Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Lékelik a Fertő jegét

Léket vágtak a Fertő jegén, hogy a telelő halaknak biztosítsák az oxigén
utánpótlását.
Az előrejelzés szerint a fagyok még két hétig is eltarthatnak. Ebben az esetben a Sopron környéki tavak jege március végéig megmaradhat. Csaknem egy hónapja összefüggő jég borítja a Fertő tavat is. Vasárnap az oxigén pótlására, ami a telelő halállománynak fontos, több helyen lékeltek a Sopron és Vidéke Horgászegyesület tagjai.

– Öt éve bíztak meg a lékvágással – mondja Czirják Viktor horgász. – Azóta ilyen hosszan elhúzódó tél még nem volt. A Kis-Tómalmon tíz léket vágtunk a motoros fűrésszel, a Fertő tavon, a Rákos-patak csatornáján is szükségessé vált ez a feladat, mert szeretnénk elkerülni a halpusztulást, amit az oxigénhiány okoz.

– Érdekes, hogy tíz centimétert meghaladó jégvastagságot legelőször január utolsó napján mértünk a Fertőn – mondja Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. – Mára a fertőrákosi öbölben 19–20 centiméter vastagra hízott a jégtakaró. Bár az utóbbi napok havazása és a nappali felmelegedés hatására vizes, kásás réteg alakult ki a jég felületén, bizonyos, hogy az olvadásra még hetekig várni kell. Egyébként az általunk vizsgált mintavételi helyeken – főleg a nyílt vizű területeken – viszonylag magas oldottoxigén-értékeket mértünk.

– Az egybefüggő jégtakarón gyakori a vadvonulás. Vaddisznó- és rókanyomokat lehet elsősorban látni. Amit pedig eddig még soha nem tapasztaltunk, hódnyomokat fedeztünk fel néhány nappal ezelőtt – fejti ki Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park zoológusa. – Megindult a madárvonulás is, ugrásra kész a természet a tavasz kezdetéhez, de idén már biztosra vehető, hogy az csak késve érkezik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalás halláskészülékekkel?

Akár a 100 millió forintot is elérheti az a hallókészülék-csalási ügy, amelyben nyomoz a megyei rendőr-főkapitányság. Információink szerint egy Sopronban működő vállalkozó jogosulatlanul használta fel a magyar betegek (és nem betegek) taj-számát, illetve személyes adatait. Tovább olvasom