Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Lelkész vagy pszichológus?

Drámai élethelyzetekkel, stresszel, feszültséggel teli időszakokkal kell számolniuk munkájuk során a rendőröknek. A soproni állomány tagjai sem menthetik fel magukat a terhelések alól.
Lelkészeket is munkába állítana a magyar rendőrség az állomány pszichológiai állapotának javítására – olvashattuk az elmúlt napokban közzétett hírt. Az ötletről még csak hallomásból értesültek a soproni rendőrség munkatársai. A gyakori stresszel és érzelmi túlterheléssel járó foglalkozás képviselőinek mindenesetre segíthetnének a folyamatos lelki tréningek és foglalkozások.

A lelkészekről azonban már eltérnek a vélemények.
– Az intézkedő rendőr egy-egy pattanásig feszült helyzetben nem lehet sem túl agresszív, sem túl alávetett – mondja Egedi Cecília soproni klinikai pszichológus. – Ezért folyamatos önismereti és úgynevezett hatékonysági (asszertivitási) tréninggel megtalálhatják a szükséges középutat. A különféle stresszoldó technikák pedig arra alkalmasak, hogy egy-egy elborzasztó esetet, gyilkosságot, közlekedési balesetet érzelmileg is feldolgozhassanak a rendőri hivatást választók.

Krízishelyzetek előtt

– A munkájuk során gyakorta fellépő túlterhelést ráadásul fokozhatják a magánéleti problémák és konfliktusok is. Ilyenkor valódi krízishelyzet következhet be, ami sürgős megoldást igényel. A személyiség összeomlásának előjelei vannak, a szakember ennek alapján segíthet a bajba jutott rendőrnek – mondja Egedi Cecília.
Dr. Boros Gábor soproni rendőrkapitány elmondta, hogy a pályára lépésnek nagyon szigorúak a feltételei, komoly alkalmassági vizsgálatok előzik meg azt a BM budapesti központi kórházában. Amennyiben pedig a rendőrnek munkája során lelki traumája van, bármikor segítségért fordulhat a megyeszékhelyen tevékenykedő pszichológushoz. Rendszeres tréningen azonban nem vesznek részt az állomány tagjai. Ma már a rendőrképzés része a pszichológiai oktatás is, amit a munkába lépők pályájuk során hasznosíthatnak.

Drámai sorsok

– A drámai élethelyzetek sajnos, munkánk részét képezik – mondja Kovács László rendőr őrnagy, főnyomozó. – Talán a legszörnyűbb visszaemlékezni arra a kisgyerekre, aki tíz évvel ezelőtt karácsonykor égett meg az ágyában. A gyerekek, a fiatalok tragédiái dolgozhatók fel a legnehezebben. Sokszor egy-egy helyszínen egyszerre kell megnyugtatnia a zokogó hozzátartozókat és hívni mentőket, szemlebizottságot, az ügyeletes orvost. Tizenkét éve vagyok a pályán, de akad olyan eset, ami annyira megrázott, hogy napokig nem tudtam aludni miatta. Ilyenkor szaunázással, focival lazítom el magam. Segítséget ad az is, hogy a Benedek Elek pedagógiai főiskolai karon több munkatársammal együtt szociálpedagógus végzettséget szereztem, a pszichológia szigorlati tárgyként szerepelt a tanrendben. Várjuk a lelkészeket, de szerintem inkább a szakember irányításával végzett rendszeres tréningekre, önismereti és stresszoldó gyakorlatokra volna szükségünk mentális életünk rendben tartásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekvita késszúrással

Túl van az életveszélyen M. Cs. óhermesi lakos, akit hétfőn szomszédasszonya, Gy. I. kétszer,… Tovább olvasom