Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Leginkább autóval ingáznak a magyarok

A gépkocsival ingázók kilencven százaléka akkor ülne át vonatra, ha sűrűbben közlekednének a határon átnyúló vonalakon a szerelvények, s a munkába járást a vasútállomásról az autóbuszok is támogatnák – derült ki egy felmérésből. A környezetbarát közlekedés lehetőségeiről tárgyaltak szerdán Sopronban.

Naponta sok ezren utaznak hazánk nyugati térségéből Ausztriába dolgozni autóval vagy éppen közösségi közlekedési eszközzel. Ez utóbbi, a környezetbarát közlekedés további lehetőségeit tekintették át magyar és osztrák szakemberek a Hotel Sopronban.

A határon túlra ingázók túlnyomó többsége gépkocsival utazik. Cél a közösségi közlekedési eszközök nagyobb mértékű igénybevétele.
A határon túlra ingázók túlnyomó többsége gépkocsival utazik. Cél a közösségi közlekedési eszközök nagyobb mértékű igénybevétele.


– Az elmúlt években a kishatártérségben jelentősen nőtt a személygépkocsival utazók száma – mondta a Kisalföld érdeklődésére Virág Álmos, az Ökomobilitás elősegítése az osztrák–magyar határtérségben elnevezésű projekt vezetője.

– Az utóbbi időben több kezdeményezés szolgálta a határon átnyúló közlekedésfejlesztést. Kevésbé foglalkoztak azonban az ingázók közlekedési szokásaival. Célunk ezek befolyásolása, s a környezetbarátabb közlekedési módok ösztönzése. Ennek érdekében felméréseket végeztünk az autósok és a vonaton közlekedők között.

Tapasztalatunk szerint a gépkocsival ingázók kilencven százaléka akkor ülne át vonatra, ha sűrűbben közlekednének a határon átnyúló vonalakon a szerelvények, s a munkába járást a vasútállomásról az autóbuszok is támogatnák.

A projekt keretében olyan cégeket is megkeresünk, ahol vendégmunkásokat foglalkoztatnak, hogy az ő meglátásaik is részévé válhassanak annak az intézkedéscsomagnak, amely a környezetbarátabb közlekedést támogatja.

Virág Álmos
Virág Álmos


Virág Álmos hozzátette: a 2014. év végéig tartó projektben a tapasztalatok alapján ökomobilitási eszköztárt is kidolgoznak, ami lehetővé teszi az eredmények hasznosítását a térség összes munkáltatója számára.

Az ajánlásokat a politikai döntéshozók elé tárják, hogy a munkáltatók ökomobilitást segítő tevékenységét a szabályozási környezet és a pénzügyi támogatások is ösztönözzék.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasházak rezsicsökkentése: ellenzik a havi kimutatást

Miért nem jó, ha a lakóközösségek közös rezsicsökkentését csak az amúgy is kötelező éves beszámolóban szerepeltetnénk? Tovább olvasom