Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Lefoglalják a tenyésztő kutyáit

Állatkínzással gyanúsítják a szőlőhegyi kutyatelep tulajdonosát. A tenyésztő állatainak lefoglalásával elkezdődött a hatósági eljárás.

Az állatkínzás miatt február 17-én feljelentett Őrsi Andrásnak – a Balf melletti szőlőhegyi kutyatelep és a soproni Új utca két üresen álló házában tartott, mintegy ötven kutyából álló állomány tulajdonosának – két órán át zajlott első rendőrségi kihallgatása.

A Kisalföld információi szerint a gyanúsított elismerte, hogy az úgynevezett ridegtartás miatt rossz körülmények között voltak az ebek, ám az állatkínzást tagadta.

Walter Dezső soproni polgármester – aki szerint azonnal a végére kell járni a kedélyeket borzoló balfi kutyaügynek – egyeztető megbeszélést hívott össze tegnap a hatóságok képviselőivel. Farkas Gábor rendőrkapitány elmondta: a szakértői vélemények alapján összeállított ügyészségi állásfoglalás szerint megállapítható az állatkínzás vétsége, a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

Kapcsolódó anyagok >>

Százhatvanhét kutya láncra verve (2005-01-13) >>
Ebtetemek a hűtőládában (2006-02-22) >>
Az ebtelep bezárásáért tüntettek (2006-03-02) >>
Egy hónap haladékot kaphat a tenyésztő (2006-02-22) >>
Hatósági szemle a kutyatelepen (2006-02-28) >>


Dr. Riba Katalin, a megyei főügyészség sajtószóvivője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az ügyészség ezen túlmenően utasította a Soproni Rendőrkapitányságot az állatok helyszínen történő lefoglalására. Erre azért van szükség, mert amennyiben a bíróság a gyanúsítottat bűnösnek találja állatkínzás vétségében, akkor a kutyákat elkobozzák.

Ma mennek a szőlőhegyre

A rendőrség tegnap délután elkezdte az Új utcában elhelyezett állatok bűnjelként való lefoglalását. Ma a reggeli órákban már a Sopron és Balf közötti szőlőhegyen lát munkához a rendőrökből, hatósági állatorvosokból és gyepmesterből álló bizottság.

– Egyelőre helybenhagyásos lefoglalásról van szó – nyilatkozta dr. Reinhoffer Csaba alezredes, a bűnügyi osztály vezetője. – Mindenekelőtt a kutyák azonosítását kell megoldanunk. Állatorvosok segítségével minden kutyát mikrocsippel látunk el, az állatokat le is fotózzuk és jegyzőkönyvet veszünk fel.

Lépett a városháza is

Walter Dezső szerint a kutyák életfeltételeinek javításához kevés csupán a helyi erők mozgósítása. Ezért a soproni városvezetés – megköszönve az állatok sorsának jobbításáért küzdők felszólalásait – ezúton is kéri az állatvédő szervezetek, magánemberek segítségét. A felajánlásokat a Soproni Kerületi Főállatorvosi Hivatal hívószámán, a 99/311-375-ön lehet megtenni munkaidőben.

– Technikai okok miatt egyelőre a telepen próbálunk meg jobb sorsot biztosítani a kutyáknak, várjuk a támogatók aktív közreműködését – fogalmazott dr. Kertész Zoltán soproni főállatorvos, aki kifejtette: szükség lenne etető-itató tálakra, kutyaeledelre, kutyaházakra és raklapokra, hogy dobogók készülhessenek a kutyaházak alá; továbbá a telep körbekerítésének a munkájában is várják az önkénteseket. Amíg nem zajlik le a tenyészet valamennyi kutyájának egyedi, pontos azonosítása, a kutyák állapotfelmérése és jegyzőkönyvezése, addig a helyszínen kell tartani az állatokat. – Egy bécsi székhelyű nemzetközi alapítvány máris tevőleges segítséget ajánlott fel az állatok gondozására – tette hozzá a soproni főállatorvos.

Elégedett a fejleményekkel

– Példaértékűnek tartom a soproni ügyészség és a rendőrség hozzáállását, hogy megvalósultnak látták az állatkínzás tényét, s a telep tulajdonosát immár gyanúsítottként hallgatták ki – mondta megkeresésünkre az állatkínzásért feljelentést tevő Harcsás Márta, A kutya című lap főszerkesztője. – A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség elnökével koordinálva és a rendőrséggel együttműködve már kialakítottuk azt az országos állatvédő hálózatot, ahol – mihelyt jogilag erre lehetőség adódik – hivatalosan is elhelyezhetjük az állatokat. Addig a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete, az újabb fejleményekre reagálva, futárral küldött kétszáz darab csipet és féregtelenítőt Sopronba, hogy ezzel segítse a bűnjelként lefoglalt kutyák egyedi megjelölését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetést

Walter Dezső napirend előtti felszólalásával kezdődött a csütörtöki közgyűlés a soproni városházán. A polgármester a balfi kutyaügyre reflektált. A Lövér-rendeletet, valamint a Győri Kapu szabályozási tervét levették a napirendről, mivel nem érkezett meg a megyei területi főépítész véleménye. A szociális szolgáltatástervezési koncepciót szintén nem tárgyalták, átdolgozásra visszaküldték. Tovább olvasom