Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Leégett a háztető, kiköltöztették a lakókat

Sopron - Kigyulladt egy sopronbánfalvi ház tetőszerkezete, miután az egyik gerenda felizzott a kémény hőjétől. A ház lakhatatlanná vált, az ott élőknek ki kellett költözniük.

Három sopronbánfalvi lakás felett nincs tető szombat reggel óta, amikor tűz ütött ki az épületben. A Karmelita templom melletti lakóház tetejében csaptak fel a lángok, és szinte az egész tetőszerkezet átizzott.

Három sopronbánfalvi lakás felett nincs tető szombat reggel óta, amikor tűz ütött ki az épületben. Fotó: Magasi
Három sopronbánfalvi lakás felett nincs tető szombat reggel óta, amikor tűz ütött ki az épületben. Fotó: Magasi


– A szomszédom keltett kora reggel, hogy meneküljünk gyorsan, ég a ház – emlékezik vissza a történtekre Hamzók Mihályné (77) az egyik emeleti lakás tulajdonosa. – Először azt hittem bolondozik, mert semmi tűzre utaló jelet nem láttam. De mikor kinéztem már gomolygott a füst. Akkor már tudtam, valóban nagy a baj.

A megsérült tetőt le kell bontani. Fotó: Magasi
A megsérült tetőt le kell bontani. Fotó: Magasi


Mikó-Németh Zita főhadnagy, tűzmegelőzési osztályvezető elmondta, a tüzet feltehetően az okozta, hogy az egyik tetőgerenda túl közel volt a kéményhez. A lakók pénteken este begyújtottak, és a kémény hőjétől felizzott a gerenda. Az izzás átterjedt a stukatúros tetőszerkezetre, és félő volt, hogy elkerülhetetlenné válik a tető beomlása.

A házban összesen hat lakás található, az emeleten élőknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Egy 87 éves asszonynak és egy fiatalabb férfinak sikerült átmeneti lakást találni – egyiküknek önkormányzati bérleménye helyett a város biztosít lakóhelyet. – A lányomnál talán meg tudom húzni magam, amíg nem oldódik meg a probléma, de bízom az önkormányzat segítségében – tette hozzá Hamzók Mihályné.

Olvasóink írták

 • 10. 1Érintett 2008. május 01. 22:24
  „Köszönet "soproni lakos"-nak a válaszokért...kb erröl beszéltem az irásaimban...a beleugatás megy ...de a válaszok a tények elmaradnak.”
 • 9. Andersen 2008. április 29. 21:47
  „Hm..soproni lakos "közel a tűzhöz", ez nyilvánvaló.
  1Érintett, jómagam sajnos segíteni nem tudok. De abban hiszek, hogyha az ilyen esetekre ráirányul a figyelem (akár éppen az Ön hozzászólása miatt), akkor máris megtörtént a segítség. Köszönet érte!”
 • 8. 1Érintett 2008. április 29. 16:52
  „...Tudomásul vettem...az irását ovasva annyit tévedtem hogy a másik idös néni is magántulajdonos volt..nahoppá gratulálok a tényfeltáráshoz Önnek..Gondolom elképesztöen tájékozozodott az ügyben akkor biztosan arra is tudja a választ ki épitette a hibás kéményt...és ki vagy kik a felelösök a tüzért...Örülök hogy az emlitett idös hölgynek a családja tudott gondoskodni az elhelyezéséröl..de a cikkben szereplö néninek a családja nem tudott..Emlitette hogy neki is komfortos lakást adott az önkormányzat ez igy igaz..azóta igy alakult a dolog csak ne felejtsük el megemliteni hogy szinte könyörögni kellett érte ..másrészt meghatározott idöre kapta..és nem ingyen..A meghatározott idö itt 1-2 hóapot takar..és mivel magántulajdonos ezért kötelezték a helyreállitásra ..a nevetséges nyugdijából kéne ezt megoldania miközben fizeti az önkormányzat által kapott bérleményt..Még valami mint emlitette a fiatalembernek valóban elakarták helyezni már sokkal régebben máshová csak nem ment...hogy miért?mert nem akart..ott tökéletesen elvolt a hajléktalan cimboráival részegen...Gondolom Önnek arról is van tudomása hogy az emlitett fiatalember lopott fenyövel tüzelt évek óta. és az abból származó gyanta rakodott le az illegálisan felépitett kményen amiröl még mindig senki sem tud hogy került oda..Kérem ne értsen félre örülök hogy reagált az irásra..és elismerem vannak dolgok amikben tévedtem ..de a lényeg nem változott...Szeretném megkérni mivel Ön ugylátom sokkal de sokkal tájékozottabb ossza meg velem az irásomban emlitett kérdésekre a válszait..érdeklödéssel várom..”
 • 7. soproni lakos 2008. április 29. 08:01
  „Csak tájékoztatni szeretném azokat a "sokat tudókat", hogy mielőtt írnak valami "igazat", tájékozódjanak. A házban élő két idős néni magántulajdonos, a férfi önkormányzati bérlő, akinek már januárban biztosított az önkormányzat másik lakást, csak nem akart elköltözni. A többi önkormányzati bérlőt már régen elhelyezte az önkormányzat ebből az épületből. Azt az idős nénit, akinek a rokona az önkormányzatnál dolgozik, nem az önkormányzat helyezte el, hanem megoldotta a családja. A másik idős hölgynek egy komfortos lakást biztosított az önkormányzat. Ebből az következik, hogy nem mindig annak van igaza, aki nagyobbat, fröcsögősebbet, és hangosabban kiabál. Javaslom, hogy mielőtt bárki kifejti véleményét, előtte szíveskedjen tájékozódni. Bármilyen ügyről legyen szó.”
 • 6. kjf 2008. április 28. 13:57
  „a”
 • 5. 1Érintett 2008. április 28. 12:45
  „Sajnos ez van ez ..igy mennek a dolgok manapság...valószinüleg ezzel a dolog el is van intézve...Igy élünk ma magyarországon.”
 • 4. Barokk 2008. április 28. 12:41
  „1Érintett

  Elég durva amit leírtál és hajlok rá, hogy higgyek Neked!

  Sajnálom a nénit!”
 • 3. 1Érintett 2008. április 27. 21:35
  „következöt füzném hozzá abban a reményben hogy van ki olvassa..abban már nem bizom hogy bárkit is mélyebben érdekel...Az összes lakót ismerem az érintett "ház"-ból...a történet lényege a következö:adott két idös asszony...az egyiknek magántulajdona volt a lakás a másiknak önkormányzati tulajdonu..és adott egy alkoholista tüdöbeteg "fiatalember" akinél a tüz keletkezett...A megállapitás szerint hibásan volt a kémény felépitve miröl sem a lakóknak sem az önkormányzatnak nincs tudomása ki mikor és hogyan épitette..feltételezem a közös képviselö csináltatta meg feketén igy engedélyezve,vizsgálva nem lett..a baj megtörtént...következmények?...az egyik idös néninek találtak átmeneti lakást amit z önkormányzat biztosit..(itt jön képbe hogy az érintett hölgy rokona az önkormányzaton dolgozik)..az alkoholista tüdöbetegnek találtak másik önkormányzati lakást....a harmadik idös néni aki a cikkben is szerepelt meg mehet az utcára mivel magántulajdonu volt a lakás...az önkormányzat nem méltányolja hogy a néninek ez volt mindene ...ott volt az élete...egyebe sincs már..a család szegény és kicsi..egyenlöre megoldhatatlan a probléma...kérdés kik a felelösök mikor lesznek felelösségre vonva ,ha lesznek,mire való z önkormányzat ha nem arra hogy olyan idös állapolgárokat segitsen akiknek más nem tud..akikkel önhibájukon kivül történik tragédia..akik egy életet leéltek becsületben tisztességben..Ezzel szemben annak az alkoholistának akinél a tüz felcsapott és aki az egész esemény alatt mattrészeg volt jószokása szerint pár órán belül gondoskodtak a lakhatóságáról..ahol tovább ihat és okozhat problémát az ottani szomszédok örömére..Az egész ügynek akad még egy pikantériája ..egy "magánszemély" nevezzük vállalkozónak bizonyos ideje fejébe vette hogy megveszi az egész házat felujitja és valamilyen vállalkozást indit ott pontos ismereteim nincsenek a végleges céljairól...Óvatosan fogalmazva javaslom vizsgálják meg a hatóságok a szándékos gyujtogatás lehetöségét,hiszen hallottunk már ilyet...Nagy üzlet romos leégett ingatlant fillérekért megvásárolni.Dehát hova is gondolok...ugyan manapság kit érdekel kiek milye égett le kinek ment tönkre az élete...ki a felelös...ez kisemberekröl szól..kis pénzekröl...De a baj nagy..csakhát ugye kinek...aki teheti mossa a kezeit ..a felelösséget háritják...Nagyon szépen jellemzi ez az eset a hozzáállást...és a rendszert...Végül...még annyit tennék hozzá hála istennek senki sem sérült meg..még az alkoholista sem...Talán mert közel van a templom....köszönöm hogy elolvastad...”
 • 2. Didi 2008. április 27. 08:20
  „Az ujságíro nagyot tévedett, mikor azt írta, hogy leégett a lakoház!
  Azokat, a legjobb joindulattal sem lehet háznak nevezni. Szomoru, hogy ebben a században ilyen körülmények között laknak emberek.
  A város képviselőit oda költöztetném! Van jo levegö, és madárfüttyre ebredhetnének.”
 • 1. bánfalvi 2008. április 26. 22:41
  „az önkormányzat javította idáig is a házat,az ő tudatlan szakembereiknek köszönhető,hogy ez történt.Egyébként is ott egyik lakás se lakható,még a csövesek se mennek be pedig van olyan amelyikből má régen kiköltöztek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újkéren nem folytatják az alapítvánnyal

Újkér - Az újkéri képviselő-testület döntése értelmében a település felbontja a Vocational Academy… Tovább olvasom