Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Leállították a fakivágást

Helyi védettség alá helyezik a nagycenki Gyár utca végén található, 150 éves facsoportot.
A nagycenki Gyár utca végén található, másfél évszázados fák alkotta parkba favágók érkeztek a múlt hét végén. Az ott élők ébersége akadályozta meg a jóvátehetetlen munkálatokat. A facsoport helyi védettség alá vétele folyamatban van.

Az egykori cukorgyárral szemben lévő parkot több mint százötven éve telepítették. A Békavárként emlegetett területen álló öreg fák között van hárs, platán, vadgesztenye, japán akác. A régi időkben tartottak itt majálisokat, az ott élők visszaemlékezése szerint volt teniszpálya, uszoda, és a falubeli gyerekek is szívesen jártak ide játszani. A név az egykori Téglás-tó hangos lakóinak, a békáknak a nevét őrzi.

Volt, ami elpusztult

A múlt hét végén favágók érkeztek a Békavárba és dolgozni kezdtek. Vastag törzsű fák dőltek ki, köztük például egy japán akác. Ezen fajból ilyen korú csak kevés helyen található. Az ott élők éberségének és határozott fellépésének köszönhetően sikerült leállítani a munkát és így megakadályozni további koros fák pusztulását.

– Szombaton reggel sokan összegyűltünk, hogy ha kell, testünkkel védjük meg a fákat – meséli a közelben lakó Markó Antal. – Mint megtudtuk, az önkormányzati tulajdonban lévő területet egy soproni vállalkozó vette meg és lakóparkot akar ott építeni.

A békaváriak értesítették a természetvédőket és a polgármester asszony is a helyszínre érkezett. Markó Antal elmondta, a park fontos az ott élőknek. Pótolhatatlan természeti értékről van szó, a gyerekeik ott játszanak és az öreg fák szebbé teszik a Gyár utca azon szakaszát.

A park marad

– A terület rehabilitációs terveit már augusztusban elkészítettük, de a pályázatot, amelyen pénzt szerezhettünk volna a beteg fák kivágásához és a park rendbetételéhez, időközben leállították – mondja Udvardi Imréné polgármester. – Az önkormányzat valóban értékesített ott földterületet, de a földhivatali nyilvántartásban a fákkal borított rész, azaz a park nem szerepelt. A tegnapi rendkívüli testületi ülésen döntés született arról, hogy a parkot visszavonjuk önkormányzati tulajdonba és a fák helyi védettség alá kerülésének jogi feltételeit tisztázzuk. Addig is a fakivágási munkálatokat leállíttattuk – mondta a polgármester asszony.

Védettség azonnal

Van rá lehetőség, hogy az adott területet képviselő- testületi határozattal azonnali hatállyal ideiglenes helyi védetté tegyék. Ezt a végleges védetté nyilvánításnak meghatározott időn belül követnie kell. Az ideiglenes helyi védetté nyilvánítást kérelmező levelet természeti érték rombolására hivatkozva az ügy támogatói több mint negyven nagycenki lakos aláírásával tegnap reggel benyújtották a polgármesteri hivatalba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még tart a gombaszezon

Még tart a gombaszezon. A csapadékos nyarat szárazság követte, ami nem kedvez a gombáknak. Tovább olvasom