • 69. intar 2010. május 03. 19:16
  „2010. május 3. 11:31 forrás: police.hu
  "Sétáltatás közben lőtt rá egy kutyára egy vadász Pécs határában egy mezőn vasárnap.
  A kutya tizenöt-húsz méterre volt a gazdájától, egyből kilőtte, a lövés után a kutya még a gazdája lábához tudott kúszni, ott vérzett ki pár perc alatt. A vadász azt mondta, kóbor kutyának nézte, és szerinte rendjén van, hogy kilőtte, a gazda felháborodott és rendőrt hívott. A vadász erre autóba ült és elment, az adatait sem adta meg.
  A rendőrök végül a rendszám alapján találták meg, a lakásán fogták el. Elvették tőle a fegyverét, és gyanúsítottként hallgatták ki, azt mondta, szerinte teljesen jogszerű, és szakszerű volt, amit csinált."
  Na ennyit a vadászoról!”
 • 68. jánosi 2010. május 03. 18:02
  „Volt egy időszak, egy két éve, amikor rendszeresen egymást lőtték le a vadászok ! Az valahogy
  rokonszenvesebb volt, mint a személyes frusztrációt oktalan állaton kiélni .............”
 • 67. FREDDY/S 2010. május 03. 15:20
  „58. hozzászólás boritas 2010.04.30. 20:50 Idézem a tőrvényt!!!

  A törvényt értelmetlen személyek csak értelmetlenül tudják értelmezni, nemde...
  Sétáltatott kutyát lőtt le egy vadász az állat gazdájától 15-20 méterre Pécs határában; az ügyben eljárás indult - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.”
 • 66. SzImike 2010. május 03. 11:38
  „Természetesen mi csak a cikk alapján mondunk véleményeket. A rendőrség majd kivizsgálja az ügyet.”
 • 65. Cerwin 2010. május 03. 08:11
  „Nekem is az jött le, hogy pénzt szeretne a gazda.

  "a tanyáról a kutyákat mindig kettesével ereszti ki a szabadba estefelé, hogy természetes mozgásigényüket kiélhessék"

  Emiatt viszont csekket kéne kapnia. Senkinek nem kívánom, hogy egy ekkora kutya sarokba szorítsa. Ez az a pillanat, amikor lepereg az életed filmje... A gazdáját szét tudnád tépni, de a kutya az rád hozza a frászt!”
 • 64. MSR 2010. május 01. 22:00
  „Örüljön a kutyatulajdonos, hogy az őz el tudott menekülni, mert ellenkező esetben meg kéne téríteni annak vadgazdálkodási értékét, ami több százezer ft is lehet. A kis kedvencek biztos, hogy többször kilátogattak a területre. A magam észéről a gazda részéről látom a hazudozást. Sajnos sok ilyen gazda van óriási tévedésben! A törvény engedi a kóbor ebek elejtését. A KUTYÁNAK A KERÍTÉSEN BELÜL A HELYE!! Ha valakit megmartak volna, a gazda mélyen hallgatna, most viszont pénzt remél és ezért háborog, magával húzva a sok tájékozatlan hozzászólót.”
 • 63. SzImike 2010. május 01. 19:48
  „Kedves Jánosi!

  Osztom nézetét. Szerintem is sok a kérdőjel. Ha a kutyát megdöfte a vad, akkor annak nyoma kell, hogy legyen. Ha nincs nyom, bizonyíték, akkor hogy is vagyunk?”
 • 62. defg 2010. május 01. 17:58
  „"Vadászok!"
  "Kard által vész, ki kardot ragad"
  Jusson eszetekbe ez az idézet, ha legközelebb ilyesmire vetemednétek!
  Csak addig lesz nagy a szátok, míg össze nem futtok egy olyan emberrel, aki komolyan veszi ezt! Mert akkor az Úristen kegyelmezzen nektek!”
 • 61. jánosi 2010. május 01. 17:08
  „No még egyszer :
  A vadászok mesélnek ! Látja, hogy a kutya marcangolja az őzet, szól a kollégának aki ki tudja honnan
  mennyi idő alatt megjön, lelövi a kutyát, az őz elmegy ! Nyom nincs, mese az van !
  Mint írtam nekem harminc éve kuvaszaim vannak, párban, igaz soha nem mennek utcára, őzet hajtani
  meg pláne nem, de : egy hasonló nagytestű kutyát ! ismétlem : kutyát ! tíz másodperc alatt elintézett
  a hím, amikor naivan beugrott a tüzelő szukához.Úgyhogy a vadászok hazudnak, vagy az őz egy
  ŐZRAMBÓ volt ! Nagy a valószínűsége a személye bosszúnak !”
 • 60. defg 2010. május 01. 15:45
  „NEKEM IS VANNAK KUTYÁIM, MINDIG IS VOLTAK, ÉS LESZNEK IS. EGY ALKALOMMAL A TÓMALMI ERDŐBEN, A TÓ FÖLÖTTI KERÉKPÁRÚTON SÉTÁLTAM A KUTYÁMMAL (AKKOR EGY LABRADOROM VOLT), IGAZ, PÓRÁZ NÉLKÜL, DE LÁB MELLETT JÖTT. SZEMBE JÖTT VELEM EGY VADÁSZ, AKI ANNYIRA RÉSZEG VOLT, HOGY MENNI IS ALIG TUDOTT, LEVETTE A VÁLLÁRÓL A PUSKÁJÁT, ÉS ORDENÁRÉ STÍLUSBAN KEZDETT ÜVÖLTENI, HOGY AZONNAL KÖSSEM MEG A KUTYÁMAT, MERT ITT, A LÁBAM MELLETT LÖVI LE.
  ENNYIT A VADÁSZOKRÓL.
  ALKOHOLISTA UNINTELLIGENS BAROM AZ ÖSSZES, ŐKET KELLENE A FEGYVER MÁSIK OLDALÁRA ÁLLÍTANI. SZERINTEM. JA, HA VALAMELYIK KEDVES FŐVADÁSZ ÚRNAK NEM TETSZIK A HOZZÁSZÓLÁSOM, GYERÜNK, BE LEHET BIZONYÍTANI AZ ELLENKEZŐJÉT!
  VÁROM A VÁLASZOTOKAT!”
 • 59. MSR 2010. május 01. 13:11
  „A kutya puszta jelenlétével felébreszti a vadban a félelmet. A vad a génjeiben hordozza a farkastól való irtózást. Főleg az őz a kutya észlelése esetén hanyatt-homlok menekül. Veszélyesek az ilyen kutyák! Többször láttam, hogy a kutyák az oroszlánhoz hasonlóan csendben megközelítik a vadat, majd egymás felé terelik. Szinte minden kutyában él az ősi zsákmányszerzés ösztöne. A régebbi törvényi rendszer szerint ha a kutya elhagyta a lakott település 300 méteres határát, már az elejtése KÖTELEZŐ(!) volt. Mára annyival lett liberálisabb a törvény, hogy a vadat űző kutya elejthető. Az "ártatlan kutyusokat" védő hozzászólóknak meg kéne nézni azt a jelenetet, amikor a védekezésképtelen őzet a kutya marcangolja! Úgy sír, mint a gyerek. A kutyának a vadászterületen semmi keresnivalója nincs! Felbecsülhetetlen károkat képesek okozni a vadállományban. Összehasonlítva a rókával, az csak annyit öl meg, amennyit meg is eszik. A kóbor-kutya addig űzi a vadat, amíg kedve tartja. Magam is ejtettem már el olyan kutyát, ami az éj leple alatt a lakóhelyétől 8 km-re "csavargott" el a nyulak nagy bánatára. A gazda ott meg azt akarta bizonygatni, hogy autóval lett odaszállítva az ártatlan kis kedvence. A fenti cikkben szereplő hivatásos vadászok cselekménye szerintem teljesen jogszerű volt! Nem is kellene az ilyet megjelentetni.
  A többi téveszmére nem is reagálnék, ami itt olvasható.”
 • 58. boritas 2010. április 30. 20:50
  „Idézem a tőrvényt!!! Gazdája látótávolságon kívül és hívására nem reagáló( kóbor )kutyát ill. emberre vadra támadó kutyát a területileg illetékes hivatásos vadász bármikor kilőheti!!!!!!!!!!”
 • 57. figyelő666 2010. április 30. 11:59
  „Nézzék meg a képeket!Kérdem milyen emberek ezek?
  Ez a kutya volt a vérengző őzet szaggató vadállat:http://gallery.site.hu/u/Ikvaparti-Bengo_kennel/gfds.html”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák kitüntetés Dézsy Józsefnek

Dézsy József címzetes egyetemi professzornak az osztrák egészségügyi miniszter a ˝Großes… Tovább olvasom