Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Leader: alulról építkező vidékfejlesztés

Vidékfejlesztés - Az Alpokalja–Ikva mente Akciócsoport csaknem százkilencven alapító taggal alakult meg a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszállóban.
A Leader Program az európai uniós forrásokat olyan vidékfejlesztési kezdeményezések számára teszi hozzáférhetővé, amelyek a kistérségeken belül egymással összefogva, közösen kitűzött célokért munkálkodnak. A szervezők várakozásait felülmúlva csaknem kétszázan jelentek meg hétfőn délután a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszállóban a Leader Program helyi akciócsoportjának alakuló ülésén. A program önkormányzatok, kisvállalkozások, civil szervezetek összefogására épül, célja az alulról építkezés, a közös célok közös megvalósítása helyi tervezés, döntés, megvalósítás útján.

– A lényeg a közös cél és a közös út – hangsúlyozta Páliné Keller Csilla, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. munkatársa. – Óriási aktivitást jelent, hogy a sopron–fertődi kistérségben lévő harminckilenc település mindegyike képviseltette magát az alakuló ülésen, melyen megválasztották az akciócsoport elnökségét, illetve egy huszonhárom tagú szakmai előkészítő bizottságot.

– Furcsán hangzik, de lehet, hogy a támogatásnál is fontosabb a célok elérése érdekében az, hogy a program által az egymás közelében élők elkezdenek egymással beszélni, és rájönnek, ha összefognak, sok minden sikerülhet – mondta Riegler Zsolt, a helyi vidékfejlesztési iroda vezetője.

A kistérség sok vállalkozását, szervezetét megmozgatta a helyi akciócsoport létrehozása. – A programhoz való csatlakozás reményeink szerint nemcsak pályázati lehetőséget teremt, hanem alkalmat ad a térségi együttműködésre, a kisvállalkozások és a civil szféra közti partnerség megteremtésére. Ez a partnerség a feltétele a vidék fejlődésének – véli Bugledich Attila, a szakmai előkészítő bizottság tagja.

A közös munkához a kistérség minden településéről csatlakozhatnak az ott székhellyel rendelkező vállalkozások, civil szervezetek. Az akciócsoport elnöke Gaál István, Ágfalva polgármestere, alelnökei Horváth Tibor fertőszentmiklósi és Galavics Jenő lövői polgármesterek lettek. Gaál István hangsúlyozta, összefogással a kevésből is sok lesz.
– Dobja be a közös kosárba mindenki azt, amije van, keverjük meg, és hozzuk ki belőle a lehető legjobbat a civil szféra számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtési megoldások: A gáz kényelmes, de továbbra is drága

Sopron - A fűtési szezon kezdete előtt annak jártunk utána, hogy a gázár-támogatási rendszer… Tovább olvasom