Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Lehangoló Festőköz

A Festőköz lehangoló látványa nem méltó a történelmi belvároshoz. Lepusztulófélben lévő műemlékének, a Rejpál-háznak a megmentése érdekében tárgyalások kezdődnek a tulajdonos megyei önkormányzattal.

Zárt kapu fogad

Sopronban az egykoron szebb napokat látott Rejpál-ház sorsa aggodalmat kelt a lokálpatrióták között. A Festőköz egyemeletes műemléképületének falán hiába a felirat („Gótikus épület, homlokzata és festett famennyezete reneszánsz. Az udvari szárnyak a XVIII. században épültek"), a turistákat zárt kapu fogadja.

Kiállítóhely lehetett volna

A megyei önkormányzat tulajdonában lévő műemléktömb alsó ablakai fatáblákkal befedve, a felső kövekkel bedobálva. A fal melletti ereszcsatornák egyikének fele hiányzik, az égi áldás így a több évszázados falakat emészti.
A tetőzet ereszének egy részén viszont olyan nagy a gaz, mintha dúsan termő gabonaföldek lennének odafönn. Pedig a nyolcvanas években, amikor felújították a Fő téri Storno-házat, a Rejpál-ház adott otthont a nevezetes gyűjteménynek. Később tervezték, hogy a tömb az érmészet önálló és országos kiállítóhelyiségéül szolgáljon, de az utóbbi években már csak raktárként hasznosult. A műemléképület hátsó traktusa környékét a gaz veri fel.

Folytatódik az egyeztetés

– Az önkormányzat a nyáron lépéseket tett, hogy a Rejpál-ház sorsa jobbra forduljon – tájékoztatott Kalmár István alpolgármester. – Walter Dezső polgármester nemrég felvetette dr. Szakács Imrének, a megyei közgyűlés elnökének a Rejpál-ház állapotát.
– Az ezzel kapcsolatos elképzelések egyeztetése augusztus 31-én folytatódik, amikor is Röjtökmuzsajon egy vezetői fórum keretében folytatok megbeszélést a megyei közgyűlés elnökével - mondta el Kalmár Itván.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök olimpiája

Két soproni és egy győri rendőr is ott futott a nevadai hőségben, a rendőrök és tűzoltók minden… Tovább olvasom