Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Legyen zöld vállalatirányítás!

Polgár András a környezettudatos vállalatirányítási rendszerekben kutatott, Velekei Balázs pedig a Sopron környéki hüllő és kétéltűfajokat elemezte.
Jelentős eredmények hangzottak el a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara Tudományos Doktorandusz Konferenciáján

A Nyugat-magyarországi Egyetem, szellemiségét tekintve „zöld Egyetem", karait a környezettudatos gondolkodásmód jellemzi. Ezt a szemléletet népszerűsítik a karokon zajló tudományos tevékenységek, számos területet érintve. Célunk, hogy ezek a –gyakran a régió életét is komolyan érintő- kutatások eljussanak az Egyetem falain kívülre is.
Az Egyetem Erdőmérnöki Kara a TÁMOP 4.2.3- 08/1-2009-001 projekt keretein belül Doktoranduszok Tudományos Konferenciája az Erdőmérnöki Karon címmel tartott rendezvényt a közelmúltban, melyen lehetőséget kaptak doktoranduszaik kutatásaik bemutatására.

A Karon található Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola és a Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola doktoranduszai egész napos, nagy sikerű tudományos konferencián mutatkozhattak be a Kar Erzsébet kerti oktatási tömbjének nagyelőadóiban. A konferencián 45 előadást és 10 kiállított posztert hallhattak és láthattak az érdeklődők biokörnyezettudomány, geokörnyezettudomány, környezetpedagógia és geoinformatika szekciókban.

A tudományos tanácskozás lehetőséget biztosított az Erdőmérnöki Karon működő doktori iskolák PhD hallgatói számára szakmai-tudományos munkájuk, eredményeik bemutatására, egymás kutatási területének megismerésére, további szakmai kapcsolatok kialakítására. A tudományos konferenciát sikeresnek értékelték a szervezők és a résztvevők, akik a műszaki-, informatikai és természettudományi területek iránti társadalmi- és szakmai érdeklődést kívánták felkelteni, és megtartani.

A kutatások megkérdőjelezhetetlen aktualitással és számos új eredménnyel szolgálnak.

Erdőmérnöki Kar Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola doktorandusza, Velekei Balázs legújabb kutatása szakterületén belül mérföldkövet jelent. Kétéltű-és hüllőfajok kutatását végezte a Sopron környékén található élőhelyeken, különös tekintettel a Soproni-hegységre és Szárhalmi-dombságra.

A terület herpetológiai szempontból kevéssé kutatott, ezért a vizsgálat időszerűségéhez kétség sem férhet. Velekei Balázs az eddigi kutatásokhoz számos új adatot tudott hozzátenni, így nem csupán a herpetológiai atlasz elterjedési térképei pontosíthatók, hanem egy olyan - mind faj, mind egyedszámban - rohamosan fogyatkozó állatcsoport magyarországi előfordulásait tudta aktualizálni, amelynek védelmében a tapasztalatok szerint éppen az információhiány okozza a legtöbb problémát.

Polgár András, az Erdőmérnöki Kar Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola doktorandusza olyan témán dolgozik, melytől a sajtó is hangos már jó ideje. Az elmúlt időszakban ugyanis világszerte számtalan kisebb és súlyosabb környezetszennyezési baleset fordult elő. Ezek mutatják a legvilágosabban, milyen következményekkel jár a környezettudatos vállalatirányítás (KVI) hiánya és a nem megfelelő eljárások alkalmazása.

Célja a környezeti hatótényezők feltárása során az azonosítás és értékelés vizsgálata volt, mely környezettudományi alapját képezi a vállalati rendszerek kiépítésének. Polgár András kutatását a hazai és régiónkban működő ISO 14001 szabvány szerinti KIR-t alkalmazó vállalatok és a vezető KIR tanúsító cégek között végezte, kérdőíves módszerrel. A kutatásának jelentősége hazai helyzetfeltáró jellegében rejlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élnek Prájczer Péter londoni reményei

Még június elején Gencsapátiban nyerte meg a BMX-Cross országos bajnokság első két fordulóját… Tovább olvasom