Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Legendák nyomában: kocsmák válság idején

Itt a vég kezdete, a világgazdasági válság begyűrűzött a soproni italboltokba is. Arra voltunk kíváncsiak, igaz-e, hogy válság idején többen mennek "vigasztalódás céljából" inni. A végeredmény kiábrándító: mindenhol visszaesett a forgalom. A vendégkör azonban bizakodó – kisalfold.hu Kocsmai Szocioriport.

"Ha nincs munka, azonnal megtelnek a kocsmák" – hallja az ember itt-ott. Gondoltuk, ez – ha valamikor, hát most, a válság idején különösen aktuális kérdés. Felkerekedett a kisalfold.hu stábja, hogy személyesen győződjön meg arról, többen látogatják-e gondűzés céljából a soproni italméréseket.

– Nagyságrendekkel esett vissza a forgalom, nagyon kevés már a vendég – feleli érdeklődésünkre a Magyar utcai Ikva Presszóban, ahol körutunkat kezdtük. Csütörtökön délelőtt itt három vendéget találtunk – három külön asztalnál. A Presszóban csend honol, csak érkezésünk kavarja fel az állóvizet. Egy kedves tekintetű bácsihoz telepedünk le, aki úgy tűnik, már időtlen idők óta ül egy hosszúlépés társaságában. – Nyugdíjas vagyok, nincs hitelem, engem már nem érint a válság – tudjuk meg Istvántól (62). – Harminc éve járok ide, ezután is ide fogok jönni. Egyedül szoktam érkezni, de itt általában szóba elegyedek másokkal is. Épp tegnap hallottam egy vendégtől hogy megszűnt a munkája. Egyik napról a másikra hipp-hopp elbocsátották. Sajnos nemcsak itt, máshol is mesélnek hasonlókat az emberek...

Kocsmaképek válság idején. Galéria!

A közelben, alig pár száz méterre, a Gyopár nevű műintézményben folytatjuk felmérésünket. – Lányomnak és sok munkatársának megszűnt a munkája. Nem öt-tíz, de legalább ötven embert bocsátottak el, a cég lehúzta a rolót. Én öt éve nyugdíjba mentem, azóta járok ide kisebb-nagyobb rendszerességgel. Itt folyton beszédtéma a munkanálküliség. Sokan – főként az alkalmi munkákból élők – panaszkodnak arra, hogy a főnök nem tart igényt a munkájukra. A napi megszokott fix pénz eltűnésével pedig a napi három fröccs egyre, vagy nullára redukálódik – összegzi keserű tapasztalatait a kisalfold.hu-nak Gábor (65), a Gyopár törzsvendége. Én néha lejövök és a nyugdíjamból iszom egy-egy sört. Előtte is ennyit ittam, most is ennyit. Szóval én a szerencsések közé tartozom.

A riport után a pultnál is érdeklődünk. A kiszolgáló lány, bár szűkszavúan, de elmondja, kicsit érzik a válság szelét. A törzsvendégek ugyanúgy bejárnak, de a fogyasztás lényegesen kevesebb lett...
– Mi is hadd nyilatkozzunk – vág egymás szavába két fiatalabb vendég. Gyorsan be is mutatkoznak, István (43) és Ottó (37) örömmel fogadnak bennünket az asztaluknál. Ahhoz is ragaszkodnak, hogy meghívhassanak "egy körre". A visszautasítást nem szeretik, ezért egy szódavízben egyezünk meg. – Én Budapestről jöttem Sopronba a jobb élet reményében. Villanyszerelő vagyok, de munkámban nem tudtam elhelyezkedni, ezért most heti három napot egy szőlőben dolgozom segédmunkásként. Ottó kapuváron dolgozott egy üzemben, onnan eljött, de itt ő sem boldogul könnyen... A szőlőben esőben, hóban, mindig dolgozunk, de örülünk annak, hogy van munkánk – mondja István.

Felmérésünket a buszvégállomásnál lévő Pléhbárban fejezzük be. Itt megtudjuk, a "talponálló" vendégeinek közel húsz százalékát veszítette el. – Az építőiparban dolgozók kevesebben vannak, akik korábban munka előtt legurítottak egy-két italt, azok kevesebbet isznak, vagy be se jönnek – vélekedik a pultos. – Sok törzsvendég beszél erről, mindenki fél az elbocsátástól. A múltkor, amikor a GySEV-től kültdek el többeket, az is hetekig téma volt, mert a törzsvendégek közül néhányan ott dolgoztak.

A 62 éves pinnyei Frigyes bácsi a teraszon, egy sör mellett borong a régi szép időkről. Manapság hetvenötezres nyugdíjából ötvenet egyből felad lakástörlesztésre. Szülei még élnek, felesége nincs, így egy háztartásban hármuk nyugdíjából kijönnek valahogy. – Korábban sem volt éppen rózsás a helyzet, de hogy ilyen nehéz lesz, azt nem gondoltuk volna...

Ön mit gondol a kocsmai válsághelyzetről? Van összefüggés az ivás és a válság között? Ön azóta többet kocsmázik? Vagy éppen most szokott le az italbolt-látogatásról? Írja meg véleményét!

Olvasóink írták

 • 15. SPAN 2009. március 14. 06:55
  „Sajnálom azokat az embereket akik értelmi szintje és IQ ja=0.
  Igen is voltak és lesznek kocsmák és azoknak akik megszomjúznak kell is.
  Az újságirónak igaza van mert tényleg eltűntek a kocsmák vendégei.
  Hol van már az amikor a templomból kijövet a férfi nép beugrott ebéd elött 1-1 fröccsre vagy sörre.
  Egyébként meg aki azt mondja hogy pazarló élet az téved.
  Mert amíg a 62 éves bácsi megissza a kisfröccsét addig az az illető aki undorral beszél róla megy 3 kört a városban parkolót keresve és ereszti ki a pénzét a csövön.
  Mert lusta gyalogolni 2km. ami számára egészséges lenne.
  Visszatérve a témához az italbolt kereskedelem és családok élnek meg belölle.
  Nem beszélve arról hogy ezen kocsmák nagyrésze régi eredetü és ugyan úgy beszélnek róla más tájakon mint a tűztoronyról.”
 • 14. pityesz 2009. március 14. 06:29
  „Hát nem értem.Mért nem isznak otthon a bárpulton,Wiszkit-votkát,Tokajit, vagy mennek inkább az opera bálba.Ahol őt perc alatt meg ihatnák az egész éves jövedelmüket.”
 • 13. ASHER 2009. március 14. 01:42
  „oooohhhhhhhhhhh!!
  hat azok a regi jo fustos IGAZI kis kocsmak nincsenek sehol!!!
  meg emlekszem olyanra ahol foldpadlo volt par romos asztallal!!a neve volt a legszenzaciosabb: gyongyvirag
  bufe es falatozo!!!be kellett huggyozni tole!!!”
 • 12. JÓZSINÉNI 2009. március 13. 20:00
  „Én az összes kocsmát bezáratnám.A nyomorultak járnak ide.Nincs más társaságuk,itt legalább valaki szól hozzájuk.A játékgépezést meg kifejezetten betiltanám.De ez mégcsak a kissebbik baj,a pacsolt,tablettával feljavított mérget itatnak velük.Pár év odajárás után kezdenek egymásra hasonlítani a kuncsaftok.Szánalmasak!”
 • 11. RickCartman 2009. március 13. 13:12
  „MTT, igazad van, de ez már inkább egy letünt világ, inkább a falusi kiskocsmák világa, ahol a közélet zajlott, ahol mindent el lehetett intézni, szivességet kérni, adni, információt cserélni, tényleg semmi köze az alkoholizmushoz.(Az igazán beteg, alkoholfüggő ember amúgy sosem a kocsmában található meg.Ők azok, akik kifelé "jógyerekek", viritanak,köpködnek a "kocsmatöltelékekre", otthon meg ipari mennyiségű töményt vedelnek, és csak a négy fal között agresszivak,asszonnyal, gyerekkel, de ott aztán brutálisan).
  Sajnos ezek az igazán hangulatos kiskocsmák, kisvendéglők tényleg tönkrementek, ismerősőm szerint(tulajdonos), nagyon sarkos vélemény, bocsánat:amikor az első oda nem való vendéget beengedi valaki, azzal vége, az hozzá magával a pereputtyot, aprócsaládot, haverokat, szomjas bodzagyűjtő kollégákat, és alig csinálnak valami forgalmat, balhét annál inkább, rongálást, hangoskodást, tartozást, fenyegetőzést, valamint elriasztják a "hagyományos", jobb érzésű vendégeket..pár hét alatt lehet lehúzni a rolót.”
 • 10. Imcsi 2009. március 13. 13:12
  „Megint beindult az általánosítás!
  Én 5. MTT-vel értek egyet!”
 • 9. miracle 2009. március 13. 12:40
  „Színvonalas egy időtöltés cigifüstben, hangoskodók közepette ücsörögni ott egész nap, vedelve a pancsolt bort, söröket, rövidet.
  És ezért még fizetnek is. Meg panaszkodnak.”
 • 8. gagarin 2009. március 13. 12:31
  „Cigi,ital napi 1000! Mobiltelefon Magyarországon 11millió darab! Aztán a panasz megárad ezekből az emberekből! Lásd kissebség mikor nyilatkozik putrin digi antenna,mobil,cigi a szájba! Lenne minn spórolni!”
 • 7. hajjaj 2009. március 13. 11:48
  „Nehogy már az legyen a baj, ha a kocsmában kevesebben vannak!
  Így is elég nagy baj, hogy cigire és piára a legszegényebbnek is jut! Csak számoljatok utána, mennyi lóvé egy hónapban a cigi! Abból tán még kajára is futná a gyereknek.
  Mert a cigi minden panaszkodó kezében ott van!!!!!”
 • 6. TancsKaszabell 2009. március 13. 09:30
  „Hát emlékeim szerint nem igen mennek tönkre a kocsmárosok.
  Két ilyen intézmény van a látókörömben.A vendégek száma bizony csökkent.
  Továbbra sem az alkalmanként egy két sört megivókkal lesznek a gondok.”
 • 5. MTT 2009. március 13. 09:17
  „A kocsmai vendégek nem mindegyike alkoholista. Van aki magányosan él, van aki nyugdíjas, van aki csupán beszélgetni akar és van aki csak egy reggeli kávéra ugrik be. Idővel kialakul egy törzsvendég gárda, aki rendszeresen találkoznak, együtt, egy sör mellett képesek órákig beszélgetni. Az elmagányosodás ellen a legkitűnőbb szer lehet a kocsma. Akik már megszokták egymást, azok hiányoznak is egymásnak. Gondoljunk csak bele, ha az egyikükkel valami történik, - legalább van akinek feltűnik a hiánya. Azt hiszem, a mai rohanó világban ez többet jelent mindennél. És én most a közösségről beszéltem. Az alkoholizmus egészen más.”
 • 4. Primax 2009. március 13. 08:28
  „Aki "rá van kattanva" a szeszre, az ezután is megissza majd, csak inkább megveszi - kb. féláron - a boltban.
  Reggelente látom a közeli kisboltban, hogy milyen remekül fogynak a "Rakéták".
  Van, aki 15-20-at is vesz...”
 • 3. Telepathia 2009. március 13. 07:05
  „A gyógygödör a város fő terén üres, a felszolgáló pénzügyi és megélhetési váltságról nyilatkozik. Mondja olcsobbá kell tennia z ital és az étel árát, hogy rájzuk nyissák az emberek az ajtót.”
 • 2. Accentos 2009. március 13. 06:08
  „válság ide vagy oda,az alkoholbogarak mindig keritenek piáravalót...ha sok pénzem lenne,kocsmát nyitnék,azok mindig megélnek.”
 • 1. metermester 2009. március 13. 05:26
  „Igen van összefüggés. csak Én másképp látom. Sopron valahol egy kocsma.
  Régebben bejött 4-5 brigád /kömives, vízvezetékszerelő, villanyszerelő, stb./
  Reggel: cola, kávék,1 sör. délben: ásványvíz, kávé. este: pár üveg sör.
  Ezek most eltüntek. Sorolhatnám még a többi szakmát is. Valyon mi lett velük?...ennyi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kránitz László: A munkaügyi miniszter a fórum vendége

Sopron - Hogy a soproniak közül minél többen megismerjék a válság részleteit, első kézből… Tovább olvasom