Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Leállították a termelést

Teljes a tanácstalanság a Sofa dolgozóinak körében. Ma még senki sem tudja, mi lesz velük ezután.
Teljes a tanácstalanság a Sofa dolgozóinak körében. Ma még senki sem tudja, mi lesz velük. Hétfőn gyakorlatilag legyártották az utolsó rendelést is, amelyet még április közepén vettek fel.

Reményt vesztett emberek hagyták el tegnap a Terv utcai Sofát. Volt, aki már a reggeli órákban hazament, a délelőtti műszak végét csak azok várták meg, akiknek még akadt valami tennivalójuk.
Huszonöt éve dolgozik a gyárban, műszaki területen Kokas Andor. Ötvenegy éves.

– Már az elmúlt év októberében érezhető volt, hogy közeleg a baj.
– Évekig nem volt semmi probléma, szépen fejlődtünk, de egyre több lett a konkurencia, itt Sopronban is 4–5 ablakgyártó cég van – folytatta Kokas Andor. – A mi termékeink drágábbak, igaz, a minőséggel arányosan. Sok pályázatot úgy nyertünk meg, hogy áron alul adtuk el a terméket. Januárban tartottak egy munkásgyűlést és ígérték: rendbe teszik a gyár szénáját, akár úgy is, hogy külföldi befektetőt keresnek. Nem sikerült. Már a márciusi fizetést is három részletben kaptuk meg.
„ Az emberek kilátástalannak érzik a helyzetüket, hiszen tízezer
forintból nem lehet megélni három hónapon át. Hivatalosan semmit sem mondtak."

– A Kisalföldből értesültünk, hogy nagy valószínűséggel felszámolási eljárás kezdődik. Én azért reménykedek, hogy folytatódik a termelés, mert naponta jönnek a telefonok és keresik termékeinket. Utoljára április közepén vettünk fel rendelést. Nem tehetünk mást, várjuk a sorsunkat – mondta Kokas Andor.

Koloszár Iván 1969 óta – egy év megszakítással – dolgozik az ajtókat, ablakokat, erkélyajtókat készítő, 53 éves múltra visszatekintő gyárban.
– Korábban tmk-s voltam, most portás vagyok – mondja rezignáltan. – Nyolc hónapom van a nyugdíjig. Nem tudom, hogy mi lesz velem, mert nem mondtak semmit. A dolgozók is bizonytalanok. Sokan már be se jöttek dolgozni, igaz, nincs is munka.

– Semmit sem mondtak nekünk, el se köszöntek tőlünk – veszi át a szót az egyik – neve elhallgatását kérő – dolgozó, aki csak úgy visszanézett a gyárba, hátha hall valami újdonságot. – Egyelőre még nem tudjuk, mit tehetünk érdekeink érvényesítése érdekében. Egyelőre dolgozni se kell és fel se mondtak. Az elmúlt három hónapra tízezer forintot kaptunk a múlt héten. Tervezzük, hogy a jövő héten összehívjuk a melósokat, hogy megbeszéljük a teendőket. Addigra talán többet tudunk, mert úgy hallottam, ezen a héten már megérkezik a felszámoló.

Hogy valóban így lesz-e, azt szerettük volna megtudni Szelci Lászlótól, az rt. igazgatóságának elnökétől, a cég egyik tulajdonosától, de nem értük utol, titkárságán azt közölték, vidéken van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A holokausztra emlékeztek

Megemlékezést tartottak vasárnap a soproni izraelita temetőben a holokauszt áldozatainak emlékére. Tovább olvasom