Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Lelakatolt nagycenki kapu

A nagycenki Széchenyi-kastélyban évtizedekig működő szálló jelenleg leláncolt kapuval fogadja az arra sétálókat. Az állami tulajdonban lévő műemlék eddigi bérlői és a szakemberek is úgy látják, az épület túl kicsi a gazdaságos üzemeltetéshez.
A nagycenki kastély.
A Széchenyi-kastélyban az 1980-as évek óta működő szállót több bérlő is üzemeltette egészen mostanáig, a közelmúltban történt bezárásáig. Az állami tulajdonban lévő műemlék épület történelmi vonatkozásai, környezete, hangulata mind alkalmassá tették arra, hogy itt egy sikeres vállalkozás jöjjön létre. A gyakorlat azonban rácáfolt erre, hiszen ahhoz, hogy jövedelmező legyen a szálloda üzemeltetése, az épület jelenlegi kialakítása kicsinek bizonyult.

– Már évekkel ezelőtt a korábbi bérlők is panaszkodtak, hogy nem tudnak még egy busznyi embert sem gond nélkül fogadni, kevés a szoba és kicsi az épület – mondja Arnóth Ádám műemlék-felügyelő. – Többször felmerült egy új szárny hozzáépítése a szállónak helyet adó kastélyszárnyhoz, de ez a felvetés eddig csak terv maradt.
– A nagycenki szállóban összesen 19 szoba és 54 férőhely van. Ha egy buszos csoport – kb. ötven fő – érkezik és rajtuk kívül is van pár vendég, már gondot okoz az elhelyezés.

– A csoportból sem lehet mindenkit mindenkivel társítani – mondja Horváthné Hoszpodár Katalin, a soproni Tourinform-iroda vezetője. Az idegenforgalmi szakember szerint a kifizetődő működtetéshez az épület bővítésére, korszerűsítésére lenne szükség.

– Erre vonatkozóan már több kezdeményezés is volt. Tématervre is szükség lenne ahhoz, hogy fellendüljön a helyi idegenforgalom. A zöld, kerékpáros-turizmus, a helyhez szorosan kötődő lovassport, a Széchenyi István munkásságát interaktív módon bemutató múzeum közös kínálatban kellene hogy megjelenjen. Ez elsősorban a belföldi idegenforgalomra épülne és Sopronnak is jót tenne egy városhoz közeli témapark.

Kapcsolódó cikkek >>

Beszédes Széchenyi-ereklyék (2002-11-21) >>
Megmentik a nagycenki hársfasort. (2002-10-07) >>
Nagycenki hársak megújulás előtt (2002-11-26) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgóárusok a Fertőn

Tönkrement a Fertő-parti Homoki Pékség. A tulajdonos állítólag elmenekült szorító adósságai elől. A… Tovább olvasom